Curtea Supremă trimite dosarul „Costanda/Parcul Bordei” la rejudecare către Curtea de Apel Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Supreme au decis, miercuri, să trimită dosarul în care omul de afaceri Costică Constanda a câştigat peste 115 milioane de euro despăgubiri de la stat pentru drepturile asupra Parcului Bordei la Curtea de Apel Bucureşti pentru a fi rejudecat. Magistraţii de aici sunt chiar cei care au decis ca omul de afaceri să primească de la municipalitate suma de 115 milioane de euro. Tribunalul Bucureşti îi acordase 165 de milioane de euro.

UPDATE Magistraţi Curţii Supreme su decis să anuleze decizia dată de Curtea de Apel Bucureşti, pe 7 noiembrie 2013, şi să trimită dosarul pentru a fi rejudecat de aceeaşi instanţă.

Decizia instanţei supreme este irevocabilă.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 7 noiembrie anul trecut, că Primăria Capitalei trebuie să plătească peste 115 milioane euro soţiilor Costică Constanda şi Maria Costanda, după ce iniţial Tribunalul Bucureşti acordase despăgubiri în valoare de aproape 165 de milioane de euro.

Omul de afaceri Costică Constanda a cumpărat înainte de anul 2000, de la familia Lincaru, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren din Satul Francez. În anul 2003, primarul Capitalei de la acea vreme, Traian Băsescu, i-a oferit lui Constanta, la schimb pentru Satul Francez, aceeaşi suprafaţă în Parcul Bordei.

Pentru că a vrut să construiască în Bordei clădiri de locuinţe, iar municipalitatea s-a opus fiindcă era spaţiu verde, Constanda a dat în judecată municipalitatea.

După cinci ani de proces, instanţa i-a dat câştig de cauză, obligând Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro, la care s-au adăugat şi penalizări. 

În anul 2008, primarul Capitalei de atunci, Adriean Videanu, şi omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care omul de afaceri a renunţat la terenul din Parcul Bordei şi a primit la schimb o suprafaţă identica în Satul Francez, revenindu-se astfel la situaţia iniţială. În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului Bucuresti se obliga să-i aprobe omului de afaceri, în Satul Francez, PUZ-ul care îi permitea să construiască blocuri de cinci etaje, scrie Hotnews.

Fiindcă Consiliul General nu i-a aprobat planul urbanistic, în 2010, Costică Costanda a introdus la Tribunalul Bucuresti o nouă acţiune împotriva Primăriei Generale prin care cerea anularea contractului privind schimbul de terenuri Parcul Bordei contra Satul Francez.

Un an mai târziu, Tribunalul Bucureşti decide ca Primăria Capitalei să-i plătească omului de afaceri despăgubiri de 165 de milioane euro. Primăria Generală face recurs pe care însă îl pierde.

Procesul merge mai departe la Curtea Supremă care astăzi era aşteptată să dea o decizie definitivă. Magistraţii au decis însă rejudecarea dosarului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite