Cum a pus mâna Mihail Vlasov pe banii Camerelor de Comerţ şi Industrie din România: „Ne-a arătat  influenţa pe care o deţine la nivelul Guvernului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Vlasov
Mihail Vlasov

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, avea acces discreţionar la banii instituţiei, potrivit procurorilor DNA. Subordonaţii săi nu aveau curaj să-l contrazică, deoarece şeful lor se învârtea în medii politice înalte. Mihail Vlasov avea grijă să-şi cultive relaţii cu politicieni din toate partidele.

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) din perioada 2008-2014, Mihail Vlasov (72 de ani), instaurase în cadrul instituţiei un mod dur de conducere. Subordonaţii săi se temeau de acesta, mai ales că fostul şef al CCIR se afişa cu mai mulţi politicieni de top. Procurorii DNA i-au întrebat pe directorii CCIR Cuma fost posibil ca Vlasov să ridice în şase ani, peste zece milioane de euro din casieria instituţiei, banii fiind folosiţi de acesta în interes personal.

Detaliile apar în cel de-al treilea dosar, în care Vlasov a fost trimis în judecată alături de fiica sa Ingrid şi alţi patru inculpaţi, foşti directori în cadrul Romexpo, fiind acuzaţi de delapidare după ce ar fi cheltuit fără justificare 61 de milioane de lei din bugetele CCIR şi Romexpo. Dosarul este pe masa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti. 

Vlasov este în prezent în penitenciar unde execută două condamnări definitive primite pentru corupţie: 2 ani de închisoare pentru promovarea în Parlament a unui proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi 5 ani de închisoare pentru o mită de un milion de euro.

„A inspirat o stare de teamă”

„Modul de conducere al preşedintelui Vlasov Mihail a fost dictatorial şi abuziv. În acest sens, menţionez faptul că, pentru câteva luni în calitate de responsabil al compartimentului contabilitate, am putut verifica partea financiară a CCIR. Din dispoziţia lui Vlasov Mihail nu mi s-a mai permis accesul la aceste documente şi nu am mai putut avea nici un control sau informaţie cu privire la situaţia financiară a Camerei, doar ceea ce ne spunea acesta la şedinţele Biroului de conducere”, a declarat la DNA unul dintre dintre preşedinţii unei Camere judeţene, de ce era cu mâinile legate când era vorba de controlul banilor.

„În perioada mandatului său a inspirat o stare de teamă deoarece se prezenta cu diverse relaţii personale plecând de la faptul că ginerele său, David Cristian era ministru de interne la preluarea mandatului, doamna Mona Pivniceru era judecător la Curtea Supremă, ulterior membru CSM şi ministru al Justiţiei, de care aveam cunoştinţă că locuia cu acesta în casa închiriată de CCIR de la RA -APPS”, a dezvăluit un alt director din cadrul CCIR.

Şi-a avansat ginerele ministru de Interne

Vlasov a ajuns la şefia Camerei după ce anterior a avut un mandat de deputat PNL de Iaşi (2004-2008). Este momentul în care mai mulţi tineri liberali ieşeni sunt promovaţi în Executiv şi la şefia administraţiei locale. Alegerea sa în fruntea CCIR este apogeul puterii lui Vlasov.

Politicianul are două fete gemene: Ingrid şi Vanda. Cea de-a doua este căsătorită cu fostul ministru al Internelor şi al Românilor de Pretutindeni, fostul senator Cristian David (ex-PNL).

„Ne doare la bască”

„Ulterior, după alegerile  parlamentare din 2012, Cristian David, deşi nu era parlamentar, a fost numit ministru delegat cu diaspora în cadrul MAE, iar doamna Mona Pivniceru a fost numită ministru al justiţiei”, a conchis acelaşi şef de Cameră judeţeană.

În 2011, presa dezvăluie că judecătoarea Mona Pivniceru de la Curtea Supremă, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, locuieşte în casa închiriată de CCIR de la RA –APPS. În 2013, Vlasov explică într-un interviu care era relaţia sa cu judecătoarea: „Este o prietenie adevarată, sinceră şi curată definitiv, care nu poate fi atinsă sau murdărită, indiferent de cantitatea de lături cu care este împroşcată. Dar şi pe mine şi pe ea, despre tot ce se spune rău şi murdar, ne doare la bască!”.

A chemat jumătate de Guvern la o întâlnire

Odată cu guvernarea USL, Vlasov devine şi mai arogant, potrivit celor declarate de subordonaţii săi. „După preluarea funcţiei de premier de către Victor Ponta, Mihail Vlasov a iniţiat o întâlnire la Sala Candelabrelor din cadrul CCIR cu primul ministru şi încă 7 miniştri printre care: Varujan Vosganian, Florin Georgescu, Chiţoiu Daniel, Ioan Rus ş.a. Întâlnirea a fost cu caracter economic, dar pe de altă parte ne-a arătat nouă ca preşedinţi de cameră influenţa pe care o deţine la nivelul Guvernului”, a explicat un şef de Cameră judeţeană care a fost de fapt scopul întâlnirii.

Acelaşi director a explicat că Vlasov ar fi fost un apropiat al lui  Crin Antonescu, Viorel Hrebenciuc, „persoane despre care afirma că se află în relaţii strânse”.

Modul abuziv de conducere

În acest context, unul dintre şefii de Cameră judeţeană a explicat la DNA că Vlasov ajunsese atât de puternic încât a exclus 4 camere din CCIR: „Arăt că, cei care îi semnalau modul abuziv de conducere sau intrau în conflict profesional cu acesta, erau înlăturaţi de către Vlasov, din funcţiile pe care le deţineau. De asemenea, a mers până acolo încât a exclus 4 camere judeţene din componenţa Camerei Naţionale, fără nici un fel de justificare”.

Potrivit DNA, Vlasov şi-a folosit autoritatea şi influenţa faţă de Cornelia Liliana Ştefănescu, şefă a Cancelariei CCIR, Rodica Luiza Grigorescu, secretar general al CCIR şi Mariana Rodica Suciu, director general la Romexpo SA, pe care le-a determinat să semneze contracte în fals. Scopul: însuşirea şi respectiv folosirea resurselor materiale ale Romexpo şi CCIR. Ştefănescu a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru 2 ani închisoare, cu suspendarea.  Grigorescu şi Suciu sunt judecate în dosarul lui Vlasov.

Potrivit procurorilor DNA, angajatele CCIR au semnat mai multe contrcate păguboase cu firmele controlate de Ingrid Vlasov şi de soţul acesteia, ceatorul de modă Marian Nedelcu- ambii trimişi în judecată. De asemenea, ele au închiriat la un preţ derizoriu lui Nedelcu o vilă care era în proprietatea Romexpo.

„Să faci un card bancar pe numele ă... Camerei. Pe numele acţiona... deci pe numele meu. Să pot eu să-l folosesc. Când sunt plecat în străinătate”, Mihail Vlasov

Şpagă la un deputat

Influenţa lui Vlasov în rândul politicienilor era într-adevăr reală, potrivit dosarului în care a fost condamnat la doi ani cu executare. El a fost acuzat că i-ar fi dat mită fostului deputat Mircea Groşaru (1952-2014), postul de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR. În schimb, politicianul îl ajuta cu susţinerea în Parlament a unui proiect de lege, prin care Registrul Comerţului era trecut în subordinea CCIR.
Numele unor politicieni importanţi sunt invocate de Vlasov în discuţiile telefonice: Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Mircea Toader, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Victor Ponta, Florin Iordache. 

Vlasov a fost interceptat când îi dădea indicaţii lui Iordache ce parlamentari să semneze proiectul de lege: „Notează-i pe hârtie. Deci, Groşaru, Vainer...Alina Gorghiu”. „Da, Mişule! Fără probleme! Pa, pa!”, a venit răspunsul.

Vlasov s-a lăudat că a avut acordul liderilor USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, pentru această lege. El voia să obţină şi sprijinul fostului PDL, de aceea a iniţiat discuţii cu liderii PDL: Vlasile Blaga şi Mircea Toader. Vlasov explica faptul că este la a treia promisiune de a primi registrul Comerţilui: „O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin Tăriceanui, acum prin Ponta”. Practic el se lăuda că are relaţii în toate partidele.

„Am, am primit undă verde de la Victor”

În mai multe din interceptările redate apar o serie de referiri la un personaj, Mona. Ulterior, acesta precizează într-o discuţie că este prieten cu Mona Pivniceru, la vremea respectivă ministru al Justiţiei şi cea care trebuia să dea un aviz asupra proiectului de lege care prevedea ca Registrul Comerţului să treacă în subordinea Camerei de Comerţ.

Vlasov: Crin o sa vină şi el. Dar vreau să-i spui lui Victor, vreau să spun ceva. S-a discutat aseară despre Registru. Ai înţeles?
Interlocutor: Îhî.
Vlasov: Eu am trimis-o, am trimis-o pe Mona (Mona Pivniceru, n.r.) la el. Şi a zis că-mi dă Registrul fără... că ăsta i-a spus, ştii? I-a zis: „Domn' ministru, am o problemă! Că eu sunt în relaţia asta cu Mişu de treizeci de ani. Ăsta mă omoară cu Registrul! A zis că i l-aţi promis, că ce fac eu cu Registrul ăsta?”. Şi el a zis: „Păi, i-l dau, că i l-am promis! Că am făcut şi o lege-n sensul ăsta şi i-l dau!”.

Vlasov: Am, am primit undă verde sa încep, să fac tot ce cred de cuviinţă, spre a capacita energii, oameni şi tot, absolut, ca să luăm Registrul. Chiar de la omul numărul unu! De la Victor.

„O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin Tăriceanu şi acum prin Ponta”

Vlasov: Dragă, eu sunt la... la a treia promisiune făcută de prieteni din acelaşi spectru politic.
Interlocutor: Atunci ştii ce înseamnă! Atunci ştii ce înseamnă. A treia promisiune. E clar.
Vlasov: O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin Tăriceanu şi acum prin Ponta.
Interlocutor: Aşa că...
Vlasov: Da' asta nu înseamnă că tre' să renunţ. Nu, eu iau Registrul!
Interlocutor: Măi, să ne înţelegem.
Vlasov: Ai înţeles?
Interlocutor: Eu nu... eu nu ţi-am spus să renunţi. Eu ţi-am spus că trebuie folosit momentul. Şi părerea mea, proastă, este că nu ăsta e momentul.
Vlasov: Păi, tocmai pentru că... Trebuie folosit... Ăsta e momentul.
Interlocutor: Da?
Vlasov: Ăsta e. Până se dezmeticesc. Ăsta e momentul. Lasă că ştiu eu mai bine care e momentul

Laudele la adresa lui Ponta: „Nu-i vreun prostănac”

Vlasov: Şi-a zis: „Dar...”. Zice: „Fii atent! Fii atent! Că Ponta, vreau să-ţi spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac”.
Interlocutor: Da, da.
Vlasov: Nu-i vreun prostănac.
Interlocutor: Nu, e dibaci. E dibaci.
Vlasov: Cine crede că... Cine crede că-i un prostănac se înşeală amarnic.
Interlocutor: Nu, nu! Nu, nu!
Vlasov: Nu! E dibaci!
Interlocutor: E curajos!
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite