Cum sfida baronul Nicuşor Constantinescu toate autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu a fost pus sub control judiciar FOTO Mediafax
Nicuşor Constantinescu a fost pus sub control judiciar FOTO Mediafax

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în stare de libertate sub control judiciar. În schimb, şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, va sta după gratii în următoarele 29 de zile.

Aşa au decis joi judecătorii Tribunalului Bucureşti, dar decizia nu este definitivă. Constantinescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a împiedicat controale ale Curţii de Conturi şi a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul că nu a emis sau prelungit autorizaţii de construire a unor centrale eoliene.

„În sarcina lui Constantinescu s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”, se arată într-un comunicat de miercuri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Din ordonanţa de reţinere reiese că în perioada 2011 - 2013, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor 

Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii. În această modalitate, spun anchetatorii, a fost tulburată grav activitatea Curţii de Conturi, care s-a aflat în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice.

„Potrivit legii, Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. După ce informaţiile solicitate au fost transmise sub forma unui extras, Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să refuze efectuarea controlului, invocând faptul că nu i-a fost transmisă o copie a întregului program“, mai arată DNA.

Pe de altă parte, precizează DNA, în perioada 2007-2014, preşedintele CJ Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 de euro. 

Asta, în condiţiile în care instanţele judecătoreşti au dispus prin nouă hotărâri definitive pronunţate în perioada 2008 - 2011 ca preşedintele CJ Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective. 

„Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv datorită refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile“, mai informează procurorii.

Denunţătorul Turbatu şi mercurialul şpăgii

În acest dosar, procurorii DNA au efectuat miercuri mai multe percheziţii la locuinţa şi la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa. Imediat după ce au finalizat descinderile, anchetatorii l-au săltat şi pe Constantinescu şi l-au dus la audieri la DNA Bucureşti. În jurul orei 22.00, pe numele preşedintelui CJ Constanţa, dar şi pe cel al şefului Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, au fost emise ordonanţe de reţinere. 

Înainte să fie urcat în duba care l-a dus în arest, Constantinescu a strigat: „Am fost reţinut în urma unor acuzaţii ale unui escroc – Turbatu Marian, care a înşelat Consiliul Judeţean Constanţa şi mi-a făcut plângere“.

Marian Turbatu este omul care a pus în mişcare procurorii DNA. El este principalul denunţător al lui Nicuşor Constantinescu. Turbatu este preşedintele Asociaţiei Eoliene Române, un om cu afaceri în domeniul energiei alternative. El spune că a câştigat zeci de procese înpotriva lui Nicuşor Constantinescu, dar preşedintele CJ Constanţa nu a respectat hotărârile judecătoreşti. 

   

„În 2014 am primit şapte certificate de urbanism solicitate încă din 2008. Asta s-a întâmplat după şapte ani, deşi instanţa l-a obligat să le emită“, precizează Turbatu. De fiecare dată când a vrut să discute cu preşedintele Consiliului Judeţean, acesta a refuzat pentru că „nu i-am îndeplinit solicitările”. 

Constantinescu nu cere niciodată şpagă direct, dar Consiliul Judeţean Constanţa avea tarife stabilite pentru emiterea certificatelor de urbanism. Eu am dus la DNA colegi care au avut cereri de mită de la Nicuşor. În Dobrogea nu există parc eolian pe raza CJ Constanţa cu un patron căruia să nu i se fi cerut favoruri“, a mai spus Turbatu.  

image

Pierderi de 800 de milioane de euro

Declaraţiile lui Turbatu sunt dublate de cele ale primarului comunei constănţene Peştera, Valentin Vrabie. Localitatea pe care o conduce este locul în care a fost înfiinţat unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Dobrogea. 

Primele au apărut în anul 2006 şi din proiectul de 260 turbine s-au ridicat doar 30. Pierderile generate de turbinele neinstalate ajung la 800 de milioane de euro. Vrabie explică circuitul şpăgii din judeţul Constanţa: „Preţurile au crescut de la 3.000 la 15.000 de euro pe MegaWatt instalat. Pentru o singură turbină de 3MW trebuiau plătite şpăgi de 45.000 de euro. Tariful nu era cerut niciodată de Nicuşor Constantinescu, dar investitorii străini se retrăgeau rând pe rând.  Constantinescu avea căţeii lui care discutau cu investitorii. Unul dintre ei este chiar domnul Gâmbuţeanu, de la Drumuri Judeţene“, spune Valentin Vrabie.

Nicuşor Constantinescu a alungat Curtea de Conturi

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a refuzat sistematic să permită Curţii de Conturi să controleze Regia de Drumuri (RAJDP) Constanţa, aflată în subordinea sa, dar şi Consiliul Judeţean ca atare. În 2011 şi 2012, auditorilor nici măcar nu li s-a permis accesul în sediul regiei.  

Directorul general, George Adrian Gâmbuţeanu, a invocat lipsa acceptului preşedintelui CJ Constanţa, în calitate de autoritate tutelară a regiei. 

Curtea de Conturi s-a adresat autorităţilor judiciare, depunând plângeri penale atât împotriva lui Adrian Gâmbuţeanu, cât şi a lui Nicuşor Constantinescu.

În 2013, situaţia s-a repetat. Controlul la RAJDP Constanţa ar fi trebuit să se deruleze în perioada 7 mai-28 iunie, auditorii solicitând pregătirea documentelor care urmau să le fie puse la dispoziţie. 

Directorul Adrian Gâmbuţeanu a trimis solicitarea Curţii de Conturi la Consiliul Judeţean, Nicuşor Constantinescu punând pe document rezoluţia: „Nu sunt de acord! Vorbiţi cu avocatul Mocanu pentru coordonare“. În mai 2013, Curtea de Conturi l-a informat pe Nicuşor Constantinescu despre refuzul RAJDP de a-i primi pe auditori, solicitându-i acestuia „să dispună toate măsurile necesare pentru desfăşurarea în condiţii normale a controlului“. Consiliul Judeţean Constanţa a ignorat solicitarea. 

George Pădure: „Totul trece pe la ei“

O secvenţă din documentarul „Kapitalism - reţeta noastră secretă“, realizat în 2010 de Alexandru Solomon, a devenit ilustrarea practicilor din administraţia Mazăre-Constantinescu. Magnatul George Pădure, care este constănţean, a dezvăluit în film ce i s-a întâmplat lui în oraşul natal.

Dorind să demareze o afacere imobiliară, George Pădure (foto) spune că a apelat la Adrian Năstase, care l-a trimis la Nicuşor Constantinescu: „Vezi că te aşteaptă“. Pădure voia să construiască nişte apartamente la Constanţa, iar ideea i-ar fi surâs preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ). 

„Da! Staţi să vă pun în legătură cu cineva, e bine să fiţi cu cineva“, i-a zis Nicuşor Constantinescu, care şi-a sunat pe loc un prieten. „Măi, vezi că-l trimit pe domnul Pădure la tine, staţi de vorbă şi vedeţi ce puteţi face împreună“, i-a spus acestuia Constantinescu.

„«Împreună!»...“, subliniază George Pădure. Ce însemna „împreună“ avea să-l lămurească omul de afaceri recomandat de Nicuşor Constantinescu: „«Deci am o societate, atât la sută tu, eu vin cu banii, iar de restul mă ocup eu, nu vă faceţi probleme»“.

Secretul reuşitei era aşadar acesta: parteneriatul cu un om de casă al mai-marilor Constanţei. Investitorul a fost revoltat. „Nu se poate!! N-am mai făcut nimica. Constănţean fiind! Totul trece pe la ei, totul. Altfel nu iei nicio autorizaţie. Iar dacă nu-ţi vezi de treabă, mai intri şi prin puşcărie“, a explicat George Pădure într-una dintre secvenţele filmului documentar.

Fondatorul imperiului GEPA Group, George Pădure a fost primar independent al Sectorului 1 Bucureşti în mandatul 1996-2000, iar în 2000-2004 a fost consilier general al Capitalei. 

Contactat de „Adevărul“, Pădure n-a dorit să comenteze evenimentele. A spus doar că se mai gândeşte la oportunitatea unor proiecte în Constanţa, dacă se va schimba garda din administraţia locală. „Deocamdată avem alte proiecte. Eu sunt constănţean! Cine ştie?“, a încheiat Pădure. ; Sinziana Ionescu

Cine este Nicuşor Constantinescu

Nicuşor Constantinescu este născut la 29 octombrie 1966, la Ploieşti. Înainte de Revoluţie, tatăl său a fost director al ICS Alimentara Ploieşti, apoi director adjunct al Direcţiei Comerciale Prahova. Nicuşor Constantinescu a absolvit Institutul de Marină Civilă Constanţa, acolo unde s-a împrietenit cu Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, cu care avea să întemeieze imperiul Conpress Holding. 

La începutul anilor ’90 au înfiinţat un ziar săptămânal, Contrast, ce a stat la baza întregii lor construcţii media. Au intrat în afaceri cu distribuţia de presă, pe care au acaparat-o. S-au extins în turism, cumpărând Hotelul Flora din Mamaia şi ocupând fără autorizaţie suprafaţa de plajă aferentă, pe care au botezat-o Copacabana.

În anul 2000, Mazăre şi Constantinescu erau încolţiţi de Garda Financiară şi de primărie, fiind pe muchie de cuţit cu afacerile. Acela a fost momentul în care s-au hotărât să intre în politică. Iniţial, în 2000, Constantinescu a fost ales consilier local, iar în 2004 a devenit consilier judeţean. Mai apoi, tot în 2004, a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. 

În noaptea de Sfântul Dumitru a anului 2006, Nicuşor Constantinescu a adormit buştean la volanul Jeep-ului său, într-o intersecţie din centrul Constanţei. Nu a putut fi trezit cu niciun chip, astfel că oamenii lui au spart geamul din stânga spate şi au intrat în maşină. Tulburat şi confuz, preşedintele CJC a fost dus acasă. 

„Se resimte“, l-au scuzat ai lui, dând vina pe starea lui de sănătate şi pe temperamentul lui coleric. Agentul de circulaţie care a uitat să-l testeze alcoolscopic a suflat în fiolă, în locul lui, pentru că preşedintele CJC nu a mai putut fi deranjat acasă. 

Pe poliţistul Gheorghe Moldoveanu asta l-a costat serviciul, iar în Poliţia Rutieră a plouat cu amenzi şi retrogradări, pentru că şeful IPJ Constanţa era la acea vreme Victor Popescu, un adversar al grupării Mazăre. Nimeni nu a reuşit să le calce teritoriul, deşi încercări au mai fost şi din partea procurorilor, şi din partea Curţii de Conturi. Abia anul 2014 i-a adus lui Constantinescu DNA-ul pe cap, fiind nevoie de ajutor de la structura centrală de la Bucureşti pentru a susţine cercetarea procurorilor de la Constanţa. 

Pe 15 ianuarie, Nicuşor Constantinescu a fost săltat de anchetatori din parcarea CJC şi dus la audieri, la DNA Constanţa. El a intrat sub control judiciar pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. 

Constantinescu este acuzat de DNA că a produs un prejudiciu de peste 5 milioane de euro prin efectuarea unor plăţi nelegale către instituţii şi că a refuzat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

image

Citiţi mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Casa lui Nicuşor Constantinescu, percheziţionată cu mascaţii la uşă

Locuinţa lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost percheziţionată de procurorii DNA! După şase ore, el a fost băgat în dubă şi dus la audieri.

Nicuşor Constantinescu, şeful CJ Constanţa, reţinut de procurori: „Normal că mi-e frică” de o eventuală arestare

Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut, miercuri seara, de procurorii anticorupţie. El este acuzat de abuz în serviciu. La intrarea în sediul DNA acesta a precizat că se teme de o eventuală arestare. De asemenea, a fost adus la audieri şi şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu.

SENTINŢĂ Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu va fi cercetat în libertate sub control judiciar

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în libertate sub control judiciar. Aşa au decis judecătorii Tribunalului Bucureşti. Şeful Regiei de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, a fost însă arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă.

VIDEO Magnatul George Pădure, păţit cu Nicuşor Constantinescu: „Deocamdată avem alte proiecte. La Constanţa, cine ştie...“

George Pădure, protagonistul scenei din filmul „Kapitalism - reţeta noastră secretă“, în care dezvăluie practicile din administraţia Mazăre-Constantinescu, s-a abţinut de la comentarii pe marginea subiectului reţinerii lui Nicuşor Constantinescu.

45.000 euro - „Atenţia“ pentru o eoliană în „Republica Nicuşor Constantinescu“

Nu există aviz de construcţie care să nu treacă pe la Consiliul Judeţean Constanţa sau pe la instituţiile subordonate acestuia. Dobrogea este zona unde parcurile eoliene s-ar fi extins exponenţial dacă departamentele şi regiile care ţin de Consiliului Judeţean nu ar fi blocat sistematic proiectele.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost eliberat

Judecătorii au respins cererea DNA de arestare preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui CJ Constanţa. El va fi cercetat în libertate sub control judiciar. „S-a făcut dreptate pentru mine!“, a spus Nicuşor Constantinescu.

EXCLUSIV Denunţătorul lui Nicuşor, Marian Turbatu: „Am câştigat 30 procese în instanţă şi Constantinescu nu le-a pus în aplicare“

Omul de la care a pornit reţinerea lui Nicuşor Constantinescu face primele declaraţii. Marian Turbatu a fost cel menţionat de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa la puţin timp după reţinere. Turbatu susţine că a câştigat zeci de procese împotriva lui Constantinescu şi şeful judeţului nu a respectat hotărârile judecătoreşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite