Cum a scăpat compania Lukoil de sechestrul procurorilor. Procurorii ploieşteni spun că nu au fost influenţaţi de declaraţiile premierului Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au ridicat sechestrul asupra conturilor Lukoil FOTO Mediafax
Procurorii au ridicat sechestrul asupra conturilor Lukoil FOTO Mediafax

Anchetatorii au ridicat sechestrul pus pe conturile bancare şi stocurile comerciale ale companiei petroliere Lukoil. Asta la doar câteva zeci de ore de la declaraţia premierului Victor Ponta care îşi arăta îngrijorarea pentru soarta angajaţilor companiei.

UPDATE Parchetul Curţii de Apel Ploieşti precizează că deciziile luate în cazul Petrotel Lukoil SA au rezultat în urma discuţiilor cu reprezentanţii conducerii societăţii şi "nu urmare unor declaraţii cu caracter public făcute de persoane din spaţiul politic".

Precizarea este făcută după ce premierul Victor Ponta a declarat - în contextul sechestrului impus iniţial la Lukoil şi opririi fabricii - că Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi, apreciind că nimeni nu fugea din ţară cu conductele companiei. Declaraţiile lui Ponta şi decizia ulterioară a procurorilor de ridicare parţială a sechestrului au determinat reacţii politice, dar şi reacţia CSM, care urmează să decidă dacă a fost afectată independenţa procurorului de caz.

"În contextul creat în ultimele zile în care o parte a presei a lansat afirmaţii ce nu corespund realităţii şi care sunt de natură să arunce în derizoriu munca procurorului şi să afecteze imaginea de ansamblu a activităţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ne simţim datori să precizăm următoarele aspecte în legătură cu dosarul nr. 254/P/2014: procurorii nu au ridicat în totalitate măsurile asigurătorii, ci le-au extins asupra altor bunuri, astfel încât să fie garantată în perspectivă acoperirea prejudiciului; ridicarea sechestrului asupra contului a fost parţială şi a avut la bază dorinţa de a nu afecta salariaţii S.C. Petrotel Lukoil SA Ploiesti; pe de altă parte s-a urmărit să se permită continuarea activităţii societăţii astfel încât o parte a profitului obţinut să fie consemnat pentru acoperirea prejudiciului; - aceste demersuri au rezultat ca fiind necesare din discuţiile purtate cu reprezentanţii societăţii cercetate şi nu urmare unor declaraţii cu caracter public făcute de persoane din spaţiul politic; - în cursul acestor discuţii desfăşurate, în limitele şi în condiţiile legii, au fost identificate modalităţi alternative de instituire a măsurilor asiguratorii care să evite consecinţe sociale şi economice nedorite", se arată în comunicatul Parchetului.

230 milioane de euro din evaziune fiscală şi spălare de bani

La 48 de ore de la instituirea sechestrului pe ţiţeiul, carburanţii sau aditivii deţinuţi de către Petrotel Lukoil la societatea de stat Oil Terminal, procurorii ploieşteni au decis ridicarea acestei măsuri asiguratorii. Decizia vine la scurt timp de la reacţia premierului Victor Ponta care în momentul în care a aflat de măsurile luate de anchetatori în dosarul „Lukoil“, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, s-a arătat îngrijorat pentru soarta angajaţilor companiei, subliniind că Guvernul speră într-o soluţie legală în acest caz.

Procurorii au făcut, joi, percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, de unde au ridicat mai mulţi saci cu documente. Prejudiciul estimat în acest dosar este de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Directorul general al Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, au anunţat, marţi, reprezentanţii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti.

Sindicaliştii de la Lukoil i-au cerut ajutorul premierului

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea ca urmare a anchetei declanşate de autorităţi. Decizia a stârnit nemulţumirea sindicatelor care i-au cerut ajutor lui Victor Ponta. „Ca urmare a blocării conturilor, nu se pot plăti furnizori şi antreprenori şi chiar şi salariile salariaţilor, ceea ce ar face ca peste 2.500 de salariaţi de pe platformă să rămână fără obiectul muncii“ (...) Vă rugăm să ne sprijiniţi în repornirea Rafinăriei Petrotel-Lukoil şi în stabilizarea situaţiei economice în limitele legislaţiei în vigoare“, se arată într-o scrisoare adresată premierului.

Victor Ponta: Nimeni nu fuge cu conductele

Scrisoarea sindicaliştilor l-a sensibilizat pe premier, care a ieşit la rampă cu un mesaj şi pentru procurorii care anchetează cazul. „Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte... bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia“, a declarat Ponta.

„Până acum l-am văzut pe Ponta atacând Justiţia ca să-i apere pe corupţii din PSD şi din partidele aliaţilor politic. Acum atacă Justiţia ca să ia apărarea unei companii ruseşti. Până acum, dintre hoţii din PSD şi români, Ponta a ales mereu hoţii. Acum a trecut la un alt nivel: dintre Putin şi români, Ponta a ales Putin“, a reacţionat Monica Macovei, contracandidatul premierului la prezidenţiale imediat după declaraţiile făcute de acesta.

La rândul lui, fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţieanu, spune că politicul nu trebuie să se amestece în treburile justiţiei. „În domeniul fiscal, atunci când blocam conturile  sau puneam secrestru, lăsam sumele pentru plata salariilor, dar să nu se facă alte plăţi. În momentul în care procurorii pun sechestru, firma are dreptul să atace. Oricum, premierul sau un alt demnitar nu trebuie să se implice, poate să atace firma“, a declarat Gheorghe Ioalomiţianu, fost ministru al Finanţelor.

Deputatul PSD Ioan Adam are o abordare aparte: vede în declaraţiile lui Ponta grija premierului pentru români. „Premierul s-a referit la inoportunitatea punereii sub sechestru a unor bunuri mobile care nu pot fi înstrăinate. Nu a spus niciodată că procurorul a greşit. Se îngrozeşte că rămân pe drumuri mii de oameni. Pentru Guvern, este o bombă socială. Guvernul va avea o problemă cu mii de oameni rămaşi pe drumuri. Nu putem ignora componenta socială. Premierul atrage atenţia să se opereze în baza legii, dar să nu irite investitorii aceştia ruşi. Văzând riscul indiponibilizării, să nu aibă loc un blocaj, investitorii să speculeze situaţia şi să-şi impună forţa“, a declarat Ioan Adam, unul din specialiştii în drept ai PSD.

Pe de altă parte, membrii CSM au anunţat ieri că vor analiza în prima şedinţă declaraţiile lui Ponta cu privire la dosarul Lukoil.

Ce înseamnă Lukoil în România

Petrotel Lukoil este una dintre cele trei rafinării care mai produc carburanţi în România, alături de Petrobrazi şi Petromidia, unitatea rafinând anual 2,4 milioane de tone de ţiţei. Din această cantitate, carburanţii rezultaţi din prelucrarea a 1,1 milioane de tone sunt livraţi pe piaţa internă, iar restul sunt exportaţi, potrivit lui Constantin Tampiza, fost coordonator al Lukoil în România.

Rafinăria Petrotel Lukoil este, de altfel, sursa principală de alimentare cu carburanţi a reţelei de benzinării deţinută de către Lukoil în România. Grupul rus deţine circa 300 de staţii de alimentare, fiind al treilea jucător ca mărime, după Petrom şi Rompetrol, cu o cotă de piaţă de 20%. În cazul în care rafinăria nu ar fi lucrat, Lukoil ar fi trebuit să îşi alimenteze benzinăriile de la companiile rivale.

Anul trecut, Petrotel a înregistrat o pierdere de 928 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de 5,5 miliarde de lei. Rafinăria are 468 de angajaţi.

Reţeaua de benzinării, grupată sub compania Lukoil România, a înregistrat în România venituri de 4,97 de miliarde de lei şi o pierdere de 50,7 de milioane de lei. Benzinăriile Lukoil au împreună 3.100 de angajaţi. Lukoil Energy & Gas, care produce energie pentru rafinărie, a avut în 2013 o pierdere de 182 de milioane de lei. Firma are 135 de angajaţi. În fine, Lukoil Lubricants East Europe a consemnat anul trecut un pofit net de 10,5 milioane de lei, la vânzări de 865 de milioane de lei. Firma are 83 de angajaţi. ; Daniel Ionaşcu

CSM analizează declaraţiile premierului

Nu este prima oară când membrii CSM analizează declaraţiile premierului cu privire la Justiţie. Nu mai departe de săptămâna trecută, premierul spunea că judecătorii care au retrocedat foştilor proprietari sculptura „Cuminţenia Pământului“, realizată de Brâncuşi, au făcut o greşeală. CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să vadă dacă declaraţia premierului încalcă independenţa justiţiei.
În aprilie, Victor Ponta a luat public apărarea şefului CJ Mehedinţi Adrian Duicu, acuzat de DNA de corupţie, declarând că şefi de consilii judeţene au probleme „doar pentru că sunt din judeţe unde PSD stă foarte bine”.

În ianuarie, chiar în ziua verdictului în dosarul Zambaccian, Ponta  spunea că Adrian Năstase e hăituit de regimul Băsescu. Şi în acest caz CSM a sesizat inspecţia judiciară.

Pe aceeaşi temă

Procurorii au ridicat parţial sechestrul în cazul Lukoil pentru a putea fi reluată producţia

Lukoil a notificat Garda de Mediu privind oprirea activităţii rafinăriei din Ploieşti

Sechestru pe materiile prime ale Petrotel Lukoil pentru recuperarea prejudiciului de peste 1 miliard de lei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite