Cum se pregătesc autorităţile să facă faţă ninsorilor abundente

Cum se pregătesc autorităţile să facă faţă ninsorilor abundente

Codul galben intră în vigoare de vineri seară FOTO Adevărul

Autorităţile au anunţat că iau măsurile necesare pentru a face faţă ninsorilor abundente, după ce meteorologii au emis Cod galben de ninsori, polei şi vânt pentru 31 de judeţe, valabil de vineri seară până sâmbătă seară. Atenţionarea va fi extinsă la 34 de judeţe începând de duminică seară şi până luni, fiind vizată chiar şi Capitala.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prin urmare, autorităţile locale sunt nevoite să asigure spaţii de cazare celor rămaşi blocaţi în trafic departe de casă, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, într-o declaraţie de presă.

Mai exact, autorităţile locale din zonele vizate de Codul galben trebuie să fie pregătite să intervină cu utilaje de deszăpezire, dar şi cu material antiderapant pe toate drumurile, în special pe autostrăzi, drumuri naţionale şi judeţene.

Recomandări pentru şoferi la drum lung

În ceea ce priveşte persoanele cu nevoi medicale speciale, cum sunt bătrânii, femeile însărcinate sau persoanele care fac dializă, autorităţile sunt obligate să aibă o situaţie exactă cu acestea pentru a interveni în timp util, în caz de nevoie.

Monica Dajbog a amintit că este de recomandat ca şoferii care pleacă la drum să respecte regulile de circulaţie, dar şi indicaţiile agenţilor din trafic. În plus, poliţia rutieră va transmite periodic informări referitoare la starea drumurilor şi, acolo unde sunt probleme, va indica rutele ocolitoare.

Activitatea elicopterelor SMURD, reluată de joi

„Pentru zonele care vor fi afectate de viscol şi ninsoare, este obligatorie echiparea autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă”, a subliniat Monica Dajbog, adăugând că activitatea elicopterelor SMURD a fost reluată începând de joi, în toate punctele de operare aero-medicală din Bucureşti, Târgu-Mureş, Iaşi, Galaţi, Craiova şi Arad.

„Aeronavele fiind pregătite să intervină în orice moment, dacă vremea va permite, pentru transportul persoanelor care au nevoie urgentă de asistenţă medicală. Forţele MAI s-au mobilizat în toate judeţele vizate de atenţionările de viscol şi ninsori, iar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va coordona toate misiunile care presupun intervenţia pentru salvarea unor persoane aflate în pericol”, a declarat Dajbog.

Cod galben de vreme rea, în aproape toată ţara

Meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi polei, pentru 31 de judeţe din sudul, centrul, estul şi nordul ţării, valabilă de vineri seară.

Atenţionarea este valabilă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba şi Hunedoara.

Începând de duminică, ora 20.00 şi până luni, la ora 23.00, vor fi sub atenţionare Cod galben Capitala şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacău, Neamţ, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.

Pe aceeaşi temă:

Cod galben de ninsori şi vânt în 31 de judeţe din ţară, de vineri seară. Duminică va ninge în toată ţara

Meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de ninsori, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte şi polei, pentru 31 de judeţe din sudul, centrul, estul şi nordul ţării, valabilă de vineri seară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: