Curtea Supremă a decis suspendarea executării pedepsei în cazul omului de afaceri Horia Simu, condamnat în iunie la patru ani de închisoare pentru mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa supremă a decis, vineri, suspendarea executării pedepsei în cazul afaceristului Horia Simu în dosarul în care acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă şi eliberarea acestuia până la soluţionarea efectivă a contestaţiei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus vineri suspendarea executării pedepsei în cazul omului de afaceri Horia Simu, condamnat în iunie la 4 ani de închisoare pentru o mită de 230.000 de euro. Simu este acuzat că a dat aceşti bani fostului şef al ANAF, Şerban Pop, pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal. În acest dosar, Alina Bica a fost achitată.

Fostul şef al ANAF Serban Pop a fost şi el eliberat din închisoare miercuri seara, după ce Instanţa a suspendat executarea pedepsei până la judecarea cererii de contestaţie în anulare. Toţi aceşti condamnaţi contestă legalitatea completurilor de cinci care i-a judecat, după ce Curtea Constituţională a decis că au fost ilegal constituite.

Decizia a fost luată de Completul Penal 1 al Înaltei Curţi, format din judecătorii Matei Ionuţ Mihai, Pistol Ştefan, Rus Andrei Claudiu, Epure Constantin, Foitoş Marius Dan.

Judecătorii Curţii Supreme au decis în noaptea de miercuri spre joi, dar şi în cursul zilei de joi liberarea din penitenciar a mai multor nume grele condamnate pentru corupţie. Astfel, Rudel Obreja (condamnat la 5 ani), Elena Udrea (condamnată la 6 ani, aflată în arest în Costa Rica), Constantin Niţă (condamnat la 4 ani) şi Dan Şova (condamnat la 3 ani), dar şi fostul şef al ANAF Şerban Pop (condamnat la 5 ani), sau fosta şefă a DIICOT Alina Bica (condamnată la 4 ani) au fost puşi în libertate după ce instanţa a decis suspendarea executării pedepselor. Motivul: avocaţii acestora au contestat alcătuirea completelor de 5 judecători care le-au condamnat clienţii definitiv, au cer suspendarea executării pedepsei şi rejudecarea apelurilor în baza deciziei CCR privind componenţa acestor complete. Iar magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca, până la soluţionarea definitivă a contestaţiilor în anulare, condamnaţii să fie puşi în libertate, prin suspendarea executării. Şi pentru că deciziile sunt executorii şi definitive, cei mai mulţi dintre condamnaţi au ieşit imediat din penitenciare. Alina Bica şi Şerban Pop rămân în continuare după gratii ei fiind arestaţi în Costa Rica, respectiv Italia. 

Magistraţii care au decis punerea în libertate a foştilor miniştrii Dan Şova sau Constantin Niţă, a Alinei Bica sau a lui Rudel Obreja fac parte din Completul 2 penal, acelaşi complet care va judeca şi apelul liderului PSD, Liviu Dragnea, la condamnarea de 3 ani şi 6 luni în dosarul „angajărilor fictive”. Completul este format din Luciana Mera, Simona Encean, Alexandra Iuliana Rus, Lucia Rog, Aida Popa.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite