Cum şi-a construit Liviu Luca un conac în comuna Păuleşti din banii Petromservice. Celebrul sindicalist, plasat sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţa lui Liviu Luca FOTO Adevărul
Locuinţa lui Liviu Luca FOTO Adevărul

Fostul lider sindical Liviu Luca s-ar fi folosit de banii SC PSV Company SA (fostă Petromservice) pentru a-şi ridica în comuna prahoveană Păuleşti un conac care să aibă inclusiv o piscină acoperită. Procurorii au cerut arestarea preventivă pentru Luca, însă instanţa a respins cererea.

UPDATE Tribunalul Prahova a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Liviu Luca şi au decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar.

Decizia nu este una definitivă, fiind deja contestată de DIICOT.

Acest dosar a fost deschis pe 28 ianuarie 2014, procurorii începând urmărirea penală in rem. În prezent au fost puşi sub urmărire penală în acest caz  Liviu Luca, Ion - Antonia Tache. Bănică Marcu, Mircea Băicoianu, Zizi Anagnastopol, Sorin Mihai, Gheorghe Stan şi Radu Florea.

Potrivit referatului întocmit de procurori, în perioada 2005 - 2009, membrii grupului infracţional organizat ar fi prejudiciat SC PSV Company SA (fostă Petromservice), cu suma de 15.591.262 de lei, prin decontarea unor lucrări ce figurau ca fiind efectuate la sediul PSV Company din Bucureşti, însă în realitate, lucrările ar fi fost executate pentru imobilul lui Luca din comuna prahoveană Păuleşti.

Aceste lucrări ar fi fost efectuate de către societatea comercială SC Edil Const SA.

În fapt, în perioada 2005 - 2009, Liviu Luca ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce ar fi avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA, având drept scop folosirea utilizarea sumele de bani provenite din însuşirea frauduloasă, să fie folosite pentru construirea „Ansamblului de locuinţe şi anexe gospodăreşti” situat la Păuleşti, jud. Prahova, al cărui adevărat beneficiar ar fi fost chiar fostul lider sindical.

Luca s-ar fi folosit şi de banii companiei, dar şi de angajaţi

Astfel, arată Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Luca ar fi creat o adevărată structură, subordonând practic SC PSV Company SA, intereselor sale personale, „folosindu-se nu numai de fondurile SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), ci şi de oamenii care erau angajaţi la această societate, care în realitate au lucrat pentru construcţia imobilului său”.

DIICOT arată că în această activitate ar fi fost angrenate diferite societăţi comerciale, respectiv de construcţii, de arhitectură, de instalaţii audio-video, specialişti din diferite domenii, întrucât s-ar fi făcut memorii tehnice, evaluări imobiliare, proiecte, verificări, din punct de vedere al rezistenţei clădirilor la risc seismic, al instalaţiilor electrice, termice, sanitare, sistematizare verticală, al alimentării cu apă.

„Pentru a înţelege întregul context al desfăşurării faptelor, trebuie precizat că suspectul Luca Liviu a putut desfăşura această activitate infracţională, care s-a întins pe perioada anilor 2005-2009, datorită faptului că acesta controla atât Asociaţia Salariaţilor din cadrul SNP Petrom S.A., precum şi SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), fiind lider de sindicat (FSLI Petrom), Preşedinte al Comitetului Director al Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, respectiv reprezentant al acţionarului majoritar în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor al SC PSV Company SA (fostă SC Petromservice SA)”, arată DIICOT în documentul citat.

Demararea construcţiei pentru Ansamblul de locuinţe şi anexe gospodăreşti situate la Păuleşti a început în 2004.

Procurorii arată că, până în luna iunie 2004, toate autorizaţiile de construcţie, certificatele de urbanism, memoriile tehnice şi altele, emise pentru Ansamblul de locuinţe şi anexe gospodăreşti situate la Păuleşti, jud. Prahova, au fost pe numele Liviu Luca.

În iunie 2004, pentru a ascunde sursa banilor necesari pentru construcţia acestui Ansamblu de locuinţe, lucrarea ar fi fost predată către SC Profesional Corpconsult SA, „care doreşte să-şi construiască un sediu social pentru sine în localitatea Păuleşti, pe amplasamentul unde Liviu Luca dorea să-şi construiască Ansamblul de locuinţe, construcţia fiind finalizată în luna mai 2009”.  Această societate ar fi fost înfiinţată special pentru această „tranzacţie”.

„În mai multe documente emise în legătură cu construcţia imobilului din Păuleşti se face referire la faptul că acestea privesc Ansamblul Luca, Conac familie Luca. Astfel: în referatul nr. 038/2003 întocmit de arhitect Barthon Ştefan Emil Adrian, se face referire la Ansamblul Luca (conac familie Luca), în memoriul de arhitectură privind Obiectul de investiţie Construcţie imobile noi, se arată că acesta priveşte Conac familia Luca, locuinţă S+P+E şi anexă gospodărie, memoriul fiind întocmit de arhitect Raluca Buzdugan, în proiectul nr. 301 întocmit de Vlad Simionescu&Asociaţii Arhitecţi, se arată că acesta priveşte Ansamblul Luca şi în memoriul tehnic întocmit de SC Vlad Simionescu&Asociaţii Arhitecţi arată că acesta priveşte grupul de clădiri ce formează ansamblul ,,Luca”, format din trei corpuri de clădire (corp A pe parter, corp B şi C pe subsol, parter şi etaj) şi au destinaţia de locuinţă unifamilială şi este amplasat în comna Păuleşti-Prahova”, spun anchetatorii.

Liviu Luca voia conac cu piscină acoperită

Pe 10 aprilie 2003 a fost emisă de către Primăria Comunei Păuleşti o autorizaţie, ca urmare a unei cereri depuse de Liviu Luca care cerea executarea lucrărilor de  Conac – compus din locuinţă Sp+P+E, anexe gospodăreşti, piscină acoperiă, fosă septică, împrejmuire teren şi racord utilităţi pentru imobilul situat în comuna Păuleşti, judeţul Prahova. 

„La data de 23.03.2004 a fost emisă Autorizaţia de construcţie nr. 13/23.03.2004 pe numele suspectului Luca Liviu, în vederea construirii unui conac compus din locuinţă S+P+E, anexe şi piscine, cu o valoare estimată de 1.357.295 lei noi (13.572.950.000 ROL), fiind emis şi Certificatul de urbanism nr. 31/23.03.2004 ca urmare a cererii suspectului LUCA  LIVIU, terenul fiind în suprafaţă de 32.762,58 mp”, arată DIICOT.

Ulterior, pe 23 iunie 2004, această lucrare a fost preluată de către SC Profesional Corpconsult SA, lucrare fiind finalizată în mai 2009.

„Astfel, între SC Profesional Corpconsult SRL, reprezentată de Stana Elena şi SC Edilconst SA, reprezentată de Radu Florea, în calitate de director general şi Stan Gheorghe, în calitate de director financiar, este încheiat Contractul de execuţie lucrări cu nr. 2584/23.06.2004, având ca obiectiv execuţie lucrări obiectiv «Ansamblu Păuleşti», cu o valoare de 14.473.321.000 lei ROL, exclusiv TVA”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

DNA precizează că în Certificatul de urbanism se menţiona faptul că respectivele construcţii în curs de execuţie sunt proprietatea lui Liviu Luca conform unor autorizaţii de construire eliberate de Primăria Comunei Păuleşti, fiind transmise către SC Profesional Corpconsult. Conform protocolului încheiat cu Luca, terenul cu suprafaţa de 32.762,58 de metri pătraţi era situat în UTR 4.

Ansamblul de locuinţe, vândut părinţilor lui Liviu Luca

La finalul construcţiei, în 2009, Ansambulul de locuinţe a fost vândut de către SC Profesional Corpconsult SA către Victor Luca şi Lidia Luca, părinţii lui Liviu Luca. Aceştia însă au donat ansamblul nepoatelor lui Luca, respectiv minorelor Cristina – Maria Dumitrache şi Diana – Elena Dumitrache, imobilul revenind astfel în folosinţa lui Luca, unde în prezent acesta locuieşte împreună cu soţia sa şi cu familia fiicei sale, Roxana Dumitrache.

Mai exact, la părinţii lui Liviu Luca au ajuns un teren în suprafaţă de 1.890,08 metri pătraţi din comuna Păuleşti, un teren de 1.846,00 de metri pătraţi situat în intravilanul satului Păuleşti, şi terenul în suprafaţă măsurată de 27.217,00 de metri pătraţi situat în intravilanul satului Păuleşti.

De asemenea, aceştia ar mai fi primit şi un teren de 18.417,00 metri pătraţi are categoria de folosinţă arabil, împreună cu construcţiile situate pe acest teren, respectiv:

  • clădirea corp A, de tip P cu garaj dublu şi încăperi anexe în suprafeţe desfăşurate de 126,60 m.p;
  • clădirea corp B, de tip S+P+E, cu o suprafaţă utilă totală de 615,61 m.p., ( subsol – 203,00 m.p., parter – 250,98 m.p., etaj – 161,63 m.p.), balcon – 9,09 m.p, logie – 30,50 m.p., terasa exterioară  - 41,04 m.p;
  • clădirea corp C, de tip S+P, compusă din subsol tehnic – 150,48 m.p., parter – 125,06 m.p., piscină – 60,00 m.p., terasă-acoperiş – 201,33 m.p.;
  • clădirea corp D, de tip S+P+E, cu o suprafaţă utilă totală de 535,61 m.p (subsol – 61,89 m.p., parter – 364,17 m.p., etaj – 209,55 m.p, terasa acoperiş – 64,03 m.p.);
  • clădirea corp E, de tip P, clădiri administrative curente, în suprafaţă desfăşurată de 185,40 m.p;
  • clădirea corp F1, de tip P, cu garaje, magazii, în suprafaţă desfăşurată de 168,80 m.p.;
  • clădirea corp F2, de tip P, cu servicii anexe, terasă exterioară, în suprafaţă desfăşurată de 106,40 m.p.
  • clădirea corp G, de tip P, în suprafaţă desfăşurată de 49,90 m.p.

Procurorii mai precizează că, în perioada 2004 – 2009 SC PSV Company SA (fostă Petromservice SA), „a înregistrat facturi fiscale în valoare totală de 22.473.993,41 de lei - fără TVA, ce privesc lucrări de lucrări construcţii-montaj şi materiale aferente, executate în baza contractului 245/2004-clădire Budişteanu de către SC Edilconst SA, deşi valoarea contractului respectiv a fost de  8.487.560,86 lei-fără TVA. Diferenţa dintre valoare facturilor înregistrate, şi achitate, şi valoarea înscrisă în contract a fost reprezentată de lucrări efectuate la ansamblul „sediu social şi anexe Profesional Corpconsult” din localitatea Păuleşti”, arată DIICOT.

    

Astfel, spun anchetatorii, în perioada 21 iulie 2005 – 6 martie 2009, SC PSV Company SA (fostă SC Petromservice SA) ar fi plătit în mod nelegal către SC Edilconst SA suma  de 14.589.389,82 de lei, ce cuprind lucrări de construcţii executate la „Ansamblu sediu social şi anexe SC Profesional Corpconsul SA - Păuleşti”, adevăratul beneficiar al construcţiei fiind Liviu Luca. 

În referatul anchetatorilor sunt prezentate şi fragmente din declaraţiile date în faţa procurorilor. Astfel, Radu Florea, director general EDILCONST SA, le-a spus anchetatorilor că Liviu Luca l-a contactat în vara anului 2005, spunându-i că decontarea lucrărilor de la Păuleţti să fie facturată şi plătiteă de către Petromservice.

„În vara anului 2005 am fost contactat de către Luca Liviu şi am avut cu acesta o discuţie la sediul sindicatului Petrom din Ploieşti legată de finanţarea contractului cu Profesional Corpconsult, ocazie cu care acesta mi-a spus că sunt probleme cu finanţarea lucrărilor de la Păuleşti şi că a discutat cu Petromservice, unde era acţionar majoritar, şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, respectiv cu directorul general Sorin Mihai, ca decontarea lucrărilor de la Păuleşti, în baza situaţiilor de lucrări întocmite pentru Profesional Corpconsult, să fie facturate şi plătite de către Petromservice cu motivarea că ulterior obiectivul va fi preluat de către Petromservice sau se va face o compensare între Petromservice şi Profesional Corpconsult”, a declarat Florea.

Percheziţii la locuinţa lui Luca din Păuleşti

Procurorii DIICOT au făcut luni mai multe percheziţii în Ploieşti, inclusiv la locuinţa lui Liviu Luca din Păuleşti. După mai multe ore de audieri, procurorii l-au reţinut pe Liviu Luca, urmând ca în cursul zilei de marţi să fie dus în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Fostul lider sindical a mai fost condamnat în două dosare penale, însă deciziile nu sunt încă definitive. În noiembrie 2015, sindicalistul a fost găsit vinovat de două fapte de corupţie şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru rolul jucat în calitate de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia.

De asemenea, în iulie 2014, Liviu Luca a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi delapidare cu un prejudiciu de peste 83,5 milioane de euro în dosarul falimentării Petromservice. În dosar au mai fost condamnaţi şi Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan, precum şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol.

Procurorii DIICOT au cerut magistraţilor Tribunalului Prahova arestarea preventivă a lui Liviu Luca pe care îl acuză de iniţiere a unui grup infracţional organizat, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi  spălare de bani.

Pe aceeaşi temă:

Liviu Luca, reţinut de DIICOT Ploieşti. Procurorii au percheziţionat mai multe proprietăţi ale sindicalistului

Dosarul „Petromservice”. Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare. Liviu Luca a primit 6

Sindicalistul Liviu Luca a fost condamnat la trei ani de închisoare. Acuzaţiile: Contract dezavantajos pentru o firmă a CNSRL Frăţia 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite