Curtea Supremă a decis rejudecarea apelului din dosarul lui Constantin Nicolescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Nicolescu este acuzat că a luat cu acte false fonduri Phare de aproape 900.000 de euro (foto)
Constantin Nicolescu este acuzat că a luat cu acte false fonduri Phare de aproape 900.000 de euro (foto)

Magistraţii Curţii Supreme au decis vineri seară anularea sentinţei date de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care fostul preşedinte al CJ Argeş este acuzat că a accesat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false, şi trimiterea spre rejudecare la instanţa de apel.

În noiembrie anul trecut, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva sentinţei de pe 28 mai a Tribunalului Bucureşti, prin care preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au desfiinţat, în parte sentinţa penală apelată şi, rejudecând în fond, l-au condamnat pe Constantin Nicolescu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea unor drepturi.

Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 66.518 de lei care ar fi fost primită de Nicolescu cu titlu de mită de la Gheorghe Cornel Penescu, patronul societăţii Pic Piteşti.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins apelul lui Gheorghe Penescu, acesta rămânând astfel cu condamnarea de nouă luni de închisoare cu suspendare dispusă în mai de Tribunalul Bucureşti.

Constantin Nicolescu, trimis în judecată în 2011

Pe 18 mai 2011, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, care îl acuză că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false.

La acel moment, dosarul a fost trimis unui judecător de la Tribunalul Argeş care a judecat cazul până în ianuarie 2013, când Instanţa Supremă a admis o cerere de strămutare şi a dispus mutarea cazului la Tribunalul Bucureşti.

În acest dosar au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC Pic SA Piteşti, Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş, Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme şi diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Constantin Nicolescu este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

Pe 26 ianuarie 2011, procurorii anticorupţie l-au reţinut pe Constantin Nicolescu pentru 24 de ore. În ziua următoare, Tribunalul Argeş a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile. Imediat după anunţarea deciziei de arestare, lui Nicolescu i s-a făcut rău, fiind dus la Spitalul Floreasca, unde a fost operat pe cord.

Pe 2 februarie 2011, Curtea de Apel Piteşti a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara, Nicolescu fiind externat din Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti pe 18 februarie 2011.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite