CCR a validat alegerile. Iohannis: Vreau să reconectez preşedintele la Constituţie. Băsescu: Vă voi transfera tot ce ştiu. Cu Iliescu, schimbul s-a făcut în 15 minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a validat astăzi rezultatul alegerilor prezidenţiale, iar preşedintele nou ales, Klaus Iohannis, va intra în funcţie după depunerea jurământului în faţa Parlamentului. La ceremonia de validare, care a avut loc azi, la ora 12.00, a participat preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, care i-a transmis lui Iohannis că îi va transfera toate informaţiile în zilele următoare.

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a precizat, vineri dimineaţă, că din verificarea proceselor verbale nu s-a găsit nimic care ar putea să schimbe situaţia stabilită de Biroul Electoral Central cu privire la rezultatul alegerilor prezidenţiale.„Am verificat ieri toate dosarele, totul este în regulă, s-au verificat toate procesele verbale întocmite de birourile electorale central, judetene, biroul electoral al secţiilor de votare şi aşa mai departe şi nu s-a găsit nimic semnificativ, nimic care ar putea să schimbe situatia stabilita de BEC”, a declarat Zegrean, adăugând că a avut emoţii, fiind o zi importantă pentru ţară. „Ţara nu poate să rămână fără preşedinte. Cine îşi asumă riscul să lase ţara fără preşedinte măcar o zi?”, a spus Zegrean după finalizarea şedinţei secrete, făcând referire la momentul în care Iohannis va depune jurământul. Klaus Iohannis urmează să depună jurământul în Parlament pe 20 decembrie, cu o zi înainte ca Traian Băsescu să-şi termine mandatul.

Iohannis şi Băsescu, la CCR

De la ora 12, a fost programată ceremonia de validare, în cadrul căreia i s-a înmânat preşedintelui ales un exemplar din hotărârea CCR care validează rezultatul alegerilor. La acest eveniment a participat şi preşedintele în funcţie, Traian Băsescu.

Klaus Iohannis a ajuns la sediul Curţii Constituţionale cu aproape o jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei, însoţit de Alina Gorghiu, Mihai Răzvan Ungureanu, Eduard Hellvig şi  Marian Petrache, fiind întâmpinat de preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

image

Foto

image

După aproximativ zece minute, la sediul CCR a ajuns şi preşedintele Traian Băsescu, întâmpinat la rândul său de Augustin Zegrean. „Sper că vom stabili un proces de derulare a tranziţiei în care consilierii mei stau la dispoziţia viitorilor consilieri ai domnului Iohannis, iar eu la dispoziţia domnului preşedinte Iohannis până pe 21 decembrie, pentru orice transfer de informaţie”, a declarat Băsescu presei. "Am sentimentul că se încheie o perioadă în care am fost extrem de onorat să îndeplinesc această funcţie, dar care trebuie transferată democratic către preşedintele ales al românilor", a mai spus Băsescu.

„Este o şedinţă solemnă, festivă“, a început Augustin Zegrean, după care i-a înmânat lui Klaus Iohannis hotărârea Curţii Constituţionale prin care s-a validat rezultatul scrutinului electoral. 

În continuare, au luat cuvântul preşedintele ales şi preşedintele în funcţie al României.

Klaus Iohannis: „Mulţumesc CCR pentru celeritatea judecării acestei speţe, importante nu doar pentru mine, ci şi pentru România. Mulţumesc BEC pentru gestionarea foarte bună a procesului electoral. Mulţumesc tuturor cetăţenilor României care au votat şi care m-au votat. A fost un vot puternic şi foarte clar, îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Este un moment festiv, dar, în acelaşi timp, vreau să remarc că, acum, după 25 de ani de la Revoluţie, se încheie o etapă. Iată, românii, prin votul lor, au spus foarte clar: stop şi de la capăt. Viziunea mea s-a împletit în mod fericit cu aşteptările românilor. Privesc cu toată răspunderea drumul greu la capătul căruia ne aşteaptă o Românie prosperă. Le spun românilro că se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate de azi pe mâine, nici peste noapte, ci pas cu pas. Avem o Constituţie care e bună. Este nevoie de o revizuire, din diferite motive.Voi fi un preşedinte care respectă Constituţia în litera şi în spiritul ei. Vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie“, a spus Iohannis, după care i-a strâns mâna lui Traian Băsescu.

Traian Băsescu: „Pentru mine este un moment extrem de important. Vă dorersc, domnule preşedinte ales, ca după primul mandat să nu fiţi în banca din stânga, ci în cea din dreapta, tot a noului preşedinte. Cine crede că transformarea României este un proces de cinci ani se înşală. În societatea românescă, în politicul românesc, încă există destule resurse pentru pasul înapoi. Las o ţară cu opţiuni clare: parteneriatul cu SUA, prezenţa în UE şi NATO. Românii îşi doresc o ţară modernă. Românii îşi doresc o ţară modernă. Nu va fi uşor mandatul dvs, vă voi transfera tot ceea ce ştiu. Cu domnul preşedinte Iliescu, schimbul s-a făcut în 15 minute. Am schimbat doar locatarul de la Cotroceni. Acum avem timp pentru a transfera dosarele, eu însumi voi face asta. Vă mulţumesc, domnule preşedinte ales. N-aş fi vrut ca la sfârşitul mandatului meu stânga să domine toate instituţiile statului. Scorul din alegeri arată că las o ţară care are opţiuni de dreapta. Eu o să le strâng mâna juudecătorilor de la dreapta la stânga, ca să mă apropii simboilic de uşă“, a spus Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite