Cum au degenerat protestele, după 18 luni de mitinguri paşnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest în Piaţa Victoriei/ FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Protest în Piaţa Victoriei/ FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Îmbrânceli, jigniri, spray-uri lacrimogene şi zeci de persoane, inclusiv un jurnalist german, ridicate de jandarmi. Aşa a arătat seara de 20 iunie în Piaţa Victoriei. A fost unul dintre cele mai tensionate proteste din acest an.

Încă înainte de lăsarea serii, câteva mii de persoane s-au adunat pentru a protesta faţă de modificările aduse Codului de procedură penală. Situaţia a fost tensionată încă de la ora 19.00, când în Piaţă erau încă doar câteva sute de persoane. Nu au lipsit nici incidentele între protestatari şi jandarmi. Totul a plecat de la faptul că militarii au format un cordon, dorind să restrângă spaţiul de desfăşurare a protestului şi atenţionându-i pe cei care ţineau bannere mari cu mesaje precum „Demisia” sau „Referendum ”, să le strângă, sau să se îndrepte spre centrul pieţei.

Câţiva protestatari au cerut lămuriri cu privire la această restrângere, mai ales în contextul în care au fost amplasate şi garduri de protecţie. Printre ei şi Tudor Pop, deputat USR.

De ce n-aţi pus garduri la ţărani, la analfabeţii ăia?

Răspunsul forţelor de ordine a fost că sunt puţini protestatari, aşa că nu e nevoie să se întindă. „De ce n-aţi pus garduri la ţărani, la analfabeţii ăia?”, au întrebat mai mulţi oameni nervoşi, referindu-se la persoanele adunate la miting-ul PSD din 9 iunie. „Spaţiul de protest era suficient. Alveola care era destinată spaţiului era suficientă... La nivelul meu v-am răspuns, mai departe, căutăm răspunsurile în altă parte”, i-a răspuns un jandarm lui Tudor Pop căruia, când a întrebat de ce la protestele din februarie nu au avut loc astfel de „abuzuri”, i s-a răspuns scurt şi la obiect: „Nu mai încăpeau”. „Am înţeles. Bine, mâine seară o să umplem tot”, a răspuns deputatul.

Reacţiile protestatarilor au fost împărţite: mulţi s-au aşezat pe jos, pentru a semnala un protest paşnic, iar alţii au dorit să spargă cordonul fiind nemulţumiţi de faptul că li se restrânge spaţiul. Când au început primele îmbrânceli, oamenii au atras atenţia că sunt copii în Piaţă. A fost şi momentul în care au apărut trupele speciale ale Jandarmeriei, cu bastoane, scuturi şi căşti. Protestatarii au înaintat scandând „PSD, ciuma roşie”, „Demisia” şi „Jandarmeria apără hoţia”. Mulţi se trăgeau unii pe alţii de mânecă arătând spre un reprezentant al forţelor speciale. „Uite-l, uite-l, nenorocitul, cum stă cu butelia cu gaz lacrimogen”.

O parte dintre prostestatari au încercat să-i convingă pe militari să li se alăture. Dacă unii dintre aceştia au reacţionat violent, îndepărtând protestatari şi jurnalişti, alţii au stat preţ de câteva minute la discuţii cu oamenii care le atrăgeau atenţia că şi cei dragi lor vor fi afectaţi de acţiunile coaliţiei de la guvernare. Ambele tipuri de discuţii implicau acelaşi schimb de idei: jandarmii îşi fac doar datoria, opiniile lor politice pot fi diferite, dar acasă, nu în timpul serviciului, iar protestatarii reprezintă ţara şi cred că jandarmii trebuie să demisioneze pentru ca schimbarea să aibă loc.

Protest cu îmbrânceli între jandarmi şi manifestanţi în Piaţa Victoriei: „Ne-am deşteptat, nu mai suntem proşti cum ne cred penalii ăştia!”

„Reprezint statul român pe mânecă!”

Un jandarm care a intrat într-o discuţie cu doi bărbaţi, a explicat că el urmează ordine, că este slujba lui. „Opiniile mele sunt altele”, a mărturisit el. Replica protestatarilor, a venit rapid: „De ce nu vă daţi demisia?”, însă a fost urmată de liniştea jandarmului care a strâns din buze.

O voce nervoasă de femeie se aude pe fundal. „Jandarmeria vine şi ne spune că nu suntem legitim aici...Noi, aici, avem dreptul constituţional să fim în stradă atunci când ceva ne nemulţumeşte. Articolul 3, de care aţi auzit de atâtea ori, din legea 60, pe care jandarmeria refuză să îl înţeleagă, la ordin, ne legimitează să fim în stradă fix în situaţii de genul ăsta, în care putere încarcă să ajungă către autoritarism...Articolul 3 a fost una dintre condiţiile de aderare la UE”, striga la portavoce Angi Şerban, ridicată de mai multe ori din piaţă de Jandarmerie.

Aceasta i-a sfătuit pe protestatari să rămână unul lângă altul, „legaţi şi pe poziţii”, punctând că dacă „protestul are în componena sa copii, înseamnă că suntem civilizaţi şi că vrem să protestăm paşnic”.  

Ce spun specialiştii

„Jandarmii au executat un ordin. Preşedintele Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului precum şi alţi lideri PSD au cerut sporirea şi înasprirea măsurilor jandarmeriei împotriva demonstranţilor şi au acţionat prin ministrul de Interne Carmen Dan”, spune Costin Georgescu.

Costin Georgescu mai susţine că pare un scenariu identic cu cel pus în scenă în perioadă 13-15 iunie 1990.

„S-au apropiat de mulţime hotărâţi să intervină cu duritate. Au folosit spray-uri lacrimogene. Acestea nu funcţionează dacă nu sunt bine agitate înainte. Ei asta au făcut înainte de a <<intra>> în mulţime pentru că aşa au avut ordin. Nimeni nu acţionează aşa fără ordin”, mai spune expertul.

De altfel, procurorul general Augustin Lazăr a declarat joi că cine se consideră lezat de acţiunea jandarmilor poate cere organelor abilitate să facă verificări.

Pentru mine, cea mai importantă întrebare este: de ce au fost aduse forţele speciale şi s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit paşnici în mai bine de 500 de zile?

Printre cei săltaţi de autorităţi din Piaţă s-a numărat şi un ziarist german. Acesta a povestit, pe Facebook, că se afla în faţa guvernului când brusc a fost ridicat de pe trecerea de pietoni. „Mă uit la filmări şi încerc să înţeleg ce s-a întâmplat de fapt acolo. Pentru mine, cea mai importantă întrebare este: de ce au fost aduse forţele speciale şi s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit paşnici în mai bine de 500 de zile; şi de ce Jandarmeria a creat iarăşi diversiune şi haos?“, a scris reporterul.

În continuarea postării, Paul Arne Wagner a povestit că la secţia de poliţie unde a fost dus era o întreagă harababură. La ceas de noapte, jandarmii tot intrau şi ieşeau în paşi alergători din sediul instituţiei, timp în care erau aduşi oameni, inclusiv bătrâni, cu care „organele nu ştiau ce să facă“. Jurnalistul a mai relatat că jandarmii i-au cerut să semneze un avertisment, dar fără a fi lăsat să citească documentul. „Au încercat să mă facă să semnez un avertisment «ca să nu primesc amenda». Şi să plec. Dar eu nu am fost lăsat nici măcar să îl citesc, aşa că nu am putut semna!“, a conchis germanul.

În replică, reprezentanţii Jandarmeriei susţin că l-au ridicat pe jurnalistul Wagner pentru că „a forţat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia şi conducerea la Secţia de Poliţie unde a fost sancţionat cu amendă de 500 lei“.

Filosoful Mihai Şora, unul dintre protestarii bruscaţi

Şi filosoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, a fost prezent la protestul de miercuri din Piaţa Victoriei şi a povestit pe Facebook că a fost bruscat de jandarmi. „Dacă un jandarm îmi spune «Mişcă-te mai încolo, moşule!», nu mă supăr: pot înţelege că Jandarmeria română vrea să elibereze cutare metru pătrat din Piaţa Victoriei. Însă când 10-15 băieţi (musculoşi, bine hrăniţi şi echipaţi) mă turtesc în pătrăţelul meu, ceva îmi spune că Jandarmeria română este, în clipa de faţă, altceva decât ar trebui să fie”, mărturiseşte scriitorul pe contul său de socializare.

Reuters compară situaţia din România cu cea din Turcia sau Ungaria

Protestele de miercuri seară faţă de modificările aduse Codului de procedură penală au fost relatate pe larg de agenţiile internaţionale de presă şi preluate de diverse publicaţii. Printre acestea se află Fox News, Reuters, The Washington Post, Tribune de Geneve sau AFP.

De pildă, Reuters scrie că modificările aduse Codului de procedură penală fac parte dintr-o campanie legislativă a PSD de a stopa ceva ce consideră că ar fi o conspiraţie la adresa sa cu ajutorul unor acuzaţii false de corupţie. Intervenţiile PSD asupra sistemului judiciar au declanşat cele mai mari proteste de la căderea comunismului în 1989, notează Reuters. Este un „vârf al crizei“ şi „ultima mutare dintr-o dramă regională care dezvăluie fragilitatea democraţiilor postcomuniste din Europa de Est“, comentează autorul articolului. Reuters compară situaţia din România cu Turcia lui Erdogan şi Ungaria lui Orban. Dacă Viktor Orban şi Jaroslaw Kaczynski, din Polonia, sunt văzuţi ca ideologi naţionalişti, criticii spun că în cazul lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, nu este vorba de altceva decât de un motiv pragmatic de a scăpa de acuzaţiile de corupţie.

Parlamentul va avea reguli mai stricte pentru vizitatori şi jurnalişti

Parlamentul va avea reguli mai stricte pentru vizitatori şi jurnalişti, urmare a protestului de miercuri la prânz, când 10 persoane au intrat în Parlament pentru a protesta faţă modificările aduse codului de procedură penală. Cel puţin aşa a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Oficialul s-a arătat foarte deranjat de ceea ce s-a întâmplat miercuri în Parlament şi a afirmat că sunt funcţionari care nu şi-au făcut treaba, dar şi că vor fi noi reguli, stricte, atât pentru vizitatori, cât şi pentru jurnalişti, astfel încât cameramanii să nu mai poată să se apropie de parlamentari. „Ceea ce s-a întâmplat miercuri în Parlament ne demonstrează că se încearcă de către USR şi poate PNL, într-o măsură variabilă sau mai mică, să se transforme Parlamentul într-un soi de Piaţa Matache”, a declarat liderul ALDE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite