Armata nu mai are comandant, după ce Curtea de Apel Bucureşti a suspendat mandatul generalului Nicolae Ciucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Nicolae Ciucă la un exerciţiu NATO discutând cu un militar dintr-o ţară aliată
Generalul Nicolae Ciucă la un exerciţiu NATO discutând cu un militar dintr-o ţară aliată

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Astfel instanţa a acceptat cererea depusă de Ministerul Apărării prin care s-a solicitat suspendarea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major. Decizia vine în contextul în care la Bucureşti are loc Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre.

UPDATE Curtea de Apel a suspendat prelungirea mandatului generalului Ciucă la conducerea Armatei.

Judecatorul Vasile Bicu este cel care a admis cererea depusă de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de a suspendare a decretului semnat de presedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul sefului Statului Major al Apărării (SMAp).

Respinge cererea de repunere pe rol că nefondată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Prezidenţială că nefondate. Ia act de renunţarea reclamantului la judecată capatului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018. 

Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1131/2018 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.", se arată în minuta Curţii de Apel.

Concret, suspendarea s-a dispus până la pronunţarea instanţei de fond, iar acest proces se va judeca pe 12 februarie. 

Acţiunile MApN

MApN a depus la Curtea de Apel Bucureşti două acţiuni în contencios administrativ având acelaşi obiect "anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018".

La termenul de marţi al primului proces, care este judecat de magistratul Vasile Bîcu, consilierul care reprezintă MApN a anunţat că renunţă la capătul de cerere privind anularea decretului.

În sala de judecată, reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale a ridicat trei excepţii, printre care şi una ce priveşte inadmisibilitatea acţiunii în instanţă, deoarece MApN a deschis două procese cu acelaşi obiect de judecată.

De asemenea, reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale a declarat că MApN nu a făcut dovada faptului că a fost prejudiciat prin emiterea decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărări (SMAp).

"Dacă nu se prelungea mandatul generalului Nicolae Ciucă exista riscul de a se periclita misiunile din străinătate ale Armatei Române şi se perturba grav continuitatea conducerii structurilor de forţă ale Armatei. MApN nu dovedeşte prin ce a fost vătămat. Şeful Statului Major exercită conducerea de forţă a Armatei Române şi are gradul cel mai înalt, fiind numit de preşedintele României. Actele care ţin de securitatea naţională nu pot fi suspendate de instanţele de contencios. Demersul MApN este unul politic. MApN a introdus o acţiune în instanţă înainte de a primi un răspuns la plângerea prealabilă depusă la Administraţia Prezidenţială. MApN nu era îndreptăţit să introducă acţiunea în instanţă, deoarece interesul decretului este de a asigura continuitea la conducerea Armatei", a spus reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale, citat de Agerpres

De cealaltă parte, consilierul MApN a invocat motive de nelegalitate privind prelungirea mandatului generalului Ciucă, subliniind că se creează falsa imagine că Armata rămâne fără conducător, de vreme ce sunt şi alţi ofiţeri care pot îndeplini funcţia de şef al SMAp.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite