Cum vom scăpa de cozile umilinţei de la înmatriculări. Birou unic la sediul RAR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozile de la înmatriculări ar putea deveni istorie
Cozile de la înmatriculări ar putea deveni istorie

Veste bună pentru români. Cei care vor să înmatriculeze o maşină ar putea sta mai puţin la cozi. Un proiect de lege prevede înfiinţarea Biroului Unic de Înmatriculare, care să comaseze serviciul public de înmatriculare şi serviciile conexe.

Dacă aţi cumpărat o maşină trebuie să parcurgeţi toţi paşii necesari unei înmatriculări. Pe scurt, trebuie să faceţi drumuri la mai multe instituţii: ANAF, Impozite şi Taxe Locale, Registrul Auto Român şi Direcţia Regim Permise şi Înmatriculări. Şi nu doar un singur drum, ci chiar două în cazul ANAF şi al Direcţiei de Înmatriculări.

Toate acestea ar putea deveni istorie dacă va fi adoptat un proiect de lege care prevede simplificarea şi debirocratizarea procedurii de înmatriculare a autovehiculelor.

Concret, actul normativ iniţiat de deputatul PSD Mihai Weber propune înfiinţarea unui Birou Unic de Înmatriculare în cadrul sediilor Registrului Auto Român. Noua instituţie ar urma să comaseze fizic serviciul public de înmatriculare şi serviciile conexe implicate în procedura înmatriculării.

Un ghişeu, o singură coadă

Procedura va fi una simplă, urmând ca acelaşi număr de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), respectiv ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP), care în prezent lucrează în propriile sedii, să desfăşoare aceeaşi activitate, însă în sediile Registrului Auto Român.

Totodată, mijloacele tehnice necesare desfăşurării activităţii Biroului unic de înmatricualre vor fi puse la dispoziţie de către fiecare minister pentru funcţionarii din subordine.

Conform iniţiativei legislative, softul necesar noii instituţii va fi achiziţionat de Ministerul Transporturilor, care are obligaţia să-l implementeze până la data de 1 ianuarie 2019.

„Unificarea serviciilor de înmatriculare se va realiza într-o primă fază prin încheierea de protocoale de colaborare între instituţiile implicate în procedură, pentru a comasa în acelasi spaţiu al Registrului Auto Român resursele umane proprii şi ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a echipamentelor necesare”, a explicat deputatul Mihai Weber.

Mai simplu pentru cetăţeni

În acest fel, susţine iniţiatorul, românii vor avea acces mai rapid la toate serviciile necesare înmatriculării auto, pentru încărcarea uniformă a informaţiilor în baza de date, dar şi pentru a se oferi posibilitatea dispunerii unor acţiuni în cazul creşterii temporare a numărului de solicitări.

”Pentru că procedura de înmatriculare a autovehiculelor implică, în prezent, mult prea multe drumuri şi timp pierdut pentru români, am iniţiat un proiect de lege care propune înfiinţarea unui Birou Unic pentru Înmatricularea Autovehiculelor. Concret, proiectul de lege iniţiat prevede ca toate procedurile necesare înmatriculării unui autovehicul să aibă loc într-o singură locaţie. Astfel, va fi mai simplu pentru cetăţeni, se va elimina birocraţia, iar timpul petrecut la ghişee se va scurta considerabil”, a mai precizat deputatul PSD.

Lupta cu birocraţia mai are de aşteaptat

Analistul politic Adrian Zăbavă susţine că orice măsură care duce la debirocratizare este binevenită. Asta pentru că birocraţia este una dintre cele mai mari probleme ale românilor.

”Birocraţia există pentru că indiferent de guvernare administraţia publică nu a avut niciodată ca obiectiv schimbarea lucrurilor în acest sens. A fost şi este în continuare o problemă de viziune: statul român nu a dorit să lupte cu birocraţia. Sunt oameni veniţi pe filieră politică, ce au ajuns să domine ministere şi celelalte instituţii publice. Sistemul este practic blocat în instituţiile româneşti şi de aici vine şi această birocraţie continuă, din ce în ce mai acută”, a explicat Adrian Zăbavă.

Cu toate acestea, spune analistul, tema debirocratizării nu polarizează agenda politică a niciunui partid.

”Schimbarea nu vine de la rotiţele mărunte. Pentru asta e nevoie de o asumare politică a temei. Debirocratizarea a mai fost abordată, a mai fost temă politică, dar de aici până la a face ceva e cale lungă. Doar Guvernul Cioloş a încercat ceva, pentru că viza un public pentru care debirocratizarea însemna ceva. Este însă nevoie de mult mai mult. Cei care ar putea să facă ceva în direcţia debirocratizării nu stau la cozi ca românii de rând. Puterea oferă privilegii şi sistemul aşa funcţionează. Din păcate, nu este o problemă interesantă pentru mulţi din cei care contează. După temele care se perindă pe agenda politică cred că tema derocratizării mai are de aşteptat. Din păcate, e o temă care necesită linişte pe scena politică”, a mai spus analistul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite