Curtea Supremă a prelungit cu 30 de zile arestul la domiciliu în cazul fostului viceguvernator BNR Bogdan Olteanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru fostul viceguvernator al Băncii Naţionale Bogdan Olteanu. Judecătorii de la Curtea Supremă au decis astăzi prelungirea mandatului ca să fie siguri că el nu va influenţa ancheta. Decizia poate fi însă contestată.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au admis la începutul acestei luni contestaţia lui Bogdan Olteanu împotriva deciziei de prelungire a arestului preventiv şi care l-au plasat pe acesta în arest la domiciliu, au stabilit ca el să nu se întâlnească sau să discute cu mai multe persoane ce urmează să fie audiate în dosarul de corupţie ca martori.

Astfel, Olteanu trebuie ”să nu comunice cu martorii deja audiaţi în cauză - Eftime Ionuţ Adrian, Ifteni Ion, Ţurcan Octavian, Sorin Enache, Liviu Mihaiu, Attila Korodi, Teodorescu Gheorghe, Zavaleche Cecilia, Pasti Vladimir Sergiu şi Gherguţ Dan Ion, cu suspectul Sorin Ovidiu Vîntu şi cu persoanele ce urmează a fi audiate  - Olteanu Dănuţ, Olteanu Ecaterina, Andone Cristina, Dragoş Nedelcu, Sergiu Toader şi Coconov Paul”.
Încălcarea acestei interdicţii ar permite procurorilor DNA solicitarea schimbării măsurii arestului la domiciliu în cea a arestului preventiv.

Instanţa supremă a admis contestaţia lui Bogdan Olteanu la arestarea preventivă şi a dispus, definitiv, înlocuirea acestei măsuri cu arestul la domiciliu, începând de la 1 septembrie.  Olteanu este pus sub acuzare de procurorii DNA pentru că ar fi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Fostul viceguvernator al BNR a mai stat în arest la domiciliu şi din 29 iulie până în 12 august, când a fost arestat preventiv. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 12 august, arestarea preventivă a lui Bogdan Olteanu, atunci fiind emis un mandat pentru 16 zile.

Procurorii au arătat, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării cu un elicopter pus la dispoziţie de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. În urma discuţiilor, omul de afaceri i-ar fi promis suma de un milion de euro pentru numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite