UPDATE Ludovic Orban a fost achitat. Curtea Supremă a dat decizia definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludovic Orban a fost achitat definitiv de magistraţii Curţii Supreme în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie. Aceasta este a doua achitare pentru liderul PNL în acest dosar. Procurorii au cerut o pedeapsă cu executare, spre limita minimă.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au decis achitarea liderului PNL, Ludovic Orban. 

„Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie împotriva sentintei penale nr.50 din data de 31 ianuarie 2017 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.1996/1/2016, privind pe inculpatul Orban Ludovic. În baza art.275 alin.(3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea prezentei cauze rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales pentru intimatul inculpat Orban Ludovic, în sumă de 70 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 5 martie 2018”, se arată în decizia pronunţată astăzi de către Curtea Supremă.

Ştirea Iniţială: „Contrar opiniei instanţei de fond considerăm că există toate elementele constitutive ale infractiunii pentru care inculpatul a fost trimis in judecată, plus folosirea influenţei funcţiei de presedinte al PNL pentru obţinerea sumei din partea martorului denunţător”, a afirmat procurorul de caz în pledoaria finală.

„Aştept să mi se facă dreptate. Aştept ca instanţa să judece exact după fapte, după lege şi să dea acea decizie care mi se pare normală şi care să consfiinţească faptul că eu nu am sărvâşit nicio infracţiune”, declara preşedintele PNL, Ludovic Orban, înaintea pledoariilor finale de la Curtea Supremă, în urmă cu două săptămâni.

De ce a fost achitat prima oară

Fostul deputat Ludovic Orban a fost achitat, în 31 ianuarie 2017, de un complet de trei judecători al instanţei supreme. Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme. 

Atunci, doi magistraţi de la Curtea Supremă au spus  că nu rezultă de nicăieri că Orban ar fi cerut suma de 50.000 de euro. Verdictul, în majoritate: achitare. Cel de-al treilea magistrat a susţinut că nu este niciun dubiu, este vorba de 50.000 de euro. Verdictul, în opinie separată: vinovat. 

„Concluzionând, Înalta Curte, în opinie majoritară, analizând întreg materialul probator administrat în cauză (discuţii interceptate ambiental, procese verbale de redare a dialogurilor ambientale, suporţi optici ce conţin toate convorbirile, declaraţii martori, declaraţii inculpat, înscrisuri) constată că nu rezultă existenţa vreunei acţiuni a inculpatului Ludovic Orban care să se circumscrie elementului material al laturii obiective a infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite de către acesta, precum şi faptul că inculpatul nu a avut nici un moment vreo influenţă asupra martorului denunţător (afaceristul Tiberiu Urdăreanu –n.r.), de natură să-i schimbe acestuia decizia, hotărârea, atitudinea”, este concluzia celor doi judecători de la Curtea Supremă, Geanina Cristina Arghir şi Daniel Grădinaru, în cazul achitării lui Ludovic Orban.

Opinia separată: 1 an cu suspendare

Cel de-al treilea judecător din complet, Ştefan Pistol, a fost de părere că fapta pentru care Orban a fost trimis în judecată realizează toate condiţiile de tipicitate ale infracţiunii prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000, fiind deci o faptă prevăzută de legea penală şi constituind infracţiunea menţionată în rechizitoriu. De aceea, acesta a decis că Orban ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Magistratul a făcut o opinie separată, faţă de colegii săi din complet.

Acuzaţiile aduse de procurori

Actualul preşedinte al PNL spunea că nu are niciun fel de emoţie că nu va fi menţinută hotărârea prin care a fost achitat. "Nu există niciun fel de temei pentru a nu se menţine decizia de achitare pe fond. (...) Nu am absolut niciun fel de emoţie în această privinţă”, afirma Ludovic Orban.

Orban a fost trimis în judecată în 17 mai 2016, de către procurorii DNA, care l-au acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, în 1 martie 2016, Orban, atunci prim-vicepreşedinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara acelui an, când deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.

În 20 martie, când s-a întâlnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

În 11 aprilie 2016, ziua în care a fost pus sub control judiciar, Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, el rămânând deputat până la încheierea mandatului, în decembrie. În 18 iunie, Ludovic Orban a fost ales al optulea preşedinte post-decembrist al Partidului Naţional Liberal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite