Cum voia teroristul „Ibrahim” din Muşăteşti să comită atentate pentru ISIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Argeş, convertit la Islam şi radicalizat într-o închisoare din Franţa, a ajuns joi după gratii pentru că plănuia atentate teroriste în România. Este al doilea caz în care un român este racolat de organizaţia teroristă, după cel al lui Luigi Boicea, din Craiova, condamnat deja pentru că promova mesajul fundamentalist islamic.

S-a convertit la Islam într-o închisoare din Franţa, unde a fost închis pentru furt şi plănuia să comită atacuri teroriste în România în numele Statului Islamic. Este cazul unui român din Argeş care, potrivit SRI, a spionat timp de doi ani, pentru ISIS, mai multe obiective militare de pe teritoriul României, posibile ţinte pentru atentate. Autorităţile l-au monitorizat pe Ionuţ Cătălin Bălan, de 39 de ani, încă din 2015, după ce acesta a revenit în ţară din Franţa. După ce au strâns suficiente probe incriminatoare, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au trecut la acţiune.

Joi dimineaţă, anchetatorii au descins în localitatea Muşăteşti, din judeţul Argeş, unde locuieşte Ionuţ Cătălin Bălan. Bărbatul a fost săltat chiar când se pregătea să meargă la muncă. La percheziţii, anchetatorii i-au găsit pagini cu versete din Coran. Alte două percheziţii au fost făcute în localitatea Lunca Corbului, la locuinţa părinţilor lui Ionuţ Cătălin Bălan, precum şi la un amic al acestuia.

Radicalizat într-o închisoare din Franţa

Originar din Lunca Corbului (Argeş), Bălan are un copil şi îşi câştiga existenţa muncind ca zilier la diverse firme din Piteşti. Românul a intrat în atenţia SRI încă din anul 2015, „prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste ISIS, la care şi-a declarat adeziunea”, potrivit SRI.
Concret, românul şi-a exprimat în repetate rânduri intenţia şi a încercat să convingă şi alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizaţiei teroriste ISIS.

Bălan fusese condamnat în Franţa pentru furt şi a petrecut o bună perioadă de timp în puşcărie, unde ar fi intrat în contact cu unii membri ai grupării jihadiste care a organizat atentatele de la Paris, din noiembrie 2015. Convertit la Islam, bărbatul şi-a luat numele de „Ibrahim”.

După ispăşirea pedepsei, argeşeanul s-a întors în România, unde a început să strângă informaţii despre bazele militare româneşti şi să le trimită unor persoane direct implicate în organizaţia teroristă ISIS. Potrivit unor surse apropiate anchetei, în vizorul islamistului ar fi fost chiar baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care aceasta este îngrădită. „Datele şi informaţiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepţi au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad şi care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, arată DIICOT.

Ibrahim a încercat şi să racoleze noi adepţi pentru jihadişti. Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul a deschis mai multe conturi pe o reţea de socializare, sub identităţi false, prin intermediul carora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH (ISIS), precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, „cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte”.

Costin Georgescu: Încă nu am intrat în jocul ţintelor

Specialiştii susţin că, deocamdată, România nu este o ţintă pentru grupările teroriste, dar că situaţia se poate schimba oricând, având în vedere că România găzduieşte baze NATO, aflate, de obicei, în vizorul jihadiştilor.

„Nu vorbim în acest caz de un posibil atentat al unei organizaţii teroriste. Este vorba de un nebun din România, care prima dată trebuie verificat dacă se află în deplinătatea facultăţilor mintale. Sigur, a fost instruit de unii care nu au scăpat oportunitatea de a-şi face noi adepţi. Cineva profită de aceşti indivizi labili. România nu este deocamdată o ţintă pentru ISIS, dar poate deveni oricând. Avem baze NATO, avem manevre cu trupe NATO, e o mişcare continuă pe teritoriul României. Asta denotă că trebuie să fim mult mai atenţi şi extraordinar de circumspecţi în toate aceste cazuri. Dar încă nu am intrat în jocul ţintelor, cum este Occidentul la ora actuală”, a explicat, pentru „Adevărul”, fostul director al SRI, Costin Georgescu.

Potrivit acestuia, SRI are rolul principal în contracararea terorismului în România, care colaborează cu serviciile de informaţii din alte state. „Cred că acţiunea de prindere a fost în relaţie cu serviciile de informaţii franceze. Ca să-l arestezi ai nevoie de probe, nu doar de informaţii. Şi în Marea Britanie au fost unii monitorizaţi, dar au reuşit să comită atentate. Acum s-au strâns probe şi s-a acţionat. Este o bilă albă şi pentru serviciile noastre”, a mai spus Costin Georgescu.

Luigi Boicea, drumul de la praz la ISIS

Cazul lui Ionuţ Cătălin Bălan nu este singular. Un alt tânăr, din Craiova, a fost acuzat că făcea propagandă pentru ISIS şi că plănuia atentate teroriste.
În urmă cu o lună, Constantin Luigi Boicea a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare. Decizia pronunţată de magistraţii Curţii de Apel nu este însă definitivă.

Constantin Luigi Boicea a intrat în vizorul autorităţilor, în decembrie 2015, pe când avea doar 17 ani. Acesta s-a convertit la islamism şi şi-a luat numele de Omar al-Faruq. Adolescentul a fost acuzat că promova mesajul fundamentalist islamic.

Plasat, iniţial, sub control judiciar, Boicea a continuat să facă propagandă ISIS. „Pe întreaga perioadă a controlului judiciar, inculpatul a încălcat în mod sistematic obligaţia instituită în sarcina sa, inclusiv după 24.09.2016, când a devenit major, continuând să acceseze site-uri de propagandă şi instruire a viitorilor combatanţi aparţinând organizaţiei teroriste Stat Islamic şi încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanţi ai respectivei organizaţii teroriste în satisfacerea dorinţei manifeste de a obţine sprijin logistic şi financiar pentru săvârşirea unui act de terorism“, au precizat anchetatorii.

Arestat preventiv, „Omar” şi-a speriat colegii de celulă. Un deţinut cercetat pentru cămătărie a cerut să fie mutat din celulă pe motiv că Luigi Boicea se roagă de două ori pe noapte cu voce tare, încearcă să îl convertească la Islamism şi îi vorbeşte permanent de metode „de suprimare a duşmanilor islamului”.

Pregătit de ISIS

Luigi Boicea a participat la cursuri organizate pe internet de organizaţia teroristă Stat Islamic pentru a învăţa să folosească arme de foc şi materiale explozive. Potrivit anchetatorilor, tânărul a parcurs rapid etapele de radicalizare islamistă şi a mărturisit că este disponibil să devină martir.
„Boicea Luigi şi-a arătat disponibilitatea de a deveni martir al Statului Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care acesta acţionează, pentru a lupta alături de ei, cât şi prin sacrificiul său în state din Europa, la ordinul membrilor Statului Islamic. În acest sens, acesta s-a interesat de modul în care poate achiziţiona arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ şi de asemenea a studiat modalitatea în care poate fi construită artizanal o bombă. Totodată, a proferat ameninţări la adresa unor persoane publice, care au criticat acţiunile Statului Islamic, Boicea Luigi Constantin postând ameninţări pe site-urile unde aceştia apar”, au mai arătat procurorii DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite