Curtea Supremă a conexat dosarele în care comisarul Traian Berbeceanu este acuzat şi acuzator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii Supreme au decis să conexeze dosarele comisarului Traian Berbeceanu cu cel al procurorilor care i-au fabricat un dosar. De asemenea, magistraţii care soluţionează dosarul procurorului Ioan Mureşan şi ofiţerului de poliţie judiciară Mirel Muntean au stabilit ca acest caz să fie reprezentat în instanţă de un procuror al Parchetului General.

În iunie 2014, procurorii au trimis în judecată două dosare avându-l în centru pe comisarul Traian Berbeceanu. Într-un dosar el este acuzat, în celălalt este acuzator, acuzaţii fiind cei care l-au anchetat iniţial.

Astfel, Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT – ST Alba, Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 07.12.2009 - 15.08.2013, în prezent pensionat şi Mirel Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, potrivit digi24.ro.

Potrivit anchetatorilor, în 2013, cei trei „în timpul urmăririi penale efectuate într-un dosar al DIICOT – ST Alba, privind pe Berbeceanu Traian ş.a., şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu vizând desfăşurarea activităţii în conformitate cu legea, prin:
- dispunerea începerii urmăririi penale faţă de Berbeceanu Traian pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional nestructurat;
- favorizarea infractorului;
- omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii (21.10.2013);
- punerea în mişcare a acţiunii penale (23.10.2013);
- reţinerea pe 24 de ore a lui Berbeceanu Traian (24.10.2013);

De asemenea Ioan Mureşan a propus arestarea preventivă a acestuia (24.10.2013), în urma administrării, fie personal, fie de către Mirel Muntean, a unor probe nelegale, cu un conţinut nereal, constând:
- declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri;
- declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian;
- declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate;
- declaraţia inculpatului Ion Nicolae Cean, audiat cu identitate protejată;
- procese-verbale întocmite de inculpatul Mirel Muntean, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat;
- documente fără relevanţă probatorie.

Pe de altă parte, şi Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT care au finalizat ancheta în care îl acuză de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată (cu referire la contractul de vânzare – cumpărare datat 22.07.2011) şi complicitate la infracţiunea de delapidare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite