Cum se va obţine un ordin de protecţie provizoriu. Întrebările la care vor răspunde victimele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă poliţistul constată un  „risc iminent pentru victimă”  ordinul va  fi semnat, iar agresorul evacuat din locuinţă
Dacă poliţistul constată un  „risc iminent pentru victimă”  ordinul va  fi semnat, iar agresorul evacuat din locuinţă

În curând, victimele violenţelor domestice vor putea cere direct de la poliţist un ordin de protecţie provizoriu, fără să mai fie nevoiţi să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică modelul formularului de ordin de protecţie provizoriu şi instrucţiunile sale.

Practic este vorba de formularul cu ajutorul căruia poliţiştii vor evalua gradul risc în cazul unui scandal domestic. Conform documentului publicat de MAI, poliţiştii vor interveni în cazurile de violenţă domestică din oficiu sau atunci când primesc sesizări, acestea putând să vină chiar din partea unor persoane care nu sunt parte în conflict, dar care au asistat sau chiar auzit de scandal.

Odată ajuns la faţa locului, poliţistul este obligat să stea de vorbă cu victima pentru a afla dacă aceasta are nevoie de un ordin de protecţie. În cazul în care răspunsul este pozitiv, victima violenţelor domestice va trebui să răspundă la un set de întrebări din care ofiţerul să-şi dea seama dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol. 

Formularul cu întrebări

În timpul evaluării, victimele vor fi nevoite să răspundă la 21 de întrebări. Primele şapte sunt şi cele mai relevante pentru gradul de pericol pe care îl prezintă agresorul. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”.

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică, dacă la două din prime şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va emite ordinul de protecţie.

Apoi urmează întrebările 8-21. Concret, victima va răspunde la întrebări de tipul „Agresorul/agresoarea deţine în mod legal/ilegal arme letale sau neletale?” sau „Aţi mai fost victima vreunui astfel de incident în relaţia dvs. cu agresorul/agresoarea?”. În acest al doilea caz poliţistul va considera că există un risc iminent pentru victimă dacă la cele 14 întrebări s-au primit şase răspunsuri afirmative.

Ordinul poate fi emis şi fără acordul victimei

În plus, victima poate refuza ordinul de protecţie, dar dacă poliţistul observă că face acest lucru de teamă va putea emite ordinul şi fără acordul victimei. Poliţistul va putea evacua pe loc agresorul. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate", se mai arată în documentul MAI.

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu consideră că impunerea acestei proceduri este benefică şi că măsura va micşora substanţial numărul cazurilor de violenţă domestică gravă. „Sigur, mai sunt chestiuni perfectibile. După părerea mea, răspunsul afirmativ la întrebarea <<Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?>>  ar trebui să ducă automat la emiterea ordinului”, spune expertul. Criminalistul mai spune că pentru a duce spre zero nivelul violenţei domestice ar mai fi necesară o măsură similară cu cea pusă în practică de forţele de poliţie din alte ţări. „Ideal ar fi ca în momentul emiterii ordinului şi înainte de evacuarea agresorului, poliţiştii să aibă la dispoziţie brăţări GPS pe care să le monteze atât victimei cât şi persoanei violente. Aşa  agresorul ar putea fi supravegheat cum trebuie pentru a nu se apropia de victimă oriunde ar fi aceasta”, conchide Liviu Chesnoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite