Cum ar putea fi reparată legea recursului compensatoriu prin Ordonanţa anunţată de Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader Inquam Photos / George Calin
Tudorel Toader Inquam Photos / George Calin

După ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat marţi adoptarea, în cursul săptămânii viitoare, a unei ordonanţe pentru modificarea legii recursului compensatoriu, experţi din sistem cred că, în cazul în care legea nu este abrogată în totalitate, este necesară eliminarea modificărilor favorabile introduse de Parlament.

Experţi din sistem apreciază că, în cazul în care legea nu este abrogată în totalitate, ar fi necesară cel puţin eliminarea modificărilor extrem de favorabile introduse de către Parlament. „Dacă legea nu este abrogată, ar fi necesare atunci măcar alte opţiuni. Vorbim fie de eliminarea anumitor categorii de deţinuţi, recidivişti sau cei condamnaţi pentru infracţiuni violente, care să beneficieze de prevederile acestei legi, fie de limitarea condiţiilor prevăzute de această lege. În acest caz, se poate reveni la acordarea a doar 3 zile pentru 30 de zile executate consecutiv, suprafaţa de referinţă să revină la 3 mp/deţinut, suprafaţa la care se raportează CEDO, şi nu 4mp/deţinut cum este în lege acum şi restrângerea spaţiului de referinţă la nivelul camerei de detenţie şi nu la nivelul întregului corp. E totuşi greu să repari astfel de aberaţii legislative”, a declarat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicaliştilor din penitenciare. Acesta şi-a exprimat însă scepticismul cu privire la capacitatea oficialilor de a îndrepta efectele negative ale acestei legi. „Din nou, experţii în domeniu nu au fost consultaţi, nu a existat o dezbatere publică. Nu ştim ce va propune ministerul”, a completat Dumitraşcu.

Acelaşi scepticism l-a exprimat şi judecătorul Cristi Danileţ, care consideră că eliberarea din închisoare a deţinuţilor, fără investiţii în sistemul de penitenciare, în instituţiile cu rol în reintegrarea acestora în societate face legea ineficientă. „Cel mai bine ar fi să abroge legea recursului compensatoriu, pentru că nu se rezolvă problemele din penitenciare prin eliberarea deţinuţilor. Soluţia stă în înăsprirea regimului eliberărilor condiţionate, care în acest moment este mult prea facil şi nu discriminează eficient deţinuţii de bună-credinţă şi cei periculoşi. La o rată de recidivă de 60-70% soluţia nu este să laşi aceşti deţinuţi pe stradă”, a declarat Cristi Danileţ.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat marţi că, în urma întâlnirii avute luni cu premierul Dăncilă Executivul va adopta săptămâna viitoare o Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea condiţiilor legii recursului compensatoriu. Potrivit acestuia soluţiile discutate în cadrul ministerului vor fi prezentate în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare, şedinţă în care ar putea fi şi adoptate. „Soluţiile vor fi prezentate, poate şi adoptate săptămâna următoare. Va fi o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a legii”, a declarat Tudorel Toader.

Legea recursului compensatoriu domină agenda publică după valul de infracţiuni violente comise de mai mulţi recidivişti eliberaţi în baza acestei legi. De la intrarea în vigoare a legii peste 14.000 de deţinuţi au beneficiat de prevederile acestei legi, 900 dintre aceştia fiind deja din nou în spatele gratiilor. Specialiştii în drept atrag atenţia că această lege are statut de lege penală mai favorabilă, care se aplică şi retroactiv, chiar şi în cazul unei abrogări, efectele ei vor rămâne.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite