Cum se mimează anchete şi expertize spre a se ascunde mizeria şi nimicul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
politisti spate

La data de 20 ianuarie 2014, mureau într-un accident aviatic în Apuseni, un pilot, pe nume Adrian Iovan, şi o studentă la Medicină, studentă al cărei nume era Aura Ion.

Pare-se că pilotul nu ar mai fi avut oricum nici o şansă de salvare, dar Aura Ion ar fi putut scăpa cu viaţă dacă sistemele de localizare ale STS ar fi funcţionat mai bine, dacă Romatsa ar fi dispus de profesionişti şi dacă fata respectivă ar fi fost găsită mai devreme. Căci ea nu a murit din cauza rănilor provocate de prăbuşirea avionului, ci din cauza îngheţului. Ceea ce nu au putut face nici STS, nici Romatsa, au făcut, în schimb, nişte oameni simpli care l-au găsit la vreme şi l-au salvat de la moarte pe doctorul Radu Zamfir.

La patru ani de la acel tragic eveniment, dl. Raed Arafat, şi în 2014, şi în 2018, şi astăzi secretar de Stat şi membru transpartinic şi pare-se pe viaţă în guvernul României a declarat că în ianuarie 2014 s-a făcut tot ceea ce se putea face atunci. Adică NIMIC. Singurul vinovat pentru tot şi pentru toate a fost declarat Adrian Iovan. Familia Aurei Ion a publicat la 12 ianuarie 2018 o scrisoare deschisă adresată d-lui Mihai Tudose, la ora aceea premierul României, scrisoare în care se spunea negru pe alb adevărul adevărat. Adică toţi cei implicaţi în fapte, toţi cei care ar fi trebuit să le elucideze şi să ia măsuri ca ele să nu se mai repete „se prefac că fac o expertiză, în realitate se ascunde mizeria”.

Un an şi jumătate mai încolo, în seara de 30 octombrie 2015, se producea incendiul de la # colectiv. Un club bucureştean care funcţiona în condiţii improprii, fără a avea toate avizele legale, totul sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor. Au murit în noaptea aceea şi în zilele următoare 64 de persoane. Dintre cei 186 de răniţi care pentru moment scăpaseră cu viaţă, unii au murit în zilele următoare, alţii au rămas mutilaţi definitiv.  Preşedintele Klaus Iohannis a edictat “corupţia ucide”, premierul Victor Ponta şi-a prezentat demisia la data de 5 noiembrie, iar astăzi se făleşte prin talk-show­-uri cu asta, din dorinţa de a aduna capital electoral.  S-a constatat cu acea tragică ocazie ineficienţa sistemului medical de urgenţă din România, s-a mai constatat că nu avem suficiente spitale în care ar putea fi trataţi în condiţii de siguranţă marii arşi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a acţiona haotic, a minţit. Pe urmă s-au închis în mare grabă câteva cluburi, câteva teatre şi cinematografe, unele între timp redeschise fără ca în realitate să se fi schimbat nimic. Şi astăzi sunt la fel de periculoase Şi cam atât. Au trecut aproape patru ani de atunci, s-au scris tot felul de rapoarte, dar nici unul nu a formulat o concluzie fermă, nici unul nu a stabilit cu rigurozitate vinovaţii , nimeni nu a plătit pentru vieţile pierdute şi marii mutilaţi de la #colectiv, Autorităţile s-au prefăcut  şi atunci, în acel caz, că fac o expertiză, dar în realitate s-a ascuns mizeria. Autorităţile nu au făcut, de fapt, NIMIC.

Ieri o ţară întreagă a aflat înmărmurită, revoltată că o adolescentă din Caracal pe nume Alexandra Măceşeanu a fost răpită, sechestrată şi ucisă de un psihopat care cu câteva luni mai înainte a mai comis o faptă asemănătoare. Alexandra a izbutit să sune la 112, nu o dată, ci de trei ori. De aici încolo situaţia se complică. Între apelul fetei şi adevăratele acţiuni concrete de salvare au trecut 19 ore. 19 ore în care instituţiile Statului român au lăsat-o pe Alexandra de izbelişte. 19 ore în care doar au mimat că îşi fac datoria. Poliţia acuză STS că i-ar fi furnizat adrese greşite, STS avansează tot felul de comunicate în aşa fel redactate încât să nu înţelegi nimic doar că se încearcă iar să se muşamalizeze ceva, şeful acestui serviciu de telecomunicaţii speciale pe nume Ionel-Sorinel Vasilca, general- locotenent ing. cu rang de secretar de Stat se ascunde, trimite la înaintare o biată purtătoare de cuvânt care citeşte speriată un text din care se vede de la o poştă că nu înţelege NIMIC. Procuratura nu oferă informaţii pretinzând că  nu are dreptul legal de a stânjeni ancheta.

Cert e că toate aceste trei instituţii au reacţionat greu, cu întârziere, şi-au făcut funcţionăreşte datoria, s-au împiedicat în prevederi legale, au fost timorate de măsurile luate de actuala putere în favoarea infractorilor, au dovedit că nu cunosc Legea fundamentală, Constituţia. Unii au dormit cum nu se poate mai liniştiţi fără să le pese de strigătele de ajutor venite din partea Alexandrei.

Unii politicieni îşi dovedesc încă o dată NIMICUL. NIMICUL fiinţei. Trag deja spuza pe turta lor. Nu pot să nu observ cât de mizerabil a fost Iarăşi comportamentul  numitului Popescu-Tăriceanu Anton Călin. Ipochimenul ăsta visându-se prezidenţiabil. Alţi politicieni deţinători de dregătorii înalte ordonă demiteri care au deja fost operate în mare grabă cu speranţa că astfel va fi potolită furia populaţiei, însă atunci când vezi figurile spăsite, prostite, tembele ale şefilor trimişi acasă te întrebi cum au putut fi ei numiţi în funcţii. Că doar se vede de la o poştă că nu îi duce mintea. STS-ul bâjbâie, poliţiştii dau vina pe alţii, procurorii se apără unii pe alţii. De moartea Alexandrei puţin le pasă. Gata, s-a dus. De ce să mai plătească ei, cei cu privilegii şi salarii consistente, pentru moartea fetei ? Cine a pus-o să se urce în maşina unui bolnav psihic despre care toată lumea, toată colectivitatea ştia că este astfel? In fine, aflăm că CSAT-ul va discuta problema abia marţi. Ca nu cumva prea –cinstiţii lui membri să îşi strice week-end-ul.

 Autorităţile iar se prefac că fac o expertiză, dar, în realitate, se vede cu ochiul liber că fac tot ceea ce pot spre a ascunde mizeria. Şi evidenţa că Statul român este făcut praf, că cei ce îl susţin prin taxe şi impozite nu pot spera NIMIC concret din partea lui.

Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite