Curtea Supremă a sesizat Curtea Constituţională în dosarul lui Sebastian Ghiţă după ce Secţia Specială a retras apelul DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghita ilustratie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sebastian Ghita ilustratie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Magistraţii Curţii Supreme au admis, marţi, cererea procurorilor de sesizare a Curţii Constituţionale în dosarul lui Sebastian Ghiţă, în care Secţia Specială a retras apelul depus de DNA. Sesizarea CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate vizează atribuţiile Secţiei privind retragerea apelurilor din cauze.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 881 alin. 6 şi art. 888 alin 1 lit. d) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară modificate prin art. 14 pct. 4 şi 6 din OUG nr. 7/2019 formulată de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia Judiciară, Serviciul judiciar penal. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia Judiciară, Serviciul judiciar penal”, se arată în minuta instanţei. Decizia este definitivă.

Concret, articolele 4 şi 6 din OUG 7, pentru care a fost sesizată CCR sunt vizează atribuţiile Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în cazul retragerii apelurilor chiar dacă soluţiile din dosare au fost dispuse înainte ca Secţia să devină operaţională.

În data de 13 iunie Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a decis să retragă apelul din dosarul în care fugarul Sebastian Ghiţă şi mai mulţi procurori şi poliţişti din Ploieşţi sunt acuzaţi de corupţie. În acest caz, Ghiţă, poliţiştii şi procurorii au fost achitaţi de instanţa de fond, iar apelul începuse la Completul de 5 judecători.

Sebastian Ghiţă era acuzat de mai multe infracţiuni: 2 infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare a banilor, şantaj 2 infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii  conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Retragerea apelului DNA ar însemna că decizia de achitare să rămână definitivă. 

Potrivit Ziare.com, la termenul de marţi, procurorul de şedinţă a cerut judecătorilor să disjungă o parte din acest dosar, mai exact acuzaţia de santaj adusă lui Sebastian Ghiţă, în cazul milionarului Theodor Berna. „Cerem disjungerea acestei cauze, pentru a fi ascultată poziţia părţii civile cu privire la infracţiunea de şantaj şi însuşirea apelului pentru această infracţiune. Legea prevede că apelul retras de procuror poate fi însuşit de partea vătămată. Aş dori să fie amânată cauza pentru că partea civilă să fie citată şi întrebată dacă îşi însuşeşte sau nu apelul declarat în cauza", a susţinut procurorul.

Acuzaţiile DNA

Conform DNA, în perioada 2013 - 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti (PCA) se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi. 

Printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii s-ar fi aflat şi Sebastian Ghiţă. Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.  

„Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei", susţin procurorii.  

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite