Curtea Constituţională decide joi când se va pronunţa pe tema refuzului lui Iohannis de a o revoca pe Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională va stabili, joi, termenul pentru pronunţarea pe sesizarea făcută de Guvern cu privire la refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Pe 23 aprilie, Curtea Constituţională a primit sesizarea Guvernului cu privire la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, 23 aprilie, după întâlnirea cu premierul, că i-a prezentat Vioricăi Dăncilă proiectul de sesizare a CCR, iar aceasta a fost de accord şi l-a semnat.

Ministrul Justiţiei argumentează că în cadrul procedurii revocării procurorilor cu funcţii de conducere, rolul central, decizional în privinţa declanşarii, revine Ministrului Justitiei, concluzie fundamentată pe dispoziţiile art.132 alin.(1) din Constituţie, potrivit cărora activitatea procurorilor se desfăşoara sub autoritatea acestuia. Ministrul Justiţiei are obligaţia să işi întemeieze legal şi să îşi argumenteze propunerea, neputându-se reţine, cu siguranţă, nici în privinţa acestuia, o exercitare discretionară a rolului său constituţional.

Şeful statului a refuzat să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă.

Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.

Timp de 80 de minute, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în sinteză, raportul de 36 de pagini privind activitatea managerială la nivelul conducerii DNA, reţinând în sarcina Laurei Codruţa Kovesi 20 de „acte şi fapte de netolerat”, pentru care a cerut revocarea.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ raportul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, susţinând că motivele prezentate de către ministrul Toader nu sunt suficiente pentru a justifica revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Pe scurt, aceştia susţin că în ceea ce priveşte invocarea unui conflictul constituţional, şefei DNA nu i se poate imputa faptul că nu a prevăzut aceste conflicte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite