UPDATE Curtea Supremă a decis suspendarea condamnării Elenei Udrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea la DNA FOTO Inquam/Liviu Florin Albei
Elena Udrea la DNA FOTO Inquam/Liviu Florin Albei

Magistraţii de la Curtea Supremă au decis joi suspendarea hotărârii de condamnare a Elenei Udrea. Tot  joi, magistaţii au decis suspendarea hotărârii de condamnare şi punerea în libertate a lui Breazu Liberiu Tudor, condamnat şi el în dosarul „Gala Bute”.

Instanţa supremă a decis, joi, suspendarea executării pedepsei în cazul fostului ministru Elena Udrea în dosarul "Gala Bute" şi eliberarea acesteia până la soluţionarea efectivă a contestaţiei, anunţă avocatul Veronel Rădulescu. Aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul lui Tudor Breazu.

Adrian Alexandrov, logodnicul Elenei Udrea, a reacţionat, joi, la decizia instanţei supreme de suspendare a deciziei de condamnare în cazul fostului ministru, precizând că "Moş Crăciun a venit mai devreme, iar Elena poate în sfârşit să-şi petreacă sărbătorile în libertate, alături de fetiţa sa", relatează Mediafax.

"In urma deciziei Curtii Constitutionale, instanta de judecata din dosarul Elenei, a dispus astazi eliberarea ei. Mos Craciun pentru noi a venit mai devreme, iar Elena poate in sfarsit sa isi petreaca sarbatorile in libertate, alaturi de fetita ei. Sarbatori Fericite tuturor", a scris, joi, Adrian Alexandrov, logodnicul Elenei Udrea, pe Facebook

Decizia trebuie comunicată şi autorităţilor din Costa Rica, acolo unde este arestată Elena Udrea, iar autorităţile trebuie să precizeze şi dacă menţin cererea de extrădare în cazul ei. Judecătorii din Costa Rica au decis să prelungească arestul preventiv atât Elena Udrea, cât şi pentru Alina Bica până când vor decide dacă le extrădează în România sau nu.

Apărătorii Elenei Udrea şi ai lui Tudor Breazu, condamnaţi în dosarul "Gala Bute", au formulat contestaţii faţă de formarea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

"Elena Udrea se află în Costa Rica în vederea extrădării. Domnia sa se află într-o situaţie absolut deosebită. De mai bine de două luni este departe de copil, îşi hrăneşte fetiţa prin interpuşi, vin persoane să îi recolteze hrana pentru copil. Până când o instanţă compusă în mod legal nu se va pronunţa asupra situaţiei sale juridice, e ilegal şi inuman să execute o pedeapsă pronunţată de o instanţă necompusă potrivit legii. Vă rog să aveţi în vedere că ne apropiem de Sfintele Sărbători. Suntem obositi dupa un an de muncă, ne dorim să petrecem în apropierea familei. Gândiţi-vă ca dacă nu pronunţaţi o hotărâre dreaptă, va rămâne încarcerată departe de fiica ei. Vă rog să dispuneţi deliberarea cât mai rapidă, vă rog pentru ca aceste sărbători ne pun în imposibiliatea de a pune în practică suspendarea executării", a declarat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, în faţa instanţei.

Şi avocatul lui Tudor Breazu a cerut suspendarea executării pedepsei până la soluţionarea contestaţiei în anulare.

"Pentru domnul Obreja s-a dispus acceptatea cererii de suspendare, e acelaşi lucru şi aici. Fiind în aceeaşi situaţie, indiferent că e plăcută sau neplacută, nu e generată nici de dumneavoastră, nici de noi. Singura reparaţie e suspendarea executarii pedepsei. Suspendarea executării e o măsură corectă, logică, fără a antama fondul contestaţiei în anulare. Noi suntem toti într-o situaţie atipică. Ştiţi foarte bine ce a fost ieri. Repunerea pe rol a tuturor dosarelor la C5. Nu e generată de participanţii de la procesul penal. Cu titlu de considerente de ordin personal, nu văd niciun fel de temei să vă îndoiţi de buna sa credinţă de prezentare la proces, în ceea ce-l priveşte pe Tudor Breazu", a declarat şi apărătorul lui Tudor Breazu, Octavian Topa.

Procurorul DNA prezent în sala de judecată, Marius Vartic, a anunţat că este de acord cu solicitările avocaţilor. Vartic a pus concluzii de admitere a suspendării executării până lasoluţionarea contestaţiei în anulare, precizând că nu credea că "va asista la un prohod al îngropării completului de 5", potrivit Mediafax.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în timp ce Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, ambii în dosarul "Gala Bute".

***

Magistraţii de la Curtea Supremă au preschimbat termenul la care se va judeca contestaţia în anulare formulată de Elena Udrea, urmând ca şedinţa de judecată să aibă loc astăzi, la ora 15.00, după ce iniţial amânaseră pentru 28 ianuarie. Astfel, există posibilitatea ca judecătorii să dispună, la fel ca în cazul Alinei Bica, suspendarea executării pedepsei şi eliberarea Elenei Udrea până la soluţionarea efectivă a contestaţiei.

Avocatul fostului ministru a cerut magistratilor preschimbarea termenului, acesta fiind initial stabilit pentru 28 ianuarie. Acesta a susţinut că judecatorii au comis o inechetate în cazul Elenei Udrea, având în vedere că în alte cauze în care s-a cerut suspendarea executarii pedepsei s-au pronuntat miercuri seara.

"Facem o mişcare normala. Am facut o cerere de preschimbare de termen in dosarul Elenei Udrea si am justificat o pe urgenţă privind solutionarea cauzei avand in vedere inechitatea creata ca urmare a pronuntarii in alte cauze. Tocmai ICCJ, care e chemată de lege să asigure aplicarea unei practici unitare, în cele trei complete a pronunţat soluţii diferite, în două dintre ele a fost amânată, dosarul nostru şi cel al lui Breazu, iar la Completul 2, instanţa a dat o solutie de admitere în principiu de suspendare şi punere in libertate", a declarat avocatul Veronel Rădulescu.

Acesta a precizat că fostul ministru al Dezvoltării a fost „şocată” de decizia de amânare şi a cerut depunerea unei plângeri la CSM.

”A fost şocată de soluţia data de instanta si mi-a solicitat in functie si de modul cum va fi solutionata cererea noastra de preschimbarea termenului sa formulez o sesizare catre CSM pentru a sesiza aceasta inechitate care conduce practic la incalcarea unui drept fundamental, dreptul la libertate”, a adăugat avocatul Veronel Rădulescu.

Tot astăzi se va judeca şi contestaţia unui alt inculpat din dosarul Gala Bute, Tudor Breazu, în prezent incarcerat.

Pe de altă parte, contestatia Alinei Bica a fost admisa in principiu, pedeapsa ei fiind suspendata pana la o decizie pe fond. Fosta sefa a DIICOT urmeaza sa fie eliberata din detentie in Costa Rica. Decizii similare au fost luate si in cazul altor condamnati celebri, precum: Rudel Obreja, Constantin Nita, Serban Pop.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite