Curtea de Apel Constanţa admite excepţia lui Mircea Băsescu în care cere CCR să clarifice sintagma „lasă să se creadă că are influenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Apel Constanţa a admis, vineri seară, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate invocată de apărarea lui Mircea Băsescu
Curtea de Apel Constanţa a admis, vineri seară, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate invocată de apărarea lui Mircea Băsescu

Curtea de Apel Constanţa a admis cererea lui Mircea Băsescu de sesizare a Curţii Constituţionale, în care fratele fostului preşedinte solicită instanţei de control constituţional clarificarea în amănunt a sintagmei „lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public“, despre care susţine că este ambiguă, lasă loc de interpretări şi este arbitrară, în dezacord cu legea fundamentală.

Curtea de Apel Constanţa a admis, vineri seară, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate invocată de apărarea lui Mircea Băsescu.

Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, arată în excepţia sa că articolul 291 alineat 1 din Codul penal contravine Constituţiei României în sensul că în cadrul acestui articol se regăseşte o sintagmă ambiguă, care lasă loc de intepretări.

Articolul contestat de apărarea lui Băsescu este cel care defineşte fapta de trafic de influenţă şi arată că „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani“.

Avocatul arată judecătorilor că sintagma „lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public“ este în dezacord cu legea fundamentală, Constituţia, care prevede că legile trebuie să fie previzibile şi predictibile.

„Statul e obligat prin Constituţie şi legile sale să aibă predictibilitate şi previzibilitate în momentul elaborării unei legi. Cetăţeanul trebuie să fie conştient de acţiunile sau inacţiunile sale în sensul că o anumită atitudine din partea sa poate contraveni legii. Expresia este ambiguă şi lasă loc de intrepreare şi arbitrariu“, a spus avocatul Taşcă în faţa instanţei.

Nelu Taşcă a mai arătat în argumentarea excepţiei sale că, în motivarea deciziei de fond din dosarul clientului său, s-a arătat că Mircea Băsescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor judecători pentru faptul că nu a negat referirile făcute de cealaltă parte, ceea ce este ambiguu.

„Te poţi regăsi în situaţia în care să nu percepi corect discuţia sau să fii neatent şi, pentru faptul că nu intervii ferm, să fii acuzat“, a conchis apărătorul lui Mircea Băsescu.

Tribunalul Constanţa l-a condamnat, în 8 ianuarie, pe Mircea Băsescu la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care sunt implicaţi membrii familiei lui Bercea Mondial. Fratele fostului preşedinte a atacat sentinţa la Curtea de Apel Constanţa.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro de la denunţătorul Florin Anghel, prin intermediul inculpatului Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Sandu Anghel (tatăl lui Florin Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite