Curtea Constiţională: „Mandatul membrilor CSM expiră la împlinirea termenului de 6 ani”. Danileţ: „Toţi membrii CSM pleacă acasă în 2017”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
curtea constitutionala FOTO mediafax
curtea constitutionala FOTO mediafax

Curtea Constituţională a decis că mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeaşi dată pentru toţi magistraţii aleşi în acest for. Mai exact, mandatele celor opt magistraţi care au înlocuit în ultima vreme alţi membri în exercitarea mandatului vor înceta în acest an, la fel ca în cazul celorlalţi membri CSM cărora li se încheie mandatul la termen.

UPDATE Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” (AFJR) a solicitat preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să îşi asume întreaga răspundere pentru situaţia creată în urma demersurilor individuale, sub forma unor „scrisori”, prin care a determinat Senatul României să modifice intempestiv şi netransparent modalitatea de interpretare şi aplicare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM.

„Demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii ar reprezenta o reacţie firească în urma gravelor consecinţe ale Hotărârii Senatului nr. 28 din 7 martie 2016 asupra alegerilor care ar fi trebuit organizate în această perioadă şi care au fost suspendate ca urmare a hotărârii Curţii de Apel Bucureşti, toţi judecătorii acestei instanţe fiind acuzaţi de părtinire prin formularea unei cereri de strămutare halucinante, respinse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată, într-un comunicat de presă, AFJR.

Asociaţia solicită, de asemenea, „să existe o asumare publică a lipsei de reacţie care a permis o atare ingerinţă în funcţionarea unei autorităţi publice cu rol de garant al independenţei justiţiei, din partea membrilor CSM care ar fi beneficiat în mod direct de efectele hotărârii Senatului, dar şi din partea membrilor CSM care au acceptat tacit o astfel de situaţie, printre aceştia regăsindu-se şi Ministrul Justiţiei, în calitatea sa de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Reacţia UNJR

Şi UNJR a criticat joi punctul de vedere al actualului Consiliu: „Decizia Curţii Constituţionale infirmă aşadar modul de interpretare a legii dat de către CSM şi Senatul Romaniei, consfinţind faptul că aceasta s-a făcut cu încălcarea prevederilor constituţionale”.  Magistraţii susţin că vechea interpretare dată legii de către Consiliu ar fi condus la situaţia halucinantă în care aproape anual, judecătorii erau în campanie electorală pentru alegerea unui nou membru CSM. Magistratul Iulia Craiu, lider  UNJR a declarat că acum este datoria CSM să ia de urgenţă toate măsurile necesare pentru „intrarea în legalitate si deblocarea unei situatii care, dacă se perpetuă, ameninţă funcţionarea instituţiei ce garanteaza independenţa justiţiei”.

Reacţia lui Cristi Danileţ

Primul care a reacţionat la decizia Curţii Constituţionale a fost judecătorul Cristi Danileţ. „CCR: toti membrii CSM pleacă acasă în ianuarie 2017. Cât de clara si logica e legea si cate interpretari au dat unii!...”, a postat judecătorul pe Facebook.

Curtea a constatat că sunt constituţionale dispoziţiile care prevăd că durata mandatului membrilor aleşi ai CSM este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant îşi exercită calitatea pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen.

Ce a discutat Curtea Constituţională

CCR a discutat joi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.54 alin.(1) teza întâi din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu următorul conţinut: "Durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii".

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.54 alin.(1) teza întâi din Legea 317/2004 sunt constituţionale în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant îşi exercită calitatea de membru al CSM pentru restul de mandat rămas până la expirarea termenului de 6 ani.

"Instanţa constituţională a reţinut că este obligată să se pronunţe asupra dispoziţiilor legale în noua interpretare pe care autorităţile publice implicate (Senatul României şi CSM) le-o conferă şi să constate neconstituţionalitatea acestora prin raportare la prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul supremaţiei Constituţiei şi obligaţia respectării legilor, în componenta referitoare la claritatea şi previzibilitatea normelor, şi în art.133 alin.(4) care stabileşte durata mandatului membrilor CSM. Durata mandatului constituţional şi legal al Consiliului vizează autoritatea publică, în ansamblul său, în vreme ce persoanele alese dobândesc calitatea de membru al acestuia şi o exercită până la împlinirea termenului de 6 ani. Prin urmare, având în vedere trăsătura CSM de organism colegial, mandatul membrilor săi expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeaşi dată pentru toţi membrii", se arată într-un comunicat al CCR.

Cum s-a ajuns aici

Solicitarea a ajuns la CCR la sesizarea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi a Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România. Demersul vine după ce Senatul, în 7 martie 2016, a decis că 8 membri ai CSM, investiţi în funcţii ulterior compunerii Consiliului din 2011 şi care au ocupat locuri rămase vacanţe din diverse motive, să aibă un mandat întreg. Hotărârea îi vizează pe Alină Ghica, Florentină Gavadia, Bogdan Gabor, Gheorghe Muscalu, Mona-Lisa Neagoe, Adrian Bordea, Luminiţa Palade şi Daniela Ciochină. Practic, mandatele acestora vor expira în ianuarie 2017, chiar dacă au început mai târziu.

Decizia este definitivă

Judecătorii au apreciat că persoanele care dobândesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupând un loc vacant în cadrul organismului colegial, îşi vor îndeplini atribuţiile legale şi constituţionale de la data validării sau alegerii în funcţie, după caz, pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen.
"Orice interpretare contrară, în sensul că fiecare membru al CSM poate fi validat sau ales pe un mandat întreg de 6 ani, care curge individual, independent de mandatele celorlalţi membri, este neconstituţională", mai precizează Curtea.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat, respectiv Curtea de Apel Bucureşti — Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite