Cum a scăpat, de două ori, fostul senator Gigi Chiru, cercetat pentru o mită de 1,5 milioane de euro şi cum a reuşit să „împacheteze” şpaga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Constanţa va decide pe data de 6 octombrie
dacă dosarul va fi închis Imagine: Adevărul
Tribunalul Constanţa va decide pe data de 6 octombrie dacă dosarul va fi închis Imagine: Adevărul

Procurorii DNA au clasat dosarul în care fostul senator PDL Gigi Chiru era luat în vizor pentru o mită de 1,5 milioane de euro, faptă care ar fi fost comisă în 2010, pe vremea când acesta era inspector-şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est Constanţa

Din Ordonanţa de clasare emisă în data de 22 mai 2020 rezultă că „firul” unei anchete începute în 2014 împotriva fostului senator Gigi Chiru nu a dus la niciun rezultat concret: fostul parlamentar nu poate fi acuzat de luare de mită, iar despre o schimbare de încadrare în înşelăciune sau fals în declaraţii nu poate fi vorba, deoarece faptele s-au prescris. 

Tribunalul Constanţa va decide pe data de 6 octombrie dacă dosarul va fi închis sau nu. 1,5 milioande de euro este suma despre care un afacerist elveţian susţine că i-ar fi dat-o lui Gigi Chiru pentru ca acesta, ca inspector, să „închidă ochii” sau să favorizeze un grup de firme cu interese în zona energiei regenerabile. Părţile adverse, printre care şi Gigi Ghiru, susţin contrariul: elveţianul ar fi luat 1,5 milioane de euro şi nu a mai returnat împrumutul.

Este pentru a doua oară când procurorii DNA decid clasarea dosarului, o hotărâre similară fiind luată la sfârşitul anului 2014, dar infirmată în instanţă.

Potrivit documentelor din ancheta DNA, elveţianul i-ar fi dat mită lui Gigi Chiru, totul deghizat într-un contract de împrumut. Mai exact, iubita lui Gigi Chiru a acceptat în fals să îl împrumute pe afaceristul elveţian cu suma de 1,5 milioane de euro, iar acesta urma să i-o dea înapoi în mai multe tranşe, ca mita să nu „bată la ochi”. 

Versiunea lui Gigi Chiru şi a apropiaţilor lui – deoarece în „afacere” sunt implicate concubina fostului senator, precum şi sora ei – e că elveţianul chiar a luat de la ei 1,5 milioane de euro şi nu i-a mai dat înapoi niciodată. 

De unde avea Gigi Chiru 1,5 milioane de euro

Despre banii împrumutaţi elveţianului, iubita lui Gigi Chiru spune că nu erau ai ei decât într-o mică măsură: 1,2 milioane de euro erau împrumutaţi de la patronul unui club de noapte din Italia, iar restul de 300.000 de euro, din economiile personale.

La rândul lui, Gigi Chiru spune că el nu era nevoit să treacă suma în declaraţia de avere la capitolul „împrumuturi”, deoarece banii nu erau ai lui, ci ai concubinei, anume Violeta Munteanu. 

Timp de 6 ani, ancheta i-a purtat pe procurorii DNA în Elveţia, la afaceristul-denunţător, precum şi în Italia, la patroni de cluburi de noapte, foşti angajatori ai surorilor Munteanu, una dintre ele concubina lui Gigi Chiru.

Un dosar „îngropat” cu o declaraţie

Intenţia procurorilor DNA a fost aceea de a stabili dacă banii au existat sau nu, dacă au făcut obiectul unui împrumut neonorat (caz în care elveţianul era vinovat) sau dimpotrivă, a unui contract fals, iar banii i-a luat Gigi Chiru cu titlul de mită.

Patronul unui club de noapte a recunoscut că iubita lui Gigi Chiru i-a cerut să declare în fals că i-a dat 1,2 milioane de euro, deoarece în România avea nevoie de o justificare pentru această sumă, dar, în fapt, nu i-a dat niciun ban.

„Violeta Munteanu m-a întrebat dacă puteam să declar că i-am împrumutat suma de 1.200.000 de euro. Această persoană mi-a spus că avea nevoie de această declaraţie pentru că în România aveau probleme în a demonstra provenienţa unor sume mari de bani, iar cu declaraţia mea ar fi putut, în parte, justifica provenienţa banilor. (…) În afara de semnarea înscrisului menţionat mai sus, nu a mai existat nimic altceva; în special nu i-am dat femeii nicio sumă de bani”, a spus în anchetă Basile Luigi, fostul angajator al femeii.

Detaliul care a pus capăt anchetei a venit însă chiar de la denunţător, în data de 3 martie 2020. Omul de afaceri elveţian a dat o nouă declaraţie, în care a susţinut că el doar a semnat acel contract de împrumut intre Gigi Chiru şi Eolica Dobrogea, în care era menţionat că Chiru împrumută Eolica cu 1,5 milioane de euro. Detaliul pe care nu l-a ştiut când a semnat este că în contract era menţionat că Chiru deja dăduse acei bani în cash, spun avocaţii elveţianului. 

Astfel, procurorii DNA au realizat că acuzaţiile de luare de mită faţă de Gigi Chiru nu mai stau în picioare ci, cel mult, unele de înşelăciune, însă pentru aceată din urmă faptă termenul de prescriere a trecut deja. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite