Cum l-au scăpat poliţiştii pe interlopul „Ţâţă“, condamnat la 12 ani de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interlopul Adrian Marin Botez, din Piatra Neamţ, poreclit „Ţâţă“, a scăpat din arestul Poliţiei Capitalei, după ce trei subofiţeri au comis o gafă monumentală: în loc să-l mute în penitenciar, poliţiştii l-au eliberat, interpretând greşit decizia instanţei. Curtea Supremă îl condamnase pe interlop la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor.

Adrian Marin Botez (36 de ani), cunoscut după porecla „Ţâţă“ în lumea interlopă din Piatra Neamţ, zburdă din nou în libertate, de la începutul acestei săptămâni, după ce trei angajaţi de la arestul Poliţiei Capitalei l-au eliberat. Cei trei subofiţeri sunt cercetaţi de procurori, după ce i-au dat drumul interlopului, deşi Curtea Supremă a decis definitiv, pe 30 iunie, ca acesta să stea 12 ani după gratii pentru tentativă de omor.

Surse judiciare au precizat că poliţiştii ar fi interpretat greşit documentul pe care l-au primit de la instanţă, privind condamnarea lui „Ţâţă“. Totodată, nu este exclusă o greşeală de dactilografiere în actul instanţei, mai spun sursele citate. Prin urmare, pe numele condamnatului a fost emis un mandat european de căutare.

De asemenea, marţi, 1 iulie, conducerea Poliţiei Capitalei a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 în cazul celor trei poliţişti, pentru neglijenţă în serviciu. A fost dispus şi un control intern la nivelul arestului central al Poliţiei Capitalei, pentru a se stabili împrejurările în care Adrian Botez a fost pus în libertate, au anunţat joi reprezentanţii Poliţiei.

Dat în urmărire de două ori

Botez ajunsese în arest pe 20 mai 2014, la exact trei ani de la momentul în care fusese dat în urmărire naţională, pentru că se sustrăgea anchetei penale efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău în dosarul „Bariera“. În ziua respectivă, în care se judeca dosarul său de tentativă de omor, interlopul fusese prins în apropierea Curţii Supreme, din Capitală, şi încarcerat.

Doarul „Bariera“ a făcut vâlvă în 2011, atunci când a pornit, deoarece a continuat şirul răfuielilor sângeroase produse în spaţiul public între clanuri rivale de interlopi din Piatra Neamţ. Astfel, în războiul dintre Bogdan Mararu şi Puiu Mironescu, escaladat cu episodul atentatului din Café Latino (soldat cu asasinarea lui Gheorghiţă Mararu de către Cristian Chilat, zis „Falău“), a intervenit Adrian Botez, un nume relativ nou în lumea interlopă din Piatra Neamţ.

Anchetatorii au stabilit că acesta din urmă a fost liderul şi coordonatorul unei acţiuni care avea drept scop lichidarea lui Puiu Mironescu. Fără a exista probe certe de înţelegeri cu Mararii, „Ţâţă“ a mobilizat o armată de şapte „locotenenţi“, care, în seara de 14 februarie 2011, l-au oprit din drum pe Mironescu la trecerea la nivel cu calea ferată din localitatea băcăuană Lilieci.

Chiar la limita cu municipiul Bacău, bătăuşii i-au blocat maşina lui Mironescu şi au tăbărât asupra sa aplicându-i o bătaie soră cu moartea. Norocul lui Mironescu a fost o maşină de Poliţie, care trecea prin zonă, şi i-a înterupt pe atacatori să-şi ducă misiunea la bun sfârşit. Ţinta bătăuşilor a scăpat ca prin urechile acului să fie lichidat, însă, ulterior, a stat prin spitale schilodit timp de mai bine de un an.

Pedeapsă majorată

Cei şapte agresori care formau banda lui „Ţâţă” au fost prinşi relativ repede, însă Botez a intrat în pământ pentru poliţişti, chiar dacă a fost dat în urmărire generală. În acest timp, Claudiu Păvălucă, Dorin  Păvălucă, Constantin Manea, Cătălin Bogdan Rusu, Constantin Cătălin Crăciun, Vasile Stoleru şi Vlăduţ Romeo Zîmbrean Sbranca au fost permanent în arest, fiind acuzaţi de tentativă la omor calificat şi distrugere.

Anul trecut, magistraţii Tribunalului Bacău au condamnat întreg lotul la pedepse cuprinse între nouă şi zece ani de detenţie, tot zece ani primind şi Adrian Marin Botez. La Curtea de Apel Bacău pedeapsa a fost majorată în cazul lui „Ţâţă“, la 12 ani, sentinţa fiind menţinută acum şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

80 de ani după gratii

În celebrul dosar „Bariera“, opt persoane au fost găsite vinovate că au încercat să-l ucidă pe Dumitru Mironescu. După ce prima instanţă, Tribunalul Bacău, aplicase sancţiuni ce totalizau 68 de ani, acestea au fost sporite de Curtea de Apel Bacău la aproape toţi inculpaţii, astfel că s-a ajuns la un total de 80 de ani.

Cel mai mult are de executat liderul grupării, Adrian Marin Botez, respectiv 12 ani de închisoare, în loc de zece. Cel care a condus maşina în atacul de la Lilieci, Claudiu Păvălucă, s-a ales cu nouă ani de închisoare, la fel ca şi Constantin Manea. Restul acuzaţilor, Dorin Păvălucă, Cătălin Bogdan Rusu, Constantin Cătălin Crăciun, Vasile Stoleru şi Vlăduţ Romeo Zîmbrean Sbranca, vor sta un deceniu după gratii.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite