UPDATE CCR a avizat pozitiv iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru definirea familiei formată din bărbat şi femeie. Cum se continuă procedura?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„După adoptarea acestui aviz, propunerea va fi transmisă celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi votare“
„După adoptarea acestui aviz, propunerea va fi transmisă celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi votare“

Curtea Constituţională a avizat pozitiv, miercuri, iniţiativa de modificare a Constituţiei astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.

UPDATE Familia formată dintr-un bărbat şi o femeie, care devin părinţi prin naşterea de copii, reprezintă fundamentul şi principiul vital al dăinuirii societăţii, susţinătorii căsătoriilor între persoane de acelaşi gen ignoră că bărbatul şi femeia sunt diferiţi din punct de vedere anatomic, arată parohul Bisericii Iancu Vechi Mătăsari, consilier patriarhal, Constantin Stoica.

"Iniţiativa Coaliţiei pentru familie susţinută de trei milioane de români pentru precizarea explicită în Constituţia României că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie în urma consimţământului liber a provocat ample dezbateri în spaţiul public. Contestatarii acestui demers legislativ care solicită recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi gen consideră iniţiativa discriminatorie la adresa unei minorităţi şi încălcarea drepturilor omului. La o analiză atentă a discursului public al acestora, descoperim o serie de false argumente, unele chiar forţate, cu scopul contestării actualităţii şi perenităţii familiei tradiţionale, instituţie care ar trebui redefinită prin extinderea şi la uniunea între persoane de acelaşi gen", susţine părintele Constantin Stoica.

Preşedintele CCR Valer Dorneanu a precizat că avizul oferit de Curte a fost dat strict în privinţa îndeplinirii condiţiilor de depunere a unei iniţiative de revizuire, adică a numărului suficient de semnături, în condiţiile legii, precum şi în privinţa respectării limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetăţenilor, care nu pot fi suprimate.

Dorneanu a explicat că CCR a decis astfel să permită ca această iniţiativă să fie discutată de către Parlament, nefiind probleme de formă ale propunerii şi nici de suprimare a vreunui drept deja consacrat.

După adoptarea acestui aviz, propunerea va fi transmisă celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi votare.

TREI MILIOANE DE SEMNĂTURI

Propunerea legislativă a fost semnată de trei milioane de români şi are ca scop „protejarea explicită a familiei şi a drepturilor părinţilor“, după cum au susţinut iniţiatorii demersului , sprijiniţi în campania lor de strângere a semnăturilor şi de Biserica Ortodoxă Română (BOR).  „Trebuie să susţinem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradiţională, universală şi de a rezista în faţa unor modele noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele“, afirma Patriarhul Daniel la 6 ianuarie 2016, la puţin timp după ce începuse strângerea de semnături.

În urma şedinţei din 14 ianuarie a Sfântului Sinod, Biserica a  oficializat sprijinul pe care-l va da pentru iniţiatiativa cetăţenească a Coaliţiei pentru Familie, în încercarea acestora de a modifica articolul 48 din Constituţia României în sensul menţionării că familia este constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

Cum se ajunge la modificarea Constituţiei

Pe lângă Guvern şi parlamentari, dreptul de iniţiativă legislativă mai aparţine şi simplilor cetăţeni. În acest caz, iniţiativa legislativă se numeşte iniţiativă cetăţenească, şi trebuie însoţită obligatoriu de un anumit număr de semnături. Spre exemplu, pentru o iniţiativă cetăţenească (proiect de lege) ce are ca scop modificarea Constituţiei – cum este cazul speţei discutate azi de CCR – este nevoie de semnătura a minimum 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cele 500.000 de semnături trebuie să provină din cel puţin jumătate dintre judeţele ţării, în fiecare dintre acestea sau în Capitală fiind necesare minimum 20.000 de semnături. Această etapă a fost deja depăşită, Coaliţia pentru Familie strângând numărul necesar de smenături cu ajutorul Bisericii.

Conform procedurii, iniţiativa cetăţenească a fost avizată de Consiliul legislativ şi, încă din luna noimebrie, publicată în Monitorul Oficial. Pe 23 mai, iniţiativa a fost înregistrată la Senat ca orice alt proiect de lege. Numai că, spre deosebire de o iniţiativă legislativă clasică, iniţiativa cetăţenească a fost trimisă automat la CCR, pentru un aviz obligatoriu de constituţionalitate. Verdictul CCR fiind pozitivă, procedura continuă.

După primirea hotărârii Curţii Constituţionale, Senatul introduce iniţiativa cetăţenească în procedura obişnuită de legiferare. Practic, iniţiativa cetăţenească se transformă în iniţiativă legislativă. Proiectul merge în comisiile de specialitate pentru avize, apoi în plenurile celor două Camere, la votul final.

Proiectul de revizuire a Constituţiei trebuie adoptat de Camera Deputaţilor şi de Senat cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. În cele din urmă, revizuirea Constituţiei are loc doar după ce este aprobată prin referendum, acesta fiind, potrivit legii, organizat în maximum 30 de zile de la data adoptării proiectului în Parlament.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite