Cum pot fi ţinuţi urşii departe de autostrăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La distanţă de numai două zile, doi urşi care au ajuns pe autostrada ce leagă Sibiul de Orăştie au fost omorâţi de maşinile care circulau cu cel puţin 130 de km la oră. Gardurile, care trebuiau să ţină animalele departe, şi-au dovedit ineficienţa. Din fericire, nu au fost victime omeneşti, însă incidentele ridică numeroase semne de întrebare referitoare la siguranţa circulaţiei, dar şi a animalelor sălbatice.

Specialiştii spun că problema este una generală, cauzată de înmulţirea excesivă a numărului de urşi, nevoiţi să străbată distanţe foarte mari în căutare de hrană. Din aceeaşi cauză, a crescut şi numărul de atacuri ale sălbăticiunilor împotriva oamenilor. 

„Categoric, avem nevoie de garduri pentru a ţine urşii la distanţă, dar trebuie făcute şi subtraversări. Este nevoie însă şi de un condus preventiv, trebuie montate în anumite zone indicatoare de avertizare, de restricţii de viteză. Până la urmă, să nu uităm că ursul este un animal sălbatic şi orice măsuri vei lua există riscul ca un exemplar să treacă chiar şi peste gard. Un urs se poate căţăra pe un gard sau într-un copac de 5-6 metri, este un foarte bun căţărător. Nu ştiu ce garduri am putea să punem ca să reducem la zero riscul. Nu poţi să controlezi întrutotul comportamentul unui animal sălbatic. Dar totuşi cu ajutorul gardurilor şi a subtraversărilor poţi măcar să reduci incidenţa accidentelor. Subtraversările sunt proiectate în urma unor studii, care pun în evidenţă zonele cu o densitate mai mare de exemplare. Şi gardurile electrice ar putea fi o soluţie“, a explicat, pentru „Adevărul“, Szep Robert, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

 Potrivit acestuia, urşii s-au înmulţit excesiv, motiv pentru care a crescut şi incidenţa atacurilor asupra oamenilor. 

A crescut mobilitatea urşilor

La rândul său, Flavius Bărbulescu, directorul Asociaţiei „Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor“, spune că urşii străbat chiar şi 500 de kilometri în căutare de hrană, motiv pentru care subtraversările construite pe autostradă nu rezolvă problema. 

„În toate ţările civilizate, autostrăzile sunt delimitate cu panouri de protecţie, tocmai să nu te trezeşti cu animale sălbatice pe şosea. Într-adevăr, ursul poate sări peste garduri. Cu siguranţă, urşii sunt un pericol şi pe şosele pentru că s-au înmulţit excesiv. De aceea, a crescut foarte mult şi mobilitatea lor. Un urs poate străbate şi 500 de kilometri în căutare de hrană. Din cauza asta, nu cred că subtraversările pot rezolva problema. Aceste tuneluri sunt eficiente în anumite arealuri muntoase, în care se ştie că urşii nu au pe unde să treacă decât pe acolo. Este nevoie şi de panouri de avertizare, pentru ca şoferii să fie mai atenţi“, a explicat specialistul.

„Interzicerea intervenţiei de orice fel asupra populaţiei de carnivore mari a favorizat înmulţirea excesivă. iar incidenţa atacurilor este direct proporţională. Orice măsură luăm trebuie să fie în favoarea speciei, dar nu trebuie să uităm că avem şi o problemă de siguranţa cetăţeanului. Fără exagerare, sunt locuri în ţară în care avem atacuri zilnice“, a mai spus Szep Robert.  

Gardurile electrice, o soluţie?

Autorităţile iau în considerare şi suplimentarea gardurilor obişnuite cu unele electrice în zonele de pădure unde sunt mulţi urşi. În judeţul Sibiu, se estimează că trăiesc aproximativ 1500 de exemplare. Adică mult mai mult decât întreaga populaţie de urşi a unui stat precum Finlanda, ţară recunoscută pentru ariile sale sălbatice. Concret, gardurile electrice ar putea fi amplasate pe porţiunile împădurite ale Autostrăzii A1, în zona Aciliu - Miercurea Ciuc.

Atacat de urs în livadă

În acelaşi timp, un urs a atacat la Tărceşti, în comuna Cobăteşti, într-o zonă cu pomi fructiferi, un bărbat de 40 de ani, pe care l-a rănit la o mână şi la un picior.

Victima a fost transportată la Secţia de boli infecţioase a Spitalului din Odorheiu-Secuiesc, urmând a fi transferată pentru supraveghere la Secţia de boli infecţioase de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. „Am vorbit cu victima, cu reprezentanţi ai spitalului şi ai asociaţiei de vânătoare Szalon, urmând ca persoanele abilitate să demareze procedura de întocmire a solicitării autorizaţiei de neutralizare a ursului. După cum am fost informat, victima se afla în apropierea localităţii, unde dintr-o livadă voia să îşi ducă în gospodărie vaca aflată la păşunat, moment în care s-a întâlnit cu ursul. Acesta l-a muşcat, iar în încercarea de a se apăra a încercat să îl lovească cu picioarele, salvându-se prin faptul că a început să alerge”, a scris pe Facebook preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, care a precizat că este în curs întocmirea documentaţiei necesare pentru solicitarea autorizaţiei de intervenţie în cazul ursului respectiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite