UPDATE Judecătorul Toni Neacşu, achitat în dosarul de corupţie. Decizia nu este definitivă

UPDATE Judecătorul Toni Neacşu, achitat în dosarul de corupţie. Decizia nu este definitivă

Fostul judecător Toni Neacşu este acuzat de procurori de fapte de corupţie

Magistraţii Curţii Supreme au decis joi achitarea fostului membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) judecătorul Toni Neacşu în dosarul în care acesta este acuzat că ar fi încasat nejustificat de la CSM salariu şi diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile în care a lipsit nemotivat de la serviciu. Procurorii ceruseră pedeapsa cu închisoarea, fie ea cu executare sau cu suspendare.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Curtea Supremă a decis joi achitarea judecătorului Toni Neacşu pentru toate faptele de care este acuzat pe motiv că "faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege".

Totodată, instanţa a respins şi acţiunea civilă prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat recuperarea sumei încasate de Neacşu în perioada în care a lipsit de la serviciu.

Decizia de astăzi a magistraţilor nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi.

La ultimul termen al procesului, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, ca fostul judecător să fie condamnat la închisoare, arătând că se poate dispune suspendarea executării pedepsei.

Potrivit rechizitoriului, în lunile iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012, Toni Neacşu ar fi încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii şi asociate (din care diurnă de detaşare în sumă de 13.136,12 lei), aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu.

De asemenea, magistratul ar mai fi beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială şi asociate pe baza a 10 documente justificative falsificate de acesta (foi colective de prezenţă şi cereri pentru plata cheltuielilor de diurnă de detaşare).

În aceeaşi perioadă, şoferul său, Angel-Gabriel Roşca, ar fi primit încasat nejustificat suma de  7.668,09 lei care reprezenta drepturi salariale şi asociate (venitul brut şi contribuţiile sociale datorate de angajator) pentru cele 55 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu. 

Pentru a putea obţine aceşti bani, Gabriel Roşca ar fi falsificat mai multe documente, respectiv 55 de file din condica de prezenţă şi 71 foi de parcurs ale autovehiculului din dotare. 

Potrivit anchetatorilor, ca urmare a depunerii la compartimentele de specialitate a foilor de parcurs false, Angel-Gabriel Roşca ar fi adus Consiliului Superior al Magistraturii un prejudiciu în valoare de 5.985,18 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului folosit în interesul său şi al judecătorului Neacşu.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând ambelor persoane. 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările