Curiosul caz al torţionarului disidentului Gheorghe Ursu. De 10 ani, colonelul Tudor Stănică execută acasă condamnarea la 10 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Stanica
Tudor Stanica

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au amânat, din nou, cu un an, executarea pedepsei în cazul torţionarului Tudor Stănică, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pentru uciderea disidentului Gheorghe Ursu. În ultimul deceniu, fostul colonel de Miliţie a susţinit ]n mod repetat că este grav bolnav şi a cerut să nu execute pedeapsa în penitenciar.

De ani de zile, Stănică vine cu documente medicale şi susţine că are cancer în fază terminală. Astfel, el face ”închisoare de acasă”. Anual, judecătorii amână efectuarea pedepsei definitive.

Potrivit minutei Curţii de Apel Bucureşti din 25 februarie 2016: Dispune întreruperea executării pedepsei închisorii de 10 ani aplicată condamnatului prin sentinţa penală nr.49/14.07.2003 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia II-a Penală, definitivă prin decizia penală nr. 4403/2003 a Curţii Supreme de Justiţie pe o durată de 1 an cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. Decizia poate fi contestată la Curtea Supremă.

Tudor Stănică trebuie să respecte mai multe obligaţii: să nu depăşească teritoriul României; să ia legătura cu organul de poliţie în a cărui rază teritorială domiciliază în trei zile de la rămânerea definitivă a prezentei pentru a fi luat în evidenţă şi a stabili mijlocul de comunicare permanentă, precum şi să se prezinte la instanţa de executare ori de câte ori este chemat; să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei – Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme; să se prezinte de îndată la unitatea sanitară la care urmează să facă tratamentul.

A executat efectiv doar un an de închisoare

Fostul şef al Direcţiei de Cercetare Penală a Miliţiei, colonelul (r) Tudor Stanică (78 de ani) - condamnat la zece ani de închisoare pentru implicare în uciderea disidentului Gheorghe Ursu a prezentat diverse documente medicale pentru a scăpa de închisoare. Deşi a fost condamnat definitiv Cu executare, pe 10 octombrie 2003, fostul miliţian a stat după gratii aproximativ un an de zile. Anual, cazul său medical este discutat la Curtea de Apel Bucureşti. Tudor Stanică susţine că este grav bolnav, iar magistraţii i-au întrerupt executarea pedepsei de aproape zece ori.

Acuzaţia

Potrivit procurorilor, în noiembrie 1985, Tudor Stănica şi Mihail Creanga au cerut şi determinat doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Radu Gheorghe, „să exercite acte de violenţă” împotriva inginerului Gheorghe Ursu, disident comunist. Ofiţerul Mihai Creangă şi deţinutul Marian Clită au fost condamnaţi, şi-au executat pedeapsa şi au fost eliberaţi. Marian Clită a recidivat şi a ucis o stewardesă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite