Cum vor putea medicii să ne reţină permisele

Cum vor putea medicii să ne reţină permisele

Şoferii cu probleme medicale vor fi trimiţi automat la control

Şoferii vor fi obligaţi să se prezinte la control medical dacă un medic le descoperă o afecţiune care le-ar afecta capacitatea de a conduce. În cazul în care refuză examinarea, şoferii ar putea să rămână pietoni. Prevederile apar într-un proiect de lege aflat în dezbaterea deputaţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concret, atunci când un medic depistează la un pacient o afecţiune care nu permite deţinerea unui permis auto (afecţiuni stabilite prin Ordin al Ministerului Sănătăţii) va fi obligat să-l trimită pe şofer la un control de specialitate. 
În cazul în care şoferul nu va respecta regula şi nu se va prezenta pentru examinare la clinica indicată în cel mult trei zile din momentul în care a primit biletul de trimitere, medicul va sesiza poliţia, iar permisul acestuia va fi suspendat automat.
 
În legislaţia actuală, procedura nu prevede vreo sancţiune pentru cei care refuză să se prezintă la examinare.
 
Ce variante au şoferii
 
Proiectul de lege prevede trei situaţii în care se vor regăsi şoferii trimişi de medic la control. În prima situaţie, şoferul se prezintă la examinare şi se constată că este apt să conducă în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimiţător, în maximum 15 zile, rezultatul examinării. 
În scenariul al doilea, medicii constată că şoferul este inapt să mai conducă. În această situaţie, clinica este obligată să informeze Poliţia Rutieră în maximum 24 de ore, care va retrage permisul şoferului până după ce acesta îşi va trata afecţiunea respectivă, iar în urma unei noi examinări medicale, se constată că este apt să urce din nou la volan.
 
În cea de-a treia variană, şoferul nu se prezintă la control în 3 zile de la emiterea biletului de trimitere, iar clinica respectivă informează medicul trimiţător în maximum 30 de zile. La rândul său, medicul va sesiza Poliţia Rutieră, care va retrage permisul şoferului respectiv. Poliţiştii îi vor informa pe şoferi despre această măsură, iar în termen de 3 zile de la comunicare aceştia vor fi obligaţi să predea permisul de conducere. 
 
Medic: Nu sunt obligat să-l întreb pe pacient dacă are carnet 
 
Specialiştii afirmă că proiectul este benefic, pentru că pacienţii nu le spun de fiecare dată dacă au fost diagnosticaţi cu o boală nouă. Pe de altă parte, aceştia spus că, medicii n-au de unde să ştie dacă pacienţii care vin la control au sau nu au permis de conducere. 
 
„Şoferii care suferă de anumite afecţiuni sunt un pericol în trafic. Nu vorbim aici numai de boli cardio-vasculare, sunt oameni care au boli psihice, neurologice sau boli diabetice în diverse stadii şi care urcă la volan. Este decizia medicului specialist de a stabili dacă acestora le este afectată capacitatea de conducere. Până acum, toată această sarcină cădea asupra medicilor de familie, ceea ce nu era normal“, a explicat, pentru „Adevărul“, Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: