Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea lui Ponta de suspendare a ordinului de retragere a titlului de doctor

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea lui Ponta de suspendare a ordinului de retragere a titlului de doctor

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003 FOTO Mediafax

Victor Ponta rămâne fără titlul de doctor după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, respingerea cererii acestuia de suspendare a ordinului de retragere a doctoratului. Hotărârea nu este definitivă. Pe rolul instanţei mai este o solicitare a fostului premier, de anulare a aceluiaşi ordin.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins ca neîntemeiată, cererea lui Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor. 

Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată în cinci zile la instanţa supremă.

Avocatul fostului premier a susţinut, vinerea trecută, în faţa instanţei că ordinul prin care lui Ponta i-a fost acordat titlul de doctor nu poate fi revocat după 13 ani, dacă a produs efecte, în timp ce avocatul Ministerului Educaţiei a spus că nu ordinul ministrului ar fi trebuit atacat, ci hotărârea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
 
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe vineri, asupra cererii lui Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor, după cum au anunţat pe 21 octombrie.
 
Victor Ponta nu a fost prezent, vinerea trecută, la Curtea de Apel Bucureşti, dar avocatul său a susţinut, în faţa instanţei, că ordinul prin care ministrul Educaţiei i-a retras titlul de doctor anulează un alt act administrativ, ordinul 5.663 din 15.12.2003, prin care lui Ponta i-a fost atribuit titlul de doctor, document care a produs efecte în circuitul civil.
 
Avocatul fostului premier a adăugat că un act  nu poate fi revocat după 13 ani dacă a produs efecte.
 
"În baza acestui titlu, Victor Ponta a fost primit în rândul avocaţilor. Aşa a primit şi titlul de conferenţiar. Ministerul Educaţiei a ignorat şi dispoziţia Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice (CNECS) din 2012, care a hotărât că nu a plagiat. CNECS era competent să analizeze sesizările şi contestaţiile privind inclusiv plagiatul. S-a dorit o sancţionare a reclamantului. Persoana petiţionară devine şi persoana care semnează pentru retragerea titlului de doctor, vorbim de dl. Mircea Dumitru", a spus apărătorul lui Ponta.
 
Avocatul s-a referit şi la analiza din Baroul Bucureşti, care a suspendat o decizie privind excluderea din avocatură a lui Victor Ponta.
 
"În prezent, Baroul analizează excluderea reclamantului din barou şi am depus actele în acest sens. Vă rog să vedeţi ce se întâmplă cu toate hotărârile luate în calitate de avocat, vorbim de o insecuritate juridică", a spus avocatul fostului premier.
 
La rândul său, avocatul Ministerului Educaţiei a susţinut că hotărârea CNATDCU este actul administrativ care ar fi trebuit atacat pentru a fi suspendat.
 
"Noi am aplicat legea. Toate criticile reclamantului nu subzistă. Ponta s-a referit la doctoratele din cercetare care sunt făcute de cercetători salarizaţi. Nu sunt depuse dovezi la dosar că Ponta este conferenţiar, din moment ce nu are o cercetare ştiinţifică", a spus avocatul Ministerului Educaţiei.
 
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, în 14 octombrie, cererea lui Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor, după ce avocaţii fostului premier au depus la instanţă un document în care este invocat un alt temei juridic pentru această solicitare, iar reprezentantul Ministerul Educaţiei a cerut un nou termen de judecată pentru a avea timp să studieze noile acte.
 
Solicitarea de suspendare a ordinului de ministru prin care lui Victor Ponta i-a fost retras titlul de doctor a fost depusă în 23 august la Curtea de Apel Bucureşti, iar în 6 octombrie a fost înregistrată, tot la CAB, cererea de anulare a ordinului ministrului Educaţiei.
 
În 13 septembrie, Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din avocatură, până când Ministerul Educaţiei va soluţiona contestaţia lui Victor Ponta privind ordinul de retragere a titlului de doctor şi Curtea de Apel Bucureşti va da o hotărâre în cazul solicitării fostului premier.
 
Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care motiva că fostul premier nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diplomă de doctor în Drept, fără examen.
 
Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.
 
Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările