Cum au plătit clienţii Enel facturi umflate la energie. Vicepreşedinte ANRE a descoperit neregulile, dar a închis ochii în schimbul unor avantaje materiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În facturile de energie electrică emise de Enel, taxa pentru certificatele verzi a fost impusă de două ori FOTO Adevărul
În facturile de energie electrică emise de Enel, taxa pentru certificatele verzi a fost impusă de două ori FOTO Adevărul

Clienţii Enel au plătit facturi umflate artificial pentru energie electrică, prin dubla taxare a certificatelor verzi, în urma „afacerii“ dintre Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, şi Florin Gugu, director în cadrul furnizorului de electricitate.

Enel: Verificăm datele conţinute de comunicatul de presă publicat de DNA 

Reprezentanţii Enel susţin că verifică, în acest moment, datele conţinute în comunicatul DNA şi colaborează cu autorităţile în cadrul investigaţiei, potrivit unui comunicat al companie.

"Verificăm datele conţinute de comunicatul de presă publicat de DNA. Colaborăm cu autorităţile pentru a clarifica situaţia şi, având în vedere stadiul investigaţiei, nu putem oferi alte informaţii în acest moment", spun reprezentanţii furnizorului de energie.


UPDATE ANRE: Tarifele aprobate de ANRE pentru ENEL respectă principiile prevăzute de legislaţia primară în vigoare

Tarifele aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru compania Enel respectă principiile prevăzute de legislaţie, sunt tehnic şi legal argumentate, profesionist întocmite şi nu favorizează niciun operator, potrivit instituţiei.

"Documentele invocate în spaţiul public cu privire la tarifele aprobate de ANRE pentru ENEL respectă principiile prevăzute de legislaţia primară în vigoare, sunt tehnic şi legal argumentate, profesionist întocmite şi nu favorizează niciun operator sau companie din domeniul reglementat de ANRE, inclusiv societatea ENEL", potrivit unui comunicat al ANRE.


UPDATE Premierul Victor Ponta, întrebat dacă clienţii înşelaţi de Enel îşi vor recupera banii: „Putem lua măsuri“

Premierul Victor Ponta, a declarat, întrebat despre reţinerea vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, acuzat de luare de mită, că atât timp cât legea a fost încălcată, iar facturile au fost „încărcate“ trebuie să existe o răspundere personală a celor care se fac vinovaţi de acest lucru.

„Evident că nu cunosc detalii din dosarul penal, dar, atât timp cât s-au încălcat legi importante şi atât timp cât au fost încărcate facturi, trebuie să existe o răspundere personală a celor care au încălcat legea şi măsuri ca în viitor asemenea situaţii să fie evitate. Din punctul de vedere al Guvernului, imediat ce avem nişte concluzii despre modul în care s-a încălcat legea, putem să luăm mai departe măsuri ca să evităm pe viitor ca ceea ce spuneţi dumneavoastră (presa – n.r.) că s-a întâmplat să nu mai fie posibil“, a spus premierul.

Întrebat despre posibilitatea ca oamenii să îşi recupereze banii pierduţi, premierul a spus că vor fi luate toate măsurile după ce se constată din punct de vedere legal care este situaţia.

„Tocmai de aceasta spun, că mă bucur foarte mult că instituţiile statului îşi fac datoria, constată acolo unde se încalcă legea şi, pe baza constatărilor parchetului şi ale justiţiei, putem să luăm măsuri“, a continuat acesta.

Întrebat despre faptul că l-a lăudat recent pe patronul SC ElectroAlfa International SRL, una dintre persoanele implicate în acest dosar, Victor Ponta a răspuns: „Eu laud pe foarte multă lume atunci când cineva face lucruri bune. Dacă face lucruri rele, el e sancţionat. Eu am lăudat vreo 20 de milioane de români. Sper că nu vreţi să mă opresc din acest obicei, altfel bun“.

Pe de altă parte, Ponta a menţionat că Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie nu este o instituţie guvernamentală, ci una independentă, iar conducerea acesteia este numită de către Parlament.

„Ministerul Energiei nu se ocupă cu preţuri şi relaţii cu producători sau distribuitori, pentru că e împotriva legislaţiei europene acest lucru”, a adăugat premierul.


Potrivit procurorilor, ANRE a descoperit în prima jumătate a anului 2013 că Enel a impus clienţilor o dublă taxare a certificatelor verzi în anul 2012. 

Certificatele verzi, acordate producătorilor de energie din surse regenerabile, sunt suportate de consumatorul final şi sunt incluse în factură. Ponderea costului cu certificatele verzi în totalul facturii este de aproximativ 10%. Numai că, în cazul clienţilor Enel, factura a fost umflată artificial cu aproape 10%. 

După ce ANRE a sesizat neregulile de la Enel, compania urma să fie sancţionată cu rducerea tarifelor cu un procent de 6%. 

Numai că, potrivit DNA, Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte ANRE, s-a înţeles cu Florin Gogu, director în cadrul Enel, ca sancţiunea să fie de doar 1,3%. Astfel, din majorarea artificială a facturilor şi aplicând o sancţiune de numai 1,3%, Enel a câştigat oricum 2,5 milioane de euro.

În schimbul acestui serviciu, Enel trebuia să acorde anumite contracte unei firme cu care Dumbrăveanu avea legătură, respectiv două contracte cu o valoare de 407.199 de lei către firma ElectroAlfa International, deţinută de omul de afaceri botoşenean Gheorghe Ciubotaru.  

În continuare, vicepreşedintele ANRE a fost „omul din interior“ al directorului Enel, oferindu-i diverse avantaje economice în dauna statului şi ţinându-l pe acesta la curent cu ce controale urmau să vizeze compania Enel. 

Celor trei inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Ei urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/enel-i-dubla-taxare" target="_blank">View the story "Enel şi dubla taxare " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite