Cutremur de 4,4 pe Richter în Vrancea. Mircea Radulian: „E o replică târzie a seismului de acum două săptămâni!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur de 4,4 grade pe scara Richter a avut loc duminică noapte, în judeţul Vrancea. Seismul s-a produs la o adâncime de 38 de kilometri, la ora 23.04, anunţă Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Mircea Radulian, directorul ştiinţific, spune că seismul era aşteptat de 15 zile de cercetători, acesta fiind, de fapt, o replică târzie a cutremurului din 22 noiembrie, ale cărui coordonate au fost asemănătoare.

„Cutremurul de aseară a fost o replică a seismului din 22 noiembrie, pe care noi o aşteptam de aproape două săptămâni. Este o replică ce a apărut târziu asta pentru că în urma cutremurului de la sfârşitul lunii noiembrie, care a fost destul de mare, s-a produs o eliberare dar şi o oarecare perturbare a zonei. Era, însă, de aşteptat ca acest cutremur de 4,4 să apară mai repede. Cele peste 75 de replici care au existat până aseară abia dacă au depăşit 3 grade pe Richter, ceea ce era destul de puţin”, a declarat pentru adevarul.ro Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP.

Specialistul a precizat că seisme cu magnitude aşa mare nu vor mai fi în perioada următoare. Cel mult, vor exista replici de 3 grade pe scara Richter. „Era de aşteptat să apară şi o replică mai mare, nu este ceva neobişnuit. În mod normal, ar trebui să nu mai apară replici de peste 4 pe Richter”, a completat Radulian.

Radulian: „E greu de spus când va fi un cutremur mare!”

Duminică seara, oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Mărăşeşti (6 km), Tecuci (21 km), Adjud (22 km), Focşani (24 km) şi Oneşti (49 km). Mai exact, epicentrul a fost localizat la 19 kilometri de Focşani şi la 4 kilometri de localitatea Mărăşeşti, la 40 de kilometri adâncime, la fel ca seismul din 22 noiembrie. Atunci, un cutremur cu magnitudine de 5,7 grade pe Richter a avut loc în Vrancea, acesta fiind cel mai puternic seism înregistrat la noi în ţară în ultimii zece ani. Cutremurul a fost simţit şi în Bucureşti, el fiind urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3 grade.

Mai exact, din cauza seismului, alimentarea cu energie electrică a fost afectată în mai multe localităţi din judeţul Galaţi. Serviciile de ambulanţă din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panică, iar funcţionarea unor reţele de telefonie mobilă a fost afectată temporar.

„A fost un cutremur ceva mai mare care putea să producă mai multe pagube decât a produs. Oamenii nu ar trebui să îşi facă probleme, deşi a fost o activitate intensă în zona arcului carpatic. Dacă ar fi să rămână o îngrijorare, aceasta ar fi în continuare legată de zona Vrancea. E greu de spus când va fi un cutremur mare!”, a conchis directorul ştiinţific INFP.

Kit-ul de urgenţă în caz de cutremur

Asociaţia Habitat for Humanity România susţine că, în cazul unui cutremur, fiecare familie ar trebui să aibă deja un plan de urgenţă. Concret, fiecare membru trebuie ştie ce să facă acasă, la şcoală sau dacă seismul are loc când membrii familiei sunt separaţi unul de celălalt. 

De asemenea, trebuie stabilit un loc de întâlnire în care toţi membri să ştie să ajungă. 

De asemenea, este indicat ca o rudă sau un prieten din afara localităţii să poată fi persoană de contact în cazul unui seism. Fiecare membru al familiei trebuie să memoreze numărul de telefon al persoanei cu pricina. 

Pe de altă parte, trebuie să aveţi la îndemână un kit de urgenţă care să fie uşor de transportat. Acesta trebuie şi să conţină:

  • Apa care este esenţială pentru supravieţuire. Trebuie să aveţi rezervat cel puţin doi litri de apă pentru fiecare persoană. Este recomandat să aveţi sticle mici de plastic care trebuie puse într-un loc răcoros, la întuneric. În cazul în care după cutremur veţi avea acces la apă din alte surse, fierbeţi apa timp de minim 10 minute şi apoi după răcire se poate consuma în siguranţă.
  • Mâncarea. Alegeţi mâncare care nu trebuie păstrată în frigider, care nu trebuie gătită sau preparată precum conserve de mâncare preparată: fasole fiartă, mazăre, peste, carne, fructe, vegetale, cereale, biscuiţi, lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (îmbuteliate), mâncare specială pentru copii sau pentru persoane care necesită un regim special (diabetici). Includeţi în pachet şi un deschizător de conserve.

În cazul în care aveţi animale de companie, nu uitaţi să puneţi deoparte mâncare şi apă şi pentru pentru acestea. 

Atât pentru apă, cât şi pentru mâncare, notaţi pe etichetă data cumpărării. Proviziile trebuie înlocuite la fiecare câteva luni, în funcţie de data expirării produselor.

Ce mai trebuie să conţină kitul:

  • Saci de dormit, pulover şi şosete călduroase, tricouri, pelerină de ploaie.
  • Trusă de prim ajutor (medicamente: analgezice, antiseptice). Dacă în familia dumneavoastră sunt persoane care au nevoie de medicamente speciale sau urmează un tratament, includeţi medicamentele în trusă. De asemenea, trebuie să adăugaţi şi rolă de faşă, bandaj sau pansamente la plic, prosoape şi săpun.
  • Fluier cu care să puteţi cere ajutor.
  • Radio şi baterii de rezervă (înlocuiţi bateriile de rezervă la fiecare 12 luni)
  • Lanterne şi baterii de rezervă (1 lanternă / persoană). Păstraţi-le lângă pat, în maşină şi la locul de muncă (împreună cu baterii de rezervă).

De asemenea, specialiştii recomandă ca în geanta de urgenţă să puneţi actele familiei sau copii, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic.

- testamente, poliţe de asigurare, contracte, acţiuni

- paşaportul, actele de identitate, carnetul de sănătate

- bani lichizi, monezi

- actele conturilor din bănci

- certificate de naştere, de căsătorie

- numere de telefon importante

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Un nou cutremur s-a produs luni dimineaţă în zona Vrancea

Un nou cutremur de 2,6 pe scara Richter s-a produs, luni dimineaţă, în zona seismică Vrancea. Acesta s-a produs la o adâncime de 98 de kilometri.

Mircea Radulian: Se poate vorbi de o intensificare a activităţii tectonice, însă este normal ca aceasta să aibă fluctuaţii

Cutremurul produs sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, a avut 5 pe scara Richter şi este cel mai puternic de la începutul anului, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cutremurul a fost anunţat iniţial de INFP ca având 5 grade, iar la scurt timp a fost evaluat la 4,9 grade. În prezent, pe site-ul institutului, se arată că seismul a avut magnitudine de 5 pe scara Richter.

Cutremur de 5 grade în Vrancea. Seismul s-a resimţit şi în Capitală

Un cutremur de 5 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.18, în zona Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 134 de kilometri şi s-a resimţit şi în Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite