STENOGRAME Cum şi-a băgat sforarul PSD fiul în afaceri ilegale. Magistraţii Curţii Supreme l-au arestat pe Andrei Hrebenciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DNA l-au reţinut pe Andrei Hrebenciuc FOTO Mediafax
Procurorii DNA l-au reţinut pe Andrei Hrebenciuc FOTO Mediafax

Andrei Hrebenciuc, fiul sforarului PSD, a fost arestat pentru 30 de zile. Aceeaşi măsură a fost luată şi pentru Gheorghe Sturdza, cel pentru care mai mulţi lideri din PSD ar fi intervenit pentru a primi ilegal de la stat 43.000 de hectare de pământ. Cei doi au fost duşi joi seară la Curtea Supremă, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE Viorel Hrebenciuc a mers, vineri dimineaţa, cu o maşină, la sediul Poliţiei Judeţene Braşov, unde se află fiul său, el spunând că i-a adus acestuia ”nişte lucruri”.

Întrebat cum comentează decizia magistraţilor de arestare preventivă a fiului său, Andrei, Viorel Hrebenciuc a spus că o consideră nedreaptă şi că va face contestaţie, adăugând: ”Ne luptăm în continuare”.

”Tot dosarul acesta este o porcărie. În primul rând, aşa-zişi specialişti de aici, de la DNA Braşov, vorbesc despre un prejudiciu de 450 de milioane într-o parte, 302 în altă parte, când, vreau să spun acum şi toată ţara să afle, că nu există niciun fel de prejudiciu. În al doilea rând, reţineţi următorul lucrul şi fiţi deontologi: cei care au lucrat, au lucrat pentru o hotărâre judecătorească definitivă, irevocabilă şi executorie, sunt foarte mulţi oameni în această ţară care au intrat în puşcărie pentru că nu au aplicat asemenea hotărâri, aceasta este o hotărâre care a fost dată acum doi ani, contestată prin circa patru contestaţii care se judecă şi în momentul de faţă pe la diverse judecătorii şi tribunale din România, astfel încât nu înţeleg cum pe parcursul judecăţii acestor dosare iau asemenea măsuri aberante. Nu se pune problema să fie aici despăgubiri ilegale sau retrocedări ilegale, pentru că nu există nicio retrocedare, ce daţi dumneavoastră pe posturi sunt prostii cap-coadă. Discutaţi de despăgubiri sau retrocedări ilegale care nu s-au făcut, este dosarul neretrocedărilor”, a declarat Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc nu a fost însă lăsat să intre în sediul Poliţiei Braşov, el plecând după declaraţii.

UPDATE Andrei Hrebenciuc a fost arestat pentru 30 de zile. Aşa au decis magistraţii Curţii Supreme în această dimineaţă. Instanţa a decis şi arestarea lui Gheorghe Sturdza.

Instanţa supremă a admis astfel cererea procurorilor DNA Braşov şi a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă.

Decizia Curţii Supreme poate fi contestată la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe. 

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost reţinuţi joi de procurorii anticorupţie, în dosarul „Retrocedărilor”. Joi seara ei au fost duşi la Curtea Supremă cu cererea de arestare preventivă. Şedinţa a început la ora 22.00.

Ambii inculpaţi au dat declaraţii în faţa instanţei, iar apărătorii lor au cerut judecarea lor în libertate, în timp ce procurorii au cerut arestul preventiv.

La finalul şedinţei de aproximativ patru ore, instanţa a rămas în pronunţare.

Procurorii anticorupţie notează în referatul cu propunere de arestare preventivă că implicarea lui Andrei Hrebenciuc în afacerea pădurilor retrocedate ilegal rezultă şi din interceptările convorbirilor purtate de acesta cu membrii grupării şi ”din faptul că este pus la curent cu demersurile efectuate”.

Astfel, procurorii arată că, în data de 18 noiembrie 2013, acesta ia legătura cu omul de afaceri Dan Bengescu :

Dan Bengescu: Tu-l ştii pe PAUL, am mai vorbit noi de el.
Andrei Hrebenciuc: Da.

Dan Bengescu: Omul are o jenă financiară foarte puternică.
Andrei Hrebenciuc: Da.
Dan Bengescu: Şi e pe cale să facă o mişcare greşită, în sensul că trebuie să dea vreo 20 000 mâine, nu ştiu la ce bancă şi eu nu i-am finalizat proiectul decât... îi finalizez proiectul undeva la începutul lunii decembrie, că îi lipseau lui nişte documente. El a zis sâmbătă că se duce exact la personajul la care nu aş mai vrea eu să se ducă...
Andrei Hrebenciuc: Da.
Dan Bengescu: Dacă se duce la ăla, să-i dea ăla, ăla îi va da cu o singură condiţie: să-i semeneze pentru cele 40 . se face referire la cele 40.000 de ha Pădurea Broşteni).
Andrei Hrebenciuc: Gata, am înţeles.
Dan Bengescu:Ţi-am zis numai aşa, că am auzit acuma pe piaţă, ştii. Şi nu aş vrea, că dacă îi semnează lu' ăla pe alea 40, e păcat.
Andrei Hrebenciuc:Ok, perfect, gata, vorbesc.”

Mai mult, anchetatorii susţin că, imediat după această discuţie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe tatăl său, Viorel Hrebenciuc, solicitându-i să-l ajute financiar pe Prinţul Paul.

În data de 27 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc ia legătura din nou cu Dan Bengescu:

Dan Bengescu:… Mâine mă duc pe la Oneşti, am altă etapă, cu contestările alea care le-au făcut ei.

Andrei Hrebenciuc: au făcut?
Dan Bengescu: Ei tot vin cu fel de fel. prima dată a fost 17 octombrie, au cerut ceva, le-au dat un termen. La termenul următor au cerut să suspende întrucât au făcut o revizuire,  s-a mai dat acuma, noi am depus nişte documente...
Andrei Hrebenciuc: Vai!

Procurorii mai arată în referat şi o conversaţie interceptată dintre Andrei Hrebenciuc şi tatăl său, Viorel Hrebenciuc, care a avut loc în data de 2 decembrie 2013:

Andrei Hrebenciuc: Ai întâlnire cu Bengescu? OK, bine, bine. ..
Viorel Hrebenciuc: Cine te întreba?
Andrei Hrebenciuc: Bengescu ăsta.
Viorel Hrebenciuc: Dar vine şi el?
Andrei Hrebenciuc: Păi, da, aşa am înţeles.
Viorel Hrebenciuc: Dacă vine, e perfect.”

Sturdza a mizat pe cooptarea unei persoane influente politic

Referatul procurorilor DNA scoate la iveală şi implicarea lui Paltin Gheorghe Sturdza în acest dosar, printr-o convorbire din care rezultă necesitatea cooptării unei persoane influente din punct de vedere politic în afacerea pădurilor retrocedate ilegal:

”… Direcţia silvică nu va semna. Noi rezolvăm cu autorităţile, dar cea mai importantă la punerea în posesie este silvicul. Dacă nu se face ce trebuie nu o să participe la procesul verbal de punere în posesie. Va căuta nod în papură: că nu are pădurea, …că s-a tăiat. …Noi ştim unde să mergem.

…...: Noi nu aşteptăm nimic. Începem de astăzi. Chestiunea cu această pădure se decide numai la Bucureşti. Nu are legătură cu nivelul local, deoarece este cea mai mare pădure care trebuie pusă în posesie. Se decide strict la directorul general ROMSILVA. Local nu se poate face nimic. Ştim şi unde să mergem şi ce trebuie vorbit.” 

Agendă compromiţătore, descoperită la domiciliul lui Paltin Sturdza

Anchetatorii au descoperit, în urma percheziţiei făcute la domiciliul lui Paltin Sturdza, o agendă în care acesta îşi nota întâlnirile cu Viorel Hrebenciuc, dar şi detalii din cadrul acelor întrevederi.

„Din examinarea agendei aferente anului 2013 ce a fost ridicată de la domiciliul lui Paltin Gheorghe Strurdza cu ocazia percheziţiei,  rezultă că în data de 18 aprilie 2013, acesta a purtat o discuţie cu Dan Bengescu, iar acesta din urmă s-a obligat să pună în posesie un lot în 35 de zile, dar vrea contract pe toată suprafaţa”, notează anchetatorii.

A doua zi, procurorii susţin că Paltin Gheorghe Sturdza s-a întâlnit cu Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc la un hotel, în agenda fiind făcute următoarele notări: „MEETING HREBE LA HILTON. PROMISIUNILE PAR SERIOASE”. 

„Despre întâlnirea din ziua următoare,  20 aprilie 2013, de la Restaurantul  din mun. Braşov, Paltin Sturdza a notat: LA „ROMANTIC” CU ADAMII ŞI MIRELA. DISCUTAT STRATEGII. VOM FACE CONTRACTUL CU BENGESCU”, mai arată procurorii anticorupţie în documentul trimis instanţei.

În acelaşi context, „în data de 21 aprilie 2013, la Hotel din Bucureşti, Paltin Sturdza s-a întâlnit din nou cu Viorel Hrebenciuc (VORBIT CU HREBE LA hotel….OK), iar seara, la masa acasă cu Adamii cu Mirela discutat şi redactat contract Bengescu (p. 57 din Agenda 2013)”, mai spun anchetatorii. 

Aceştia adaugă că, înainte de expirarea termenului din 15 iunie 2013, în data de 13 iunie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza a avut o întâlnire cu Viorel Hrebenciuc, Victor Adrian Prodan şi Dan Costin Bengescu, notându-şi în agenda (f. 80) că s-a căzut la o înţelegere, făcându-se astfel referire la actul adiţional cu urma să se încheie în data de 01 iulie 2013. 

UPDATE Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, şi Paltin Gheorghe Sturdza au fost duşi la Curtea Supremă.

Propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul celor doi va fi discutată începând cu ora 22.00. 

Aceasta va fi soluţionată de judecătorul de drepturi şi libertăţi Aurel Gheorghe Ilie.

Andrei Hrebenciuc a fost reţinut de procurorii anticorupţie, joi dimineaţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.El a fost scos cu cătuşe la mâini din sediul DNA Braşov, unde a fost audiat timp de aproximativ cinci ore. Viorel Hrebenciuc, care şi-a însoţit fiul la DNA, a susţinut că atât el. cât şi Andrei, sunt  nevinovaţi.

Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc şi-ar fi folosit fiul ca intermediar al şpăgii primite în dosarul retrocedărilor. Astfel, 12.000 de hectare de pădure ar fi urmat să ajungă în posesia familiei, cu sprijinul unei firme offshore, înregistrată pe numele lui Andrei Hrebenciuc.

Infracţiunile puse de DNA în seama fiului deputatului PSD sunt constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.

Tot joi, procurorii au decis să-l reţină şi pe cel care a fost beneficiarul celor 43.000 de hectare de pădure. Paltin Gheorghe Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Rolul lui Hrebenciuc junior în afacerea pădurilor

Anchetatorii au descris în amănunt rolul fiecărui învinuit în acest dosar. Astfel, potrivit DNA, începând din 24 iunie 2013, Andrei Hrebenciuc, împreună cu tatăl său, Viorel Hrebenciuc, cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza şi cu Dan Costin Bengescu, ar fi constituit un grup infracţional, care prin mită şi trafic de influenţă a urmărit urgentarea punerii în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 hectare, dobândit ilegal de Paltin.

Pădurea urma să fie înstrăinată, pentru a i se pierde urma, prin firma Reşedinţa Vârstnicilor SRL, care are ca asociat unic offshore-ul Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă. Procurorii arată că asociatul real este de fapt Andrei Hrebenciuc.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău”, a arătat DNA.

Cum a ajuns Sturdza stăpân peste pădure 

Paltin Sturdza, unul dintre urmaşii lui Dimitrie Sturdza, reţinut şi el joi, de procurorii anticorupţie, este acuzat că ar fi obţinut ilegal retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure pe Valea Trotuşului (Bacău). Aceasta este cea mai mare retrocedare de teren forestier din România. Prejudiciul creat Romsilva se ridică la 304 milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului DNA, Sturdza a beneficiat de complicitatea mai multor personaje, printre care şi a doi magistraţi. Astfel, în cursul anului 2012, deputatul PSD Ioan Adam s-a înţeles cu judecătorii Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să admită o cale extraordinară de atac în acest dosar.

Astfel, pe 17 aprilie 2012, magistraţii au pronunţat o hotărâre judecătorească în favoarea lui Paltin Sturdza, „în contradicţie evidentă cu principiile de drept, cu starea de fapt reală şi cu practica anterioară a aceloraşi judecători şi a tuturor celorlalte instanţe care soluţionaseră cauza”m spun procurorii. Judecătorii au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de hectare teren forestier şi 50 de hectare de teren agricol pe Valea Trotuşului în condiţiile în care Strurdza ceruse doar 23.000 de hectare.

Imediat ce Paltin Sturdza a obţinut hotărârea judecătorească Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi alţi complici au încercat să-şi folosească influenţa pentru a obţine punerea rapidă în posesie şi eliberarea titlului de proprietate. Ulterior, pădurea urma să fie vândută succesiv, prin firma lui Andrei Hrebenciuc, pentru a i se pierde urma. ;

Cine este Andrei, „prinţişorul“ baronului Hrebenciuc

La numai 30 de ani, Andrei, fiul lui Viorel Hrebenciuc, este deja lector universitar cu vechime la Academia de Studii Economice Bucureşti, bogat, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Moldova şi al Biofarm, producător important de medicamente. În aprilie 2013, „prinţişorul“ baronului PSD din Bacău a fost ales de acţionarii SIF Moldova, care deţin active de peste 260 de milioane de euro, să facă parte din zona selectă a CA. Atunci, tânărul declara: „Nu am intrat pe influenţă politică. Cred că relaţiile tatălui meu au contat extrem de puţin“.

S-a iubit cu EBA

Juniorul sforarului PSD se mai laudă în CV cu o carte publicată, dar şi cu o experienţă bogată, în ciuda vârstei fragede, în consultanţă şi strategii macroeconomice în zona UE. „Suntem foarte atenţi la ceea ce se întâmplă, evaluăm impactul de imagine. Dar credem în expertiza lui profesională deosebită şi în morala lui“, a comentat, pentru „Adevărul”, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, la câteva ore după ce procurorii l-au reţinut pe Hrebenciuc jr.

Imediat după ce a terminat liceul în Bacău, Andrei a ajuns la Bucureşti, la facultate. A intrat în atenţia presei în momentul în care relaţia sa cu fiica mai mică a preşedintelui Traian Băsescu, Elena, a devenit oficială. După ce s-a despărţit de EBA, Andrei a fost o prezenţă discretă în spaţiul public. În această vară s-a cununat cu Irina, fiica fostului şef al CFR Călători, Alexandru Noapteş. Petrecerea, cu fast, a avut loc la Palatul Snagov, în prezenţa a peste 400
de invitaţi.

Viorel Hrebenciuc, demisie de faţadă

Viorel Hrebenciuc, supranumit până zilele trecute „eminenţa cenuşie“ a PSD, a anunţat luni că a demisionat din Parlament, însă procurorii nu-l pot reţine pentru că gestul său nu este, deocamdată, decât unul verbal, iar Hrebenciuc se bucură în continuare de imunitate. 

Pentru ca demisia lui Hrebenciuc să devină efectivă, situaţie în care procurorii pot dispune arestarea sa preventivă, decizia trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial, aflat în subordinea Guvernului. Dar până să ajungă la MO, demisia lui Hrebenciuc trebuie să treacă prin plenul Camerei Deputaţilor, care trebuie să ia act de decizia celui poreclit „guzganul rozaliu“ şi să-i vacanteze locul.

Pentru ca decizia lui Hrebenciuc să treacă de acest pas, deputaţii trebuie să asigure cvorumul de şedinţă, adică cel puţin 202 deputaţi să se prezinte la lucru. Momentan, aleşii din Camera Deputaţilor sunt plecaţi în teritoriu pentru alegerile prezidenţiale.

Deşi o şedinţă a Camerei este programată pentru luni, pe ordinea de zi figurând votul pentru ridicarea imunităţii deputatului PC Ion Diniţă, este foarte probabil ca deputaţii să nu ajungă în număr mare la lucru, invocând campania electorală. Spre exemplu, lunea trecută nu s-au strâns destui deputaţi şi de aceea cazul Ion Diniţă a fost amânat o săptămână.

Dacă nici luni nu se asigură cvormului de şedinţă, şi sunt şanse foarte mari să nu se asigure, dat fiind că începe ultima săptămână de campanie electorală, demisia lui Hrebenciuc va fi înregistrată abia după alegerile prezidenţiale, adică în luna decembrie, iar până atunci Hrebenciuc se poate răzgândi. În tot acest timp, procurorii nu-l pot încătuşa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite