Curtea Supremă păstrează interceptări SRI într-un dosar DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră în justiţie după ce Curtea Constituţională a scos în afara legii intercetările SRI din dosarele penale. Curtea Supremă a decis, luni, definitiv să păstreze probele strânse din interceptări SRI în dosarul Luizei Gabriela Dragne, cunoscută ca avocata fraţilor Cămătaru, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă.

Decizia Curţii Constituţionale de a declara ilegale interceptările făcute de procurori cu ajutorul SRI confruntă instanţele de judecată cu o avalanşă de cereri. Zeci de inculpaţi au solicitat judecătorilor să nu ţină cont în dosarele lor de probele strânsă cu ajutorul SRI.
Decizia de ieri este prima în care judecătorii au stabilit defintiv păstrarea interceptărilor făcute de serviciul secret. Este vorba de dosarul Luizei Gabriela Dragne, cunoscută ca avocata fraţilor Cămătaru, trimisă în judecată de DNA, în 2015. Ea este acuzată de trafic de influenţă pentru eliberarea unor membri ai clanurilor Cămătarilor şi Udilă.

Decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost anunţată luni şi a fost luată după zece zile în care un complet format din trei magistraţi de la instanţa supremă a deliberat în legătură cu această cerere.

Dosarul se află încă în procedura de cameră preliminară, adică procedura prealabilă judecăţii. În această perioadă pot fi contestate probele strânse în anchetă.
Decizia pronunţată de Curtea Supremă vine în sprijinul procurorilor, pentru a putea să o invoce şi în alte dosare în care inculpaţii au cerut eliminarea probe.
Până acum nu au fost luate decizii de instanţe în favoarea eliminării interceptărilor făcute cu ajutorul SRI, dar nu s-au formulat decizii în acest sens pe toate solicitările.

Judecată pentru intervenţii la magistraţi

Avocata Luiza Gabriela Dragne a fost trimisă în judecată de DNA în noiembrie 2015, dosarul privind traficul de influenţă pentru eliberarea unor membri din clanurile Cămătarilor şi Udilă.
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, Veronica Slăvilă, Claudia Ciobănică, Licuţă Udilă, Marina Niţă şi Bogdan Petrică Bagoli.

Potrivit DNA, în iulie 2014, Veronica Slăvilă a pretins şi a primit, prin intermediul avocatei Luiza Gabriela Dragne, suma de 40.000 de euro de la Licuţă Udilă (membru al clanului Udilă), promiţându-i că va interveni pe lângă un judecător din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru a-l elibera din arest.

Cazul lui Dragoş Băsescu

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a decis să păstreze interceptările efectuate cu ajutorul SRI în dosarul lui Dragoş Băsescu, nepotul fostului preşedinte, chiar dacă dosarul se află în procedura de cameră preliminară. Decizia nu este însă definitivă.
Pe 11 martie, judecătoarea Anamaria Trancă de la Curtea de Apel Bucureşti a decis să respingă, ca nefondate, contestaţiile făcute de Dragoş Băsescu şi Ciprian Nistor împotriva deciziei de începere a judecăţii, emisă de Tribunalul Bucureşti.

Interceptări contestate în 25 de dosare DIICOT

Decizia Curţii Constituţionale privind interceptările făcute de SRI a fost invocată în 25 de dosare ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Până acum, judecătorii au soluţionat două dintre ele, deciziile fiind în favoarea procurorilor.
Este vorba de dosare aflate pe rolul Tribunalului Botoşani şi Tribunalului Bacău, judecătorii stabilind că interceptările şi percheziţiile informatice făcute cu ajutorul SRI pot fi folosite ca probe.

În celelalte cazuri, instanţele au cerut procurorilor informaţii despre instituţiile cu care au colaborat pentru strângerea probelor, în special pentru realizarea interceptărilor.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite