Curtea Supremă a revocat suspendarea executării pedepsei în cazul unui fost deputat PSD, care şi-a donat averea după condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a decis astăzi să revoce suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de  3 ani închisoare în cazul fostului deputat Ion Dumitru. Romsilva acerut Curţii Supremă să constate că fostul parlamentar şi-a donat averea, 80 de imobile, după condamnare. Decizia Curţii Supreme poate fi contestată la Completul de 5 judecători.

Minuta Curţii Supreme: “Admite sesizarea formulată de partea civilă Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. În baza art.583 alin.2 Cod procedură penală rap. la art.86/4 Cod penal anterior revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 3 ani închisoare precum şi a pedepsei accesorii a interzicerii drepturilor prev. de art.64 alin.1 teza a II-a, lit.b şi c Cod penal anterior, aplicate inculpatului Dumitru Ion (..) prin decizia penală nr.157 din 7 iunie 2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători. Dispune emiterea mandatului de executare a pedepsei la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în sumă de 35 lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Cu apel”.

Ce cerea Romsilva

Curtea Supremă a admis o solicitare făcută în noiembrie 2015, de Romsilva care a solicitat revocarea suspendării executării pedepsei. “Condamnatul nu numai că nu şi-a respectat obligaţiile impuse, dar cu rea credinţă s-a sustras de la executare prin înstrăinarea tuturor proprietăţilor avute în patrimoniu, motiv care ne determină să cerem revocarea suspendării executării condiţionate a pedepsei ce i s-a aplicat”, au motivat juriştii Romsilva.
Concret, pe 22 iunie 2013, fostul parlamentar i-a donat surorii sale întreaga sa avere, adică  80 de proprietăţi imobiliare. Generozitatea lui Ion Dumitru are o explicaţie. Cu două săptămâni înainte de a semna donaţia, pe 7 iunie 2013, Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv, la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Romsilva II. În acest dosar, Dumitru a fost acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea unui tanc care urma să fie tranformat în buldozer.

Prin sentinţa judecătorească, Ion Dumitru şi alţi trei foşti directori Romsilva au fost obligaţi să plătească şi un prejudiciu pe măsură: 1.685.642 de lei. Dumitru este unul dintre oamenii foarte bogaţi ai României, care a lucrat doar la stat, iar înainte de ajunge în Parlament a fost director la Romsilva.
 

Romsilva a rămas cu buza umflată

Donaţia a ieşit la iveală în momentul în care Romsilva a încercat să-şi recupereze prejudiciul. Aşa s-a aflat că Ion Dumitru nu mai avea niciun bun pe numele lui.
În ultima declaraţie de avere, fostul parlamentar a trecut o avere care ar face invidios orice baron local: aproximativ 50 de hectare de teren arabil, 20 de hectare de pădure, mai multe terenuri intravilane, care însumate dau circa 6 hectare. Alte imobile: trei case de locuit sau de vacanţă (Târgovişte, Cândeşti, Tătărani), apartament şi garsonieră (Târgovişte), hale de 8.450 de metri pătraţi (Nucet) şi magazie (Cândeşti).

Sesizare în instanţă

În aceste condiţii, Romsilva a depus, în martie 2015, o sesizare în instanţă, cerând magistraţilor să revoce actul de donaţie dintre Ion Dumitru şi sora sa, Veronica Cârneci. „Debitorul Dumitru Ion, cu rea credinţă a înstrăinat prin donaţie către sora acestuia, un număr de 80 de proprietăţi imobiliare cu scopul de a se sustrage de la executarea silită pornită împotriva lui“, au arătat juriştii Romsilva. Potrivit cererii depuse la dosar, obligaţia de plată a lui Ion Dumitru datoria este anterioară semnării donaţiei.
 

Ion Dumitru: E prea târziu

Fostul parlamentar a cerut instanţei să respingă cererea pentru tardivitate. El a spus judecătorilor că Romsilva s-a trezit prea târziu atunci când a cerut anularea donaţiei, care ar fi trebuit să se facă după un an, potrivit normelor Codului Civil. Dumitru a arătat, în mod neverosimil, că donaţia făcută către sora sa nu ar avea nicio legătură cu condamnarea primită. Curtea Supremă se va pronunţa pe această solicitare inedită pe 18 noiembrie 2015. Atunci, judecătorii vor decide dacă îl trimit la închisoare pe Dumitru şi dacă anulează donaţia.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite