Cum poţi muri muşcat de câini în capitala României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taniuşa Statchievici a decedat ieri, la Spitalul „Bagdasar Arseni“, după ce, în urmă cu două zile, a fost sfâşiată de o haită de câini. Medicii spun că femeia în vârstă de 49 de ani a avut atâtea leziuni încât i-a cedat inima. Şefii ADP Sector 5, în proprietatea căreia se află terenul pe care a fost atacată femeia, Primăria Capitalei şi angajatorii Taniuşei pot fi traşi la răspundere, spun juriştii.

Citiţi şi: Cazul femeii sfâşiate le aduce bani hingherilor

13.200 de persoane au fost muşcate de maidanezi, anul trecut, doar în Bucureşti

Sute de focşăneni, muşcaţi de câini/ Peste 5000 de maidanezi îşi duc veacul pe străzile din municipiu

Dezlănţuirea animalelor fără stăpân pe străzile Bucureştiului este de notorietate internaţională. Aproape că nu există locuitor al Capitalei, turist sau expat care să nu fi fost lătrat, alergat sau chiar muşcat de maidanezi. Nici tragedii precum cea a japonezului ucis în urmă cu şase ani de un astfel de câine nu au trezit autorităţile locale, obligate prin lege să rezolve această problemă a câinilor vagabonzi.

Aşa se face că ieri o altă persoană a murit din aceeaşi cauză. „Pacienta (Taniuşa Statchievici - n.r.) a decedat în urma unui stop cardiorespirator. A fost internată acum două zile în stare foarte gravă. Avea traumatisme severe, coaste rupte, umăr dislocat, pneumotorax şi plăgi muşcate pe tot corpul - scalp, mâini, torace, spate şi picioare. Erau plăgi muşcate adânc. Mai mult, femeia era în şoc hipotermic şi hemoragic", a declarat ieri, pentru „Adevărul de Seară", medicul Florin Bica.

Prea săraci pentru îngropăciune

Trupul femeii a fost ridicat aseară de către angajatori, pentru că familia Taniuşei Statchievici este prea săracă să se poată ocupa de înmormântare. „Nu am reuşit să dăm de nimeni din familia colegei noastre, aşa că ne vom ocupa noi de funeralii, ce vor avea loc probabil luni", a declarat secretara firmei Gremlin Computers SRL, Elena Picoiu.

Victima maidanezilor se angajase la această companie, care se ocupă de colectarea deşeurilor industriale, în luna septembrie a anului trecut, după ce a fost selectată din listele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Potrivit angajatorilor, Taniuşa a ajuns pe terenul ADP-ului, unde a fost atacată de câini, în scop de serviciu: „Aici urma să fie noul ei loc de muncă. Se ocupa direct de colectarea deşeurilor, iar containerul fusese relocat în urmă cu câteva zile din sectorul 4, în această zonă", a explicat Elena Picoiu.

Taniuşa Statchievici

În replică, directorul ADP Sector 5, Dan Cristea, neagă acest scenariu şi susţine că niciun angajat al instituţiei, inclusiv el, nu poate fi tras la răspundere în acest caz. „Nu ştia nimeni de această femeie, de această companie sau de vreun container al lor pe terenul nostru. Iar câinii aceia nu erau ţinuţi acolo de paznicii noştri, cu atât mai puţin să-i fi hrănit ei. Oamenii ăştia câştigă 600 de lei pe lună şi abia dacă au bani să-şi cumpere mâncare, darămite să le dea câinilor", a mai spus Cristea.

În acest context, lămuririle pot veni din partea familiei Statchievici, însă este prea săracă să se mai gândească la cauza acestei tragedii. Taniuşa locuia într-un apartament din cartierul Crângaşi, împreună cu doi fraţi, cu soţia şi copilul unuia dintre ei. Ea avea grijă de celălalt frate, care avea un handicap din naştere. Era necăsătorită şi nu avea copii. „Dintre cele 13 persoane pe care le angajasem, Taniuşa era cea mai serioasă. Probabil avea o situaţie mai precară şi avea nevoie de acest post. Trăgea cu dinţii", au mai spus angajatorii, după ce au dat declaraţii la Secţia 18.

"Nu este vorba despre un accident de muncă. Era în perioada reorganizării locului de muncă şi nu avea program fix."
Mirela Rotaru
inspector HR la
SC Gremlin Computers SRL


Prefectul cere anchetă

Declarându-se extrem de îngrijorat de faptul că, pe domeniul public, oamenii sunt sfâşiaţi de câinii fără stăpân, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a solicitat ieri Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să investigheze de urgenţă cazul Taniuşei.

„Primăria Capitalei este cea care are în atribuţii strângerea maidanezilor, însă Parchetul şi Poliţia ar trebui să stabilească cine este vinovat pentru moartea femeii", a declarat Atănăsoaei.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite