Curtea Supremă din România a respins arestarea iubitei unui ofiţer de Miliţie din Belarus după ce autorităţile de la Minsk au acuzat-o de furt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Supreme au respins cererea de arestare provizorie în vederea extrădării în cazul Nikai Vasilyeva (19 ani), acuzată că în 2015, la Minsk, ar fi inşelat o persoană cu echivalentul a 10 lei. În ianuarie 2017 ea şi-a urmat în România iubitul, un ofiţer acuzat de autorităţile din Belarus că ar fi fugit din ţară cu o sumă de bani. Ofiţerul susţine că este nevinovat şi că este persecutat politic.

În ianuarie 2017, concubinul Nataliei a fugit din Belarus în România, după ce a fost supus unor presiuni din partea autorităţilor, care doreau anchetarea liderului opoziţiei. Născut lângă Cernăuţi, Ucraina, ofiţerul a obţinut cetăţenia română în 2015 şi a ales să vină în ţară, deşi nu cunoaşte limba română.

Imediat, autorităţile din Belarus au solicitat extrădarea sa. Potrivit avocaţilor săi, această cerere de extrădare a fost motivată de faptul că, după ce şi-a dat demisia din poliţie, ar fi părăsit locul de muncă cu o serie de documente secrete şi că şi-ar fi însuşit o sumă de bani în urma unei percheziţii.

După 40 de zile de arest preventiv, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de extrădare a bărbatului.

„La procesul de extrădare de la Curtea de Apel a fost prezent şi consulul Republicii Belarus în România. Din datele dosarului rezultă că imediat dupa demisia poliţistului şi dispariţia sa, poliţia din Minsk a inceput presiunile asupra concubinei sale. Belarus e singura ţară din Europa care mai aplică pedeapsa cu moartea. I-au înscenat un furt clientei mele şi susţin că, în urmă cu doi ani, ar fi furat 160 de ruble, adică echivalentul a 10 lei. Doi ani n-au cercetat nimic, iar acum s-au gândit să ceară arestarea ei prin Interpol, în vederea extrădării. Este absurd. Este încă un copil. Mi-a povestit că după fuga concubinului a fost ridicată de poliţişti din faţa blocului, când ieşea afară să ducă gunoiul, condusă la secţie şi tinută câte o zi întreagă fără mâncare şi fără să fie întrebată nimic, apoi eliberată”, a declarat pentru News.ro avocata lui Vasilyeva, Cristina Tomescu.

Pe 21 ianuarie 2017, Nika Vasilyeva soseşte în România cu intenţia de a cere azil politic, iar pe 5 mai este reţinută de poliţişti în baza unei cereri prin Interpol. După o noapte în arest, Curtea de Apel Bucureşti a decis să respingă ca neîntemeiată cererea de arestare provizorie în caz de urgenţă în vederea extrădări. Parchetul a atacat decizia şi a cerut judecătorilor ca Vasilyeva să fie pusă sub control judiciar.

Instanţa supremă a decis să respingă şi această din urmă cerere a Parchetului şi a decis ca Vasilyeva să nu fie condiţionată de controlul judiciar.

„Eu vreau să rămân în România, nu să mă întorc în Belarus. Am venit la Bucureşti să-mi apăr iubitul. Vor să mă trimită în închisoare”, a spus tânăra în faţa judecătorilor.

Nika Vasilyeva a cerut azil politic sau orice altă formă de protecţie de la statul român pe 5 mai 2017, solicitare care a fost respinsă de Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI). În aceste condiţii ea a atacat hotărârea în instanţă.

„În perioada 09.01.2017 până pe data de 20.01.2017m cât timp concubinul meu a fost arestat în România, subsemnata am fost chemată o dată la două zile, la Poliţie din Minsk să dau declaraţii  despre concubinul meu şi întrucât nu le spuneam nimic au început să mă hărţiiască  zilnic, chiar  şi când duceam gunoiul m-a  ridicat Poliţia şi am fost ţinută încătuşată şi lipsită de apă şi mâncare chiar şi o zi întreagă, fără posibilitatea de a merge la toaletă şi fără posibilitatea de a consulta un avocat. În acest timp au avut loc şi  două percheziţii la domiciliul meu, dar şi al mamei mele, de unde mi-au fost ridicate mai multe calculatoare şi telefoane ale tuturor membrilor familiei mele”, se arată în plângerea adresată judecătorilor.

Ea mai susţine că cererea de arestare în vederea extrădării se bazează pe un dosar fabricat de autorităţi şi că nu a comis nicio infracţiune.

„Au fabricat un dosar penal împotriva mea pentru nişte presupuse fapte de înşelăciune şi furt  din anul  2015, pe când aveam 16 ani. Abuzul autorităţilor din Belarus se poate vedea şi din faptul că au emis mandat de arestare dup- 2 ani de la aceste presupuse fapte deşi eu în acest timp nu am fost niciodată anchetată de Miliţie”, mai arată femeia în plângerea faţă de hotărârea IGI.

Problemele pentru tânără nu se opresc însă aici. „Cel mai probabil autorităţile din Belarus vor emite o cerere de extrădare în cazul ei şi va trebui să o luăm de la capăt cu procesele”, a mai declarat avocata Cristina Tomescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite