Cum şi-a pus Dragnea liberarea în joc cu un interviu din puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos
Imagine: Inquam Photos

Liviu Dragnea a rămas fără dreptul de munci în închisoare în urma unui interviu acordat săptămâna trecută. Asta înseamnă că fostul lider al PSD va rămâne fără zilele-câştig pe care le obţinea astfel, o sancţiune care va conta atunci când va cere liberarea condiţionată şi cu dovada înregistrată că nu dă „semne temeinice de îndreptare”, deoarece spune că stă nevinovat la puşcărie.

Control de amploare la Penitenciarul Rahova, pentru stabilirea condiţiilor în care Liviu Dragnea a dat un interviu care a apărut joi în presă. Fostul preşedinte PSD i-a acordat un interviu prin Skype fostei sale consiliere, Anca Alexandrescu, în prezent angajată a postului Realitatea Plus.

Practic, ancheta de la Rahova urmează să stabilească dacă discuţia dintre fosta consilieră PSD şi Liviu Dragnea a avut loc cu acordul peniteciarului, ca un interviu între un jurnalist şi un condamnat, ori a fost o discuţie „la vorbitor”, fără ca autorităţile să ştie că aceasta va fi difuzată.

În această perioadă, deţinuţii au dreptul la convorbiri prin Skype cu familia. Măsura a fost luată pentru a păstra moralul ridicat al celor condamnaţi, deoarece odată cu interzicerea vizitelor din cauza pandemiei, aceştia au rămas şi fără pachetele pe care le primeau cu această ocazie din afara locului de detenţie.

Ce consecinţe ar putea avea discuţia

O primă consecinţă a fost că lui Liviu Dragnea i s-a suspendat dreptul la muncă în urma interviului. „În continuare i se pune pumnul în gură, nu i s-a dat voie să vorbească, acum i s-a luat dreptul la muncă şi m-a rugat să transmit public că dacă nu vor reveni asupra acestui abuz va intra în refuz de mâncare”, a declarat Anca Alexandrescu la Realitatea Plus.

Cert este că orice sancţiune pe care Dragnea o primeşte în timpul detenţiei va cântări greu atunci când va formula cerere de liberare condiţionată. Totodată, interdicţia de a munci înseamnă că fostul lider al PSD rămâne fără zilele-câştig pe care le obţinea desfăşurând astfel de activităţi în închisoare. Nu în ultimul rând, Dragnea spune în continuare că este nevinovat, ceea ce înseamnă că nu dă „dovezi temeinice de îndreptare”, aşa cum cere legea pentru ca un deţinut să fie eliberat înainte de termen.

A dat asigurări că nu a fost îngenucheat

În interviul acordat Liviu Dragnea a vorbit despre faptul că a fost trimis la puşcărie de către adversarii lui, atât de cei din partidele aflate în opoziţie la momentul încarcerării acestuia, cât şi de cei din interiorul PSD. „Dar asta nu înseamnă că m-au îngenuncheat sau că m-au înfrânt. Asta nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla”, dă asigurări Liviu Dragnea.

Fostul lider PSD spune că a fost condamnat nevinovat la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul Angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.

Pentru ce a fost condammat, de fapt, fostul lider PSD

Acuzaţiile procurorilor DNA au fost că Liviu Dragnea, pe vremea când era şeful CJ Teleorman, a facilitate angajarea fictivă a două femei la DGASPC, când ele, de fapt, munceau pentru organizaţia judeţeană a PSD.

Alături de Liviu Dragnea au fost vizaţi de anchetă directoarele de la Protecţia Copilului, precum şi Bombonica Prodana, fosta soţie a acestuia. Pe parcursul procesului, care s-a desfăşurat la Înalta Curte, majoritatea inculpaţilor a recunoscut acuzaţiile – inclusiv Bombonica Prodana, care a şi plătit prejudicial reţinut de anchetatori.

Precizarea este importantă deoarece dinm declaraţiile martorilor a reieşit cum s-au petrecut lucrurile la DGASPC Teleorman. Parctic, la Protecţia Copilului a fost creat un Birou special, de secretariat, pentru ca soţia lui Dragnea de la acea dată, Bombonica, să fie angajată ca directoare. Din ce relatează cei audiaţi, ea nu voia să fie funcţionar public. Singura soluţie era ca soţia şefului CJ Teleorman să fie directoarea personalului care asigura curăţenia sau a şoferilor, lucru de neconceput pentru şeful judeţului.

Un departament „cu dedicaţie” pentru Bombonica

„Doamna Dragnea nu voia să fie funcţionar public şi singurul Serviciu unde putea să fie angajată fără să fie funcţionar public era Serviciul Administrativ, unde erau şoferii şi femeile de serviciu. Eu cunosc aceste aspecte din relatările doamnei directoare Alesu Floarea. Spunea doamna Alesu că domnul Dragnea nu a fost de acord, a zis că doamna Bombonica Dragnea nu putea să fie pusă şefă peste măturătoare. Organigrama s-a întors (n.r. – de la Liviu Dragnea) cu Serviciul Secretariat”, a declarat martora Jenica Dumitru în ianuarie 2018.

Femeia a recunoscut că a întocmit fişele de pontaj pentru cele două angajate care figurau doar în acte la Protecţia Copilului, deşi în rea litate îşi desfăşurau activitatea la PSD Teleorman, la ordinul directoarei Floarea Alesu, deoarece Bombonica Dragnea nu voia să îşi asume că femeile primeau bani, dar nu veneau la muncă.

Dragnea, „dumnezeul” din Teleorman

„Directoarea Alesu mi-a dat dispoziţie mie, nu Bombonicăi Dragnea, să le trec prezente la serviciu şi chiar mi-a solicitat să mă duc cu documentele la Contabilitate, pentru ca acestea să îşi ia salariile. În cazul în care nu aş fi executat dispoziţia directoarei Alesu mi-aş fi pierdut locul de muncă şi nu mi-aş mai fi găsit altul în judeţul Teleorman”, a mai arătat martora Jenica Dumitru. 

Alţi martori citaţi în proces s-au referit la Liviu Dragnea ca la un „dumnezeu” al judeţului. „Le era frică (n.r.- tuturor angajaţilor DGASPC) şi de Alesu (n.r. – directoarea) şi de domnul preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea. Acolo, preşedintele era Dumnezeu. Şi acum! Toţi îl ascultau, nimeni nu făcea altfel să nu îl supere.

Fostul şef al PSD pus sub acuzare în Dosarul Tel Drum

Liviu Dragnea a fost inculpat oficial în dosarul Tel Drum de către procurorii DNA. Aceştia îl acuză de săvârşirea mai multor infracţiuni, legate de privatizarea frauduloasă a companiei, pe vremea când acesta era şeful Consiliului Judeţean Teleorman. Prejudiciul produs statului, în favoarea firmei Tel Drum, este de peste 31 de milioane de lei, spun procurorii DNA.

„Sub coordonarea şi decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcţionarii publici ar fi acţionat în interesul unor societăţi private. Pentru funcţionarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziţionarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare şi atribuirea, în mod discreţionar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din judeţ către Tel Drum SA”, arată procurorii DNA.

Unul dintre scopurile grupului infracţional din care făcea parte şi Liviu Dragnea ar fi fost ca firma Tel Drum SA să câştige un contract de reabilitare a 55 km de drum judeţean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite