Cuminţenia Pământului: „Am auzit de ea, dar nu ştiu prea multe“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prea puţini români au auzit de campania Guvernului României. Foto: Mircea Barbu
Prea puţini români au auzit de campania Guvernului României. Foto: Mircea Barbu

Campania pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului“, a rezonat prea puţin în rândul românilor de rând. Din faţa Guvernului, unde tronează un banner impresionat al acestei campanii, până în pieţele şi cartierele Capitalei, prea puţini sunt cei care au auzit despre eforturile guvernanţilor sau chiar despre sculptura în sine.

Campania de subscripţie pentru cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului“, demarată în luna mai sub titlul „Brâncuşi e al meu“ îi are printre ambasadori pe Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc, Melania Medeleanu şi Dragoş Bucurenci. Cu toate acestea, eforturile guvernanţilor nu reuşesc să rezoneze în rândul românilor de rând, acolo unde are cea mai mare nevoie să ajungă, pentru a strânge suma necesară achiziţei. 

Lansarea campaniei s-a sincronizat cu vernisajul expoziţiei „Cuminţenia Pământului. Aceasta nu este o piatră” de la Muzeul Naţional de Artă, unde au prezentate „poveştile Cuminţeniei”, într-o expoziţie documentară. De asemenea, oficialii Ministerului Culturii au lansat o serie de filmuleţe şi campanii în media, menite să atragă fonduri suficiente pentru achiziţionarea sculpturii. Cu toate acestea,  puţin peste 5% (315.717 de euro) din suma necesară s-au strâns până acum pentru sculptura lui Brâncuşi, ceea ce înseamnă că, până pe 30 septembrie, ar trebui să se doneze 74.000 de euro pe zi.

„Adevărul" a mers pe străzile Bucureştiului, pornind chiar din faţa Guvernului, acolo unde bannerul impunător al campaniei acoperă întreaga faţadă, până în pieţele şi cartierele Capitalei, ca să afle ce ştiu românii despre această campanie şi ce înseamnă pentru oamenii de rând opera de artă a lui Brâncuşi. 

Răspunsurile au fost, în cea mai mare parte, negative. Oamenii au auzit puţin spre deloc despre campanie, nu cunosc detaliile sau cum să doneze. Mai mult, o bună parte dintre cei întrebaţi consideră că Guvernul are suficente resurse pentru achiziţie şi fără o campanie de donaţii, suma fiind una „derizorie" pentru aleşii noştri. 

Donaţiile pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului" se pot face începând de vineri, trimiţând un SMS la numărul de telefon 8833. Mesajul trebuie sa conţină textul  "brancusi" şi în mod automat se vor dona 2 euro, a anunţat pe pagina de Facebook ministrul Culturii, Corina Şuteu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite