Curtea Supremă: Decizia de concediere poate fi trimisă şi pe email

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deciziile de concediere pot fi comunicate şi prin e-mail, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorii au dat acest verdict în cazul unui bărbat care îşi dăduse în judecată fostul angajator, pentru că primise decizia prin poşta electronică.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis în 24 octombrie că angajatorul poate trimiteîn format electronic o decizie de concediere. Principala condiţie este ca angajatul să fi comunicat angajatorul adresa de email şi doar dacă în respectiva companie exista obiceiul comunicării cu angajaţii prin email.

Mai mult, decizia de concediere trebuie să fie în format PDF şi să conţină toate elementele cerute de Codul Muncii, inclusiv motivele de concediere, perioada de preaviz şi lista locurilor de muncă vacante din companie şi termenul în care angajatul concediat poate opta pentru unul dintre ele. Nu este însă necesară semnătura electronică, potrivit Digi24.ro

Decizia de concediere poate fi contestată de angajat din momentul primirii ei prin poşta electronică, potrivit judecătorilor de la curtea supremă.Această decizie a ÎCCJ îşi va produce efectele la nivel naţional după publicarea în Monitorul Oficial. În prezent, Codul Muncii precizează că decizia de concediere trebuie comunicată în scris.

Minuta Curţii Supreme

„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Iaşi - Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale în dosarul nr. 6975/99/2014 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 77 din Codul Muncii, cu referire la dispoziţiile art. 278 alin. (1) din Codul Muncii şi la dispoziţiile art. 1326 din Codul Civil, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispoziţiilor art. 76 din Codul Muncii se poate comunica prin poşta electronică, aceasta reprezentând o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanşeze curgerea termenului de contestare jurisdicţională a deciziei, potrivit dispoziţiilor art. 211 alin. (1) lit. a din Legea nr. 62/2011 raportat la dispoziţiile art. 216 din acelaşi act normativ, cu referire la dispoziţiile art. 184 alin. (1) din Codul de procedură civilă, în condiţiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanţă a acestei forme de comunicare între părţi. Decizia astfel comunicată prin poşta electronică, în format PDF accesibil electronic, trebuie să respecte doar cerinţele formale impuse de dispoziţiile art. 76 din Codul Muncii, nu şi pe cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitor la înscrisul în formă electronică. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 24 octombrie 2016”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite