Cum va fi reformată „Doi ş’un sfert“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă se va transforma în Unitatea de Protecţie Internă, cu personal militar, dar şi personal contractual civil, care va fi supus unor teste de integritate riguroase, pentru ca această structură să scape de stigmatul „Limuzina“. Specialiştii atrag atenţia că succesul „rebrenduirii“ va depinde de calitatea oamenilor care vor fi aduşi.

Scandalul „Limuzina“ a zguduit din temelii Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, aşa că şefii de la Interne nu vor doar să reorganizeze fostul „Doi ş’un sfert” după alte principii, dar şi să-i schimbe numele. Noua structură, care se va numi Unitatea de Protecţie Internă (UPI), va fi o structură militarizată, dar care va avea şi personal contractual civil, pentru a asigura rigoare în modul în care va opera. Periodic, personalul UPI va fi supus la teste de integritate. Reorganizarea DIPI se va face printr-o ordonanţă de Guvern, care va fi supusă dezbaterii publice. Anunţul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache.
 
Cum se vor delimita competenţele

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că, pe zona de competenţă, obiectivul a fost să se elimine suprapunerile în dublu sens. „În intern, de a elimina suprapunerile de competenţă sau neclarităţile între DIPI şi DGA, având în vedere că şi una şi alta aveau gestiunea problemelor de integritate. Primul obiectiv a fost acela de a delimita competenţa noii unităţi de protecţie internă. Pe zona de ordine publică, noua competenţă pe care noua structură o va avea, aici aştept o interacţiune şi un mod de acţiune integrat între noua unitate şi celelalte structuri ale ministerului. Se ajunsese la o izolare mult prea mare a DIPI faţă de celelalte arme. Ei lucrează în susţinerea celorlalte arme“, a precizat Tudorache.

Ministrul a mai spus că a treia zonă de competenţă este cea de gestiune a informaţiilor secrete.

De asemenea, noua structură va avea ofiţeri mai puţini, urmând ca posturile eliberate să fie direcţionate către Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), dar şi către Direcţia Operaţiuni Speciale (DOS).

„Prin reorganizarea care se face se reduce numărul cadrelor. Posturile degajate din această reorganizare se vor duce la DGA pentru a susţine activitatea anticorupţie, iar cealaltă parte va merge către Direcţia Operaţiuni Speciale, care se confruntă cu solicitări din ce în ce mai multe din partea parchetelor pentru sprijin operativ“, a mai spus ministrul.

Igaş: Oameni slabi au fost avansaţi

Fostul ministru de Interne, Traian Igaş, susţine că esenţială în reorganizarea DIPI este selecţia personalului, astfel încât această structură să devină cu adevărat profesionistă.  

„Dacă această structură se construieşte pe principii solide, cu oameni integri, atunci va fi o structură de succes. Dacă vor fi aduşi oameni ca Gelu Oltean, de exemplu, va fi o structură de 2 lei. Categoric, este nevoie de o selecţie foarte riguroasă. MAI are nevoie de o structură cu oameni profesionişti şi cu bună-credinţă. În ultimii ani nu a fost aşa. Cei mai slabi oameni din judeţe, mă refer la cel venit de la Bistriţa şi cel venit de la Braşov, au fost avansaţi la gradul de general. Or, în mandatul meu, erau printre cei mai slabi. Şi atunci cum poţi să te bazezi pe aceşti oameni?“, a mai spus Traian Igaş.

Secretele DIPI, ferite încă de DNA

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat că decizia desecretizării documentelor solicitate de DNA în cazul dosarului privind cheltuielile făcute din fondurile operative ale DIPI încă nu a fost luată, însă există discuţii între specialiştii MAI şi cei ai DNA pentru analizarea soluţiilor legale şi a paşilor care urmează să fie făcuţi.

„Săptămâna trecută am avut o întâlnire de lucru pe care o consider foarte bună cu colegii de la DNA. Practic, am mediat întâlnirea din cadrul celor două structuri specializate din cadrul DNA şi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne specializate şi cu responsabilităţi pe gestionarea documentelor clasificate tocmai pentru că, în conformitate cu procedurile legale, între ei trebuie să se stabilească modalitatea de desecretizare, baza juridică legală în care această desecretizare se face“, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite