Cum a netezit Toni Greblă calea procurorilor DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toni Greblă a uşurat sarcina procurorilor DNA, care ceruseră Senatului aviz pentru a-l putea aresta în dosarul în care este cercetat pentru corupţie. Greblă şi-a dat miercuri demisia din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale şi poate ajunge după gratii.

Toni Greblă a refuzat să stea la mâna Senatului, care urma să ia în discuţie cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de încuviinţare a arestării sale. Demn sau poate doar resemnat, Greblă şi-a dat miercuri demisia de la Curtea Constituţională a României (CCR).

Astfel, solicitarea DNA înaintată marţi către Senat a rămas fără obiect, procurorii putând să-l reţină pe Greblă în momentul în care decizia prin care CCR ia act de demisia judecătorului va fi publicată în Monitorul Oficial.

Toni Greblă a refuzat să spună dacă asupra sa au fost presiuni pentru a-şi da demisia. El a subliniat că a recurs la acest gest întrucât se consideră “un om responsabil”, care înţelege ce dificultăţi ar fi intervenit în perioada următoare dacă nu ar fi luat această decizie. ”Colegii mei numai au luat act de decizia mea, nu mi-a solicitat niciunul să fac acest lucru. Având în vedere evenimentele din ultima perioadă, am decis că este mai bine pentru a nu fragiliza şi mai mult activitatea ulterioară a Curţii Constiuţionale să încetez mandatul la instanţa constituţională”, a spus Greblă.

Audiat din nou de procurori

Cu puţin timp înainte de a demisiona, Toni Greblă s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat. De data aceasta, procurorii i-au adus la cunoştinţă noi acuzaţii. Greblă va fi cercetat şi pentru infracţiunea de favorizare a făptuitorului.

Procurorii DNA arată, în referatul prin care cer arestarea şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, că acesta l-ar fi ameninţat pe Laurenţiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO). Acesta nu era de acord cu o compensare propusă de o firmă a lui Ion Bîrcină (finul lui Greblă), care avea datorii la CEO. Toni Greblă i-ar fi spus directorului că nu îl va uita şi că va avea grijă să fie “terminat”.

Dosar de corupţie

Toni Greblă este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, deputatul PSD Iulian Iancu, Horia Hăhăianu (director la Transelectrica), Victor Dolghi (om de afaceri din Moldova) şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu.

Presiuni la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a constatat că actul demisiei judecătorului Toni Greblă a survenit pe fondul presiunilor făcute asupra CCR în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală.

„Toni Greblă s-a prezentat la sediul Curţii şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător. Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar preşedintele Curţii Constituţionale a constatat încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni Greblă. Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală. În acest context, Curtea Constituţională subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine a persoanei”, se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.

Cu puţin înainte ca Greblă să-şi depună mandatul, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, declarase că acesta nu poate fi obligat să demisioneze. „Nu putem să-l determinăm să-şi dea demisia. Dacă eu îi spun «dă-ţi demisia!», credeţi că o să şi-o dea? Demisia e un act strict personal. Eu nu-s pe stadion să strig: demisia, demisia!”, a spus Zegrean.

Referitor la activitatea Curţii, Zegrean a precizat că sunt soluţii pentru evitarea balotajului la voturi: „Niciodată nu am rămas în blocaj”. Ca urmare a demisiei lui Greblă, Curtea Constituţională a României numără opt membri.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

STENOGRAME Ameninţările mafiote ale judecătorului CCR Toni Greblă: „O să am grijă să fii terminat. Nu este o ameninţare, este doar un avertisment”

Toni Greblă - cerere arestare. DNA cere aviz pentru arestarea preventivă a judecătorului Curţii Constituţionale

Toni Greblă, cercetat pentru trafic de influenţă, la ieşirea din sediul DNA: „Voi lua o decizie în ce priveşte activitatea mea la CCR!”

Ciracii lui Toni Greblă. Şeful masonilor, oamenii lui Hrebenciuc şi afacerişti conectaţi cu ruşii

 

Robert Cazanciuc, despre Toni Greblă: „Nu este o situaţie plăcută pentru nimeni ca un judecător de la Curtea Constituţională să fie sub anchetă“

 

Zegrean: Greblă mi-a spus că este adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele şi capsele

 

Deputaţii Iulian Iancu şi Lucian Şova, agăţaţi de DNA după ce au tras sforile pentru transportul PSD-iştilor băcăuani la lansarea candidaţilor USL de pe Arena Naţională

 

Cum făcea judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă şpăgi şi afaceri ilegale cu Rusia

 

Toni Greblă, la DNA pentru şpăgi, inclusiv în rochii de damă. Judecătorul CCR a făcut afaceri ilegale cu Rusia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite