Cum se numără persoanele decedate de coronavirus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu

Zilnic, pe baza unor comunicate oficiale,  aflăm câţi pacienţi, dintre cei infectaţi, au decedat din cauza noului coronavirus. Când  numărul este în creştere intervin serioase îngrijorări, de altfel acesta este principalul motiv pentru care boala stârneşte  panică.

De aceea,  poate fi interesantă o introspecţie a reglementărilor cu ajutorul cărora se stabileşte numărul deceselor provocate de pandemie, mai ales în contextul în care, începând cu 8 aprilie 2020 este aplicabil un nou ordin al Ministerului Sănătăţii, privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi.

Certificatul medical constatator al decesului. În România, decesul unei persoane este constatat printr-un act numit certificat medical constatator al decesului. Acest act are şi o rubrică în care este specificată cauza decesului, adică bolile sau afecţiunile care au provocat moartea persoanei. În cazul în care nu este necesară o autopsie,  se eliberează de medicul de familie sau de medicul curant. Un ordin comun, al Ministerului Justiţiei şi Ministerului  Sănătăţii, nr. 1134/2000, pentru aprobarea normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, face referire şi la acest tip de  certificat. Astfel, decesul unei persoane, indiferent de cauza morţii, poate fi constatat numai de către un medic care are dreptul de liberă practică. Certificatul se eliberează numai după apariţia semnelor de moarte reală şi numai după trecerea a 24 de ore de la deces. Eliberarea nu se poate face fără examinarea externă a cadavrului de către medic. În cazul constatării unor aspecte care impun o autopsie medico-legală, medicul are obligaţia să refuze eliberarea certificatului  şi să solicite organelor judiciare o autopsie pentru elucidarea cauzei morţii.

Autopsiile. În cazul în care se efectuează o autopsie, certificatul medical constatator al decesului se eliberează de medicul care efectuează autopsia. Autopsiile sunt de două feluri: medico-legale şi anatomopatologice.

Autopsiile medico-legale sunt reglementate de Codul de procedură penală. Ele se dispun de parchet sau de poliţie, în aşa-numitele cazuri medico-legale - situaţii prevăzute expres care, în esenţă, au legătură cu suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni sau cu persoane aflate în custodia autorităţilor.

Autopsiile anatomopatologice se efectuează în cazul pacienţilor internaţi în spitale, fiind reglementate de  Legea 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea cadavrelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului. Potrivit legii, autopsia anatomopatologică se efectuează obligatoriu în toate decesele survenite în spital care nu sunt cazuri medico-legale şi unde este necesară confirmarea, precizarea sau completarea diagnosticului clinic, inclusiv decesul copiilor sub un an, indiferent de locul decesului, precum şi decesele materne care nu sunt cazuri medico-legale. Pentru pacienţii cu afecţiuni cronice cunoscute, bine investigate, în condiţiile în care aparţinătorii nu au nici o rezervă asupra bolii şi tratamentului aplicat şi îşi asumă în scris responsabilitatea pentru aceasta, se poate dispune neefectuarea autopsiei, sub semnătură, de către directorul spitalului. În toate cazurile în care există suspiciunea unor implicaţii medico-legale, şeful serviciului de anatomie patologică din cadrul spitalului trebuie să anunţe organele de urmărire penală.

Ordinul privind decesele cauzate de coronavirus. Ieri, a fost publicat în Monitorul Oficial,  Ordinul nr. 570/2020 privind modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARS-CoV2). Despre vechiul ordin, (care s-a aplicat în perioada 13 martie-7 aprilie 2020) şi despre implicaţiile lui în ceea ce priveşte dispunerea autopsiei medico-legale am mai scris cu alt prilej.

Potrivit noului ordin, în cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă (reconfirmă) diagnosticul de infecţie cu noul coronavirus (SARS-CoV2), evoluţia fiind urmată de deces, autopsia anatomopatologică a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară şi este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat şi eliberat de către medicul curant al pacientului din secţia de spital.

Ordinul prevede că protocolul specific se aplică în mod similar şi altor cazuri de deces ale unor persoane confirmate pozitiv cu SARS-CoV2, acestea fiind considerate decese ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, şi anume:

- persoanelor aflate în izolare la domiciliu, aflate în evidenţa direcţiilor de sănătate publică, în această situaţie certificatul medical constatator al decesului fiind eliberat de medicul de familie, în baza fişei medicale a pacientului

- persoanelor aflate în carantină, aflate în evidenţa direcţiilor de sănătate publică şi a altor instituţii ale statului, în această situaţie certificatul medical constatator al decesului fiind eliberat de medicul de familie, în baza fişei medicale a pacientului

- persoanelor internate în spital suspecte de infectare cu COVID-19, la care nu s-a efectuat testarea pentru confirmare, în această situaţie certificatul medical constatator al decesului fiind eliberat de medicul curant din spital

Sunt nevoit să atrag din nou atenţia că, din punct de vedere tehnic,  este totuşi de discutat dacă ordinul este în acord cu  Legea nr.  104/2003, privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea cadavrelor şi  ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului. De aceea, firesc ar fi fost să se adopte o ordonanţă de urgenţă şi nu un simplu ordin de ministru.

Care ar fi concluziile? În afara cazurilor medico-legale, potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii, lucrurile stau în felul următor:

1) Un deces al unei  persoane izolate sau în carantină, care în timpul vieţii a fost confirmată ca infectată, va fi considerat un deces cauzat de noul coronavirus. Certificatul de deces va fi eliberat de medicul de familie.

2) Un deces al unei persoane internate în spital, care a fost diagnosticată ca infectată cu noul coronavirus sau care  a fost doar a fost suspectată că e infectată (fără a i se efectua o testare pentru confirmare), va fi considerat un deces cauzat de noul coronavirus. Nu se va efectua autopsia anatomopatologică iar certificatul de deces va fi eliberat de medicul curant.

După parcurgerea ordinului rămâne, totuşi, o mare nedumerire (sau chiar o îngrijorare): de ce  cazul unei persoane care este internată doar cu o suspiciune de infectare, fără efectuarea unei testări de confirmare, este considerat deces cauzat de coronavirus?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite