Judecătorul Toni Greblă, acuzat de corupţie, intră în concediu. Acesta nu vrea să demisioneze din funcţia de la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Greblă este acuzat de mai multe fapte de corupţie FOTO Mediafax
Toni Greblă este acuzat de mai multe fapte de corupţie FOTO Mediafax

Toni Greblă, judecător al Curţii Constituţionale a României acuzat de fapte grave de corupţie nu vrea să îşi dea demisia din funcţia pe care o ocupă în cadrul Curţii, însă a anunţat că de marţi va intra în concediu de odihnă. Asta potrivit declaraţiilor făcute, luni seara seara, de preşedintele Curţii, Augustin Zegrean.

UPDATE Toni Greblă rămâne judecător la CCR, însă de mâine va intra în concediu de odihnă.

Preşedintele Curţii Constituţionale a declarat luni seara că judecătorul Toni Greblă a dat o declaraţie în care a precizat că nu a avut niciun fel de activităţi care să-l facă incompatibil cu funcţia de judecător al CCR.

Acesta a mai adăugat că Greblă va intra de marţi în concediu de odihnă pentru „a-şi rezolva problemele”.

„De mâine va fi în concediu de odihnă. Şi-a luat tot concediul pe 2015 pentru a-şi rezolva problemele”, a mai spus Zegrean.

Acesta a adăugat că nu poate fi luată o măsură disciplinară împotriva lui atât timp cât acesta, sub sancţiunile ştiute, a declarat că nu a avut niciun fel de activităţi care să-l facă incompatibil cu funcţia de judecător al CCR. 

Augustin Zegrean a ţinut să precizeze că dacă Toni Greblă nu îşi dă demisia, CCR nu îi poate cere să facă acest lucru. 

„Nu vrea să îşi dea demisia pentru că, spune dumnealui, acuzaţiile care au fost făcute publice nu sunt adevărate şi nu sunt de natură a-i atrage o condamnare. Nu va mai participa la activitatea de judcată pe perioada aceasta", a spus Zegrean, în legătură cu decizia lui Toni Greblă, cercetat penal pentru fapte de corupţie, de a-şi lua concediu.

Preşedintele Curţii Constituţionale a adăugat că o modalitate prin care se poate stabili incompatibilitatea lui Toni Greblă ar fi existanţa unui act de la Registrul Comerţului, din care să rezulte că judecătorul are activităţi comerciale.

„Am putea să cerem (un act de la Registrul Comerţului - n.r.), dacă am avea bănuieli că există. Câtă vreme el spune că nu are niciun fel de implicaţii... Ştiţi ce înseamnă mărturia mincinoasă? Încă cinci ani de închisoare", a spus Zegrean.

De asemenea, luni seara, Curtea Constituţională a emis un comunicat de presă prin care informează că judecătorul Toni Greblă a anunţat că, începând cu data de 27 ianuarie, va intra în concediu legal de odihnă.

Plenul CCR a luat act de declaraţia lui Greblă

Potrivit unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale, plenul CC s-a întrunit luni pentru a lua act de declaraţia judecătorului Toni Greblă comunicată peşedintelui Curţii, Augustin Zegrean, „în temeiul art. 64 lit. d) din Legea nr. 47/1992" privind organizarea şi funcţionarea instituţiei. Prevederea legală menţionată stabileşte că judecătorii CC sunt obligaţi "să comunice preşedintelui Curţii Constituţionale orice activitate care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul pe care îl exercită".

În declaraţia pe propria răspundere, Toni Greblă a afirmat că nu a desfăşurat şi nu desfăşoară activităţi care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul de judecător al Curţii Constituţionale pe care îl exercită în prezent, se menţionează în comunicat.

„Având în vedere cele declarate, Plenul Curţii Constituţionale a decis că nu sunt incidente dispoziţiile art. 62 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a instanţei constituţionale, potrivit cărora «Judecătorii Curţii Constituţionale răspund disciplinar pentru încălcarea, cu vinovăţie, a dispoziţiilor art. 64 din Legea nr. 47/1992, republicată», astfel că, împotriva domnului judecător Toni Greblă nu poate fi pornită o acţiune disciplinară", se precizează în comunicatul CC.

Conform sursei citate, „ţinând seama de faptul că demisia este un act juridic unilateral, plenul Curţii Constituţionale nu poate impune unui membru al instanţei constituţionale luarea unei astfel de decizii".

Zegrean: Nu am primit nicio solicitare de la DNA

În această dimineaţă, Augustin Zegrean a precizat că astăzi se va întâlni cu Toni Greblă, iar ulterior se va reuni plenul pentru a lua o decizie în cazul acestuia din urmă.

De asemenea, Zegrean a precizat că nu a primit nicio solicitare de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind încuviinţarea arestării preventive a lui Toni Greblă.

Săptămâna trecută, judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi de acte incompatibile cu funcţia. Greblă ar fi primit mită, printre altele, “rochii de damă” şi “un abonament telefonic” şi ar fi făcut afaceri ilegale în Rusia, chiar dacă autorităţile de aici au impus embargou.

Conform procurorilor, începând cu luna august 2014, judecătorul Greblă Toni a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion (finul său), cetăţeanul turc Corekci Sevket, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu.

„Cele cinci persoane menţionate au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România - Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană.

În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.

În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate“, spun procurorii.

Procurorii spun că Ion Bîrcină a întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic.

Tot el, „împreună cu cetăţeanul turc şi cu sprijinul lui Bartolomeu Constantin Săvoiu (cu importante relaţii în mediul oamenilor de afaceri de naţionalitate turcă), a iniţiat mai multe discuţii pentru derularea unor operaţiuni comerciale (export) de cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova“, mai spun procurorii anticorupţie.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ciracii lui Toni Greblă. Şeful masonilor, oamenii lui Hrebenciuc şi afacerişti conectaţi cu ruşii

Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, are probleme mari la DNA, acolo unde este acuzat de mită, dar şi de comerţ cu alimente cu Rusia, stat supus unor sancţiuni economice. Dar Toni Greblă este acuzat şi de constituirea unui grup infracţional organizat. Cine sunt greii care lucrau cu judecătorul şi care le sunt afacerile.

Robert Cazanciuc, despre Toni Greblă: „Nu este o situaţie plăcută pentru nimeni ca un judecător de la Curtea Constituţională să fie sub anchetă“

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat vineri la Ploieşti, în legătură cu cercetarea judecătorului Curţii Constituţionale Toni Greblă pentru trafic de influenţă şi luare de mită, că “nu este o situaţie plăcută pentru nimeni ca un judecător de la Curtea Constituţională să fie sub anchetă”

Zegrean: Greblă mi-a spus că este adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele şi capsele

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat vineri că a avut o discuţie personală cu Toni Greblă, urmărit penal de DNA, iar magistratul gorjean a recunoscut că acuzaţaţiile procurorilor referitoare  "la rochii, capsatoare şi capse" sunt adevărate.

Deputaţii Iulian Iancu şi Lucian Şova, agăţaţi de DNA după ce au tras sforile pentru transportul PSD-iştilor băcăuani la lansarea candidaţilor USL de pe Arena Naţională

Iulian Iancu şi Lucian Şova, deputaţi social democraţi băcăuani, sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, după ce aceştia s-au implicat pentru a-i transporta pe membrii de partid din Bacău, la lansarea candidaţilor USL din 2012, pentru Parlamentul României. Numele lor se găsesc în dosarul Toni Greblă, iar punctul de legătură este finul acestuia, Ion Bîrcină, administrator al unor societăţi comerciale.

Cum făcea judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă şpăgi şi afaceri ilegale cu Rusia

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi de acte incompatibile cu funcţia. Greblă ar fi primit mită, printre altele, “rochii de damă” şi “un abonament telefonic” şi ar fi făcut afaceri ilegale în Rusia, chiar dacă autorităţile de aici au impus embargou.

Toni Greblă, la DNA pentru şpăgi, inclusiv în rochii de damă. Judecătorul CCR a făcut afaceri ilegale cu Rusia

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă este urmărit penal pe procurorii DNA pentru trafic de influenţă. Alături de acesta mai sunt anchetate şase persoane printre care şi deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova. Greblă este acuzat că ar fi primit şpăgi inclusiv în rochii de damă şi materiale electorale pentru a interveni în sprijinul unor firme. Mai mult, acesta ar fi făcut afaceri cu Rusia în condiţiile în care suntem sub embargo.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite