Curtea Supremă obligă CNADNR să plătească aproape trei milioane de lei Aeroportului Arad din cauza autostrăzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroportul Arad va primi aproape trei milioane de lei de la CNADNR FOTO Adevărul
Aeroportul Arad va primi aproape trei milioane de lei de la CNADNR FOTO Adevărul

Aeroportul Arad va primi aproape trei milioane de lei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) care a pierdut definitiv un proces prin care baza aeriană cerea reconfigurarea sistemului de balizaj după construirea autostrăzii pan-europene.

Autorităţile din Arad au anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Înalta Curte obligă CNADNR să plătească aeroportului local 2.940.147 de lei, sumă care reprezintă contravaloarea investiţiilor făcute de baza aeriană şi Consiliul Judeţean (CJ) Arad în reconfigurarea sistemului de balizaj luminos, necesară după construirea autostrăzii care face parte din coridorul IV pan-european, arată Mediafax.

Directorul aeroportului, Dan Bălăcel, a declarat că pe 12 martie 2009 Consiliul Judeţean Arad a transferat către CNADNR o suprafaţă de 43.214 de metri pătraţi din zona bazei aeriene, destinată construcţiei autostrăzii, tronsonul „Varianta de ocolire a Municipului Arad”.

„Transferul era condiţionat de suportarea din bugetul autostrăzii a cheltuielilor ocazionate de modificările necesare la sistemul de balizaj. Ulterior, CNADNR nu a mai respectat această condiţie”, a declarat Bălăcel.

Acesta a adăugat că după finalizarea centurii parte din autostrada pan-europeană chiar în vecinătatea Aeroportului, pista locală nu a mai putut fi folosită noaptea.

„Practic, construcţia autostrăzii a scurtat pista aeroportului cu 180 de metri, iar balizajul a fost mutat şi a trebuit reconfigurat. Centura ocolitoare a municipiului reprezenta un obstacol din punct de vedere aeronautic pentru operaţiile de aterizare-decolare. Fără sistem de balizaj nu se putea opera pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate scăzută”, a declarat Bălăcel.

Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, a declarat că relocarea sistemului de iluminare a pistei de aterizare - care a presupus instalarea a 45 de kilometri de cabluri speciale pentru alimentarea a sute de lămpi – s-a făcut în cele din urmă cu fonduri locale. Investiţia a fost de aproximativ 2,9 milioane de lei, o parte din bani fiind obţinuţi printr-un credit de investiţii garantat de Consiliul Judeţean, in valoare de 240.000 euro. Aceste lucrări au fost finalizate în 2013.

„După ce a fost câştigat acest proces, vom începe un altul, pentru recuperarea penalităţilor de întârziere pentru neplata la timp a sumei, dar şi a daunelor, toate acestea fiind în curs de evaluare. Este posibil să solicităm inclusiv daune morale; imaginea aeroportului a avut de suferit când aeronave au fost deviate pentru că nu existau condiiţii tehnice corespunzătoare”, a declarat Ioţcu.

Prima sentinţă care obliga CNADNR să plătească investiţiile făcute la aeroport a fost dată în martie 2013 de Tribunalul Arad, iar după căile de atac procesul a continuat la Curtea de Apel Timişoara şi apoi la Curtea Supremă.

Aeroportul se află sub autoritatea CJ Arad, care este acţionarul majoritar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite