Curtea Supremă se pregăteşte să sesizeze CCR pentru eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii instanţei supreme au decis convocarea Secţiilor Unite pentru ziua de miercuri, unde urmează să se voteze dacă ÎCCJ va sesiza Curtea Constituţională cu privire la legea prin care au fost eliminate pensiile speciale pentru magistraţi.

„Preşedinte Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a luat măsurile necesare pentru convocarea Secţiilor Unite în dată de 29.01.2020 la ora 18:00, anunţă ICCJ. Potrivit Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se constituie în Secţii Unite pentru sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare”, se arată într-un comunicat al Instanţei Supreme.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele Înaltei Curţi, Alina Corina Corbu, a criticat dur demersul Executivului şi al Parlamentului pentru eliminarea pensiilor de serviciu.

"Demersul puterilor executivă şi legislativă este şi în vădită contradicţie cu jurisprudenţa anterioară a Curţii Constituţionale, care a invalidat o iniţiativa cu efect similar, arătând tocmai faptul că pensiile de serviciu ale magistraţilor fac parte din ansamblul de garanţii de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independenţa şi imparţialitate al autorităţii judecătoreşti în ansamblu şi al fiecărui magistrat în parte," arată Alina Corina Corbu.

Şefa CSM: Eliminarea pensiilor de serviciu afectează independenţa justiţiei

Preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, judecătoarea Nicoleta Ţinţ, a declarat, marţi, că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor afectează independenţa justiţiei. Ţinţ a precizat că în acest caz Consiliul va face demersuri pe plan intern şi extern pentru a menţine pensia magistraţilor.

„Adoptarea legii privind eliminarea pensiei de serviciu pentru magistraţi afectează insasi independenta justitiei. Subliniez cu fermitate faptul ca pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistraţi, aşa cum din păcate a fost în mod eronat prezentat opiniei publice, ci este justificată în mod obiectiv de regimul sever al incompatibilităţilor şi interdicţiilor ce guvernează exercitarea acestei profesii, precum şi de importanta sociala uriaşă a muncii judecătorilor şi procurorilor.

Confruntat cu aceasta situaţie de o gravitate fără precedent, Consiliul îşi va intensifica demersurile atât în plan intern, cât şi extern pentru ca pensia de serviciu a magistraţilor sa fie menţinută”, a declarat Nicoleta Ţinţ, pentru mainnews.ro.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraţilor cu 247 de voturi „pentru” şi 21 de abţineri. Camera Deputaţilor este forul decizional.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite