Cum l-a favorizat academicianul Alexandru Bogdan pe „arendaşul“ Dan Voiculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academicianul Alexandru Bogdan era angajat la una dintre firmele controlate de Grivco atunci când a dat în arendă sute de hectare, la un preţ modic, societăţii fondate de Dan Voiculescu. La DNA, profesorul s-a apărat că la mijloc miza nu este arenda, ci „dezvoltarea satului românesc“

Detalii inedite apar în dosarul în care fostul preşedinte al Fundaţiei „Patrimoniu” a Academiei Române, Alexandru Bogdan, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Este vorba de cazul privind modul în care acesta a dat în arendă terenuri ale Academiei Române şi a produs un prejudiciu de aproape 3,8 milioane de euro. Procurorii susţin că aceste contracte au fost date cu „rea-credinţă şi cu intenţia directă de favorizare a partenerilor” şi în defavoarea Fundaţiei. Printre firmele favorizate de Alexandru Bogdan este şi Grupul Indrustrial Voiculescu & Co (Grivco), fondat de Dan Voiculescu.

Totul începe pe 21 august 2007, atunci când Fundaţia „Patrimoniu” a încheiat cu Grivco contractul de arendă numărul 491, pentru suprafaţa de 1.484,31 hectare în judeţul Călăraşi. S-a stabilit o arendă de 700 kg grâu/ha pe o perioadă de 20 de ani. Potrivit contractului, plata arendei urma să se facă în bani, după cotaţia bursieră internaţională „Life” de la Londra sau Chicago, la cursul leu/euro stabilit de BNR, în maximum 45 de zile de la recoltarea produsului respectiv. De-a lungul timpului, prin acte adiţionale succesive, suprafaţa dată în arendă Grivco a ajuns la aproape 5.040 de hectare.

Administrator într-o firmă Grivco

Procurorii DNA spun că semnarea acestui contract s-ar fi făcut în contextul în care Alexandru Bogdan avea diverse relaţii cu această firmă. Pe 28 februarie, el a fost numit administrator al societăţii Centrul Pilot de Calificare şi Consultanţă Profesională SRL, fiind retribuit în această calitate. Societatea avea ca acţionar principal chiar firma Grivco, care deţinea 80% din părţile sociale. Potrivit anchetei, în perioada februarie 2005- februarie 2006, cât a fost administrator, Bogdan a efectuat operaţiuni în bancă pentru această firmă. El a împuternicit şi pe una dintre angajatele Centrului Pilot de Calificare şi Consultanţă Profesională să aducă şi să ridice ordine de plată, să ridice extrase de cont bancar, să ridice şi să depună numerar, să efectueze operaţiuni cu file CEC, precum şi alte operaţiuni bancare.

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, apropiat al lui Dan Voiculescu, a declarat la DNA, în calitate de martor, că academicianul Bogdan a fost prezent la mai  multe întruniri ale Partidului Conservator, condus de această dată de Dan Voiculescu.

Cum a crescut suprafaţa arendată

Ancheta a dezvăluit că Grivco mai cultiva, în afară de cele 1484,31 de hectare, alte 641,51 de hectare teren agricol, care erau în administrarea Fundaţiei „Patrimoniu”. Ele ajunseseră la firma lui Dan Voiculescu în 2006, în baza unei Convenţii de cooperare tehnico-ştiinţifică şi economică. Era vorba de 430,21 hectare situate în localitatea Perişoru şi 211,30 hectare situate în localitatea Ştefan Vodă. O altă suprafaţă care ar fi ajuns să fie cultivată de Grivco, din 2007, era de 2.499,03 de hectare, terenuri care erau în proprietatea statului şi date în folosinţă gratuită Academiei Române prin Agenţia Domeniilor Statului. Şi acestea erau cultivate tot în baza unei convenţii de cooperare tehnico-ştiinţifică.

Procurorii DNA au descoperit că Bogdan nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat Grivco  obligaţia de plată pentru perioada 2007-2009 la suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare şi pentru perioada 2008-2009 la suprafaţa de 641,51 hectare. Fără consultarea Consiliului Director, academicianul a acceptat plata unor sume mici de bani, cu titlu de „avans arendă”, fără legătură cu prevederile contractuale, primite pe bază de chitanţă.  Academicianul a  justificat la DNA că ar fi plătit salariile din aceşti bani, dar în contabilitatea Fundaţiei „Patrimoniu”  nu apare reflectat acest lucru.

În total, pentru suprafaţa de 2.125 de hectare, pentru perioada 2008-2009, Fundaţia „Patrimoniu” trebuia să încaseze suma de 1.621.999,04 de lei, dar a primit de la Grivco suma de 1.527.890 de lei. Potrivit rechizitoriului DNA, societatea are şi în prezent o arendă restantă în valoare de 94.109 de lei.

Se apără cu „dezvoltarea satului“

Într-un alt caz, din acest dosar, Alexandru Bogdan a pus societăţii EVN Windpower Development & Construction, la care este acţionar Grivco,  în mod gratuit suprafaţa de 130,88 ha în comuna Topalu (Constanţa). Firma trebuia să edifice 25 de instalaţii eoliene de producere a energiei electrice. Investiţia, care se dorea finanţată din bani europeni, nu s-a materializat. Academia ar fi fost prejudiciată cu 817.500 de lei,  echivalentul sumei de 190.929 de euro.  
Fundaţia „Patrimoniu” se ocupă de administrarea bunurilor Academiei Române, o structură separată, care se ocupă exclusiv de buna gestionare a acestui patrimoniu. Fundaţia s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 17.151.793 de lei, privind mai multe contracte de arendă semnate de Alexandru Bogdan. Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe un imobil din staţiunea Mamaia, proprietate a academicianului.

Academicianul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. Alexandru Bogdan a negat acuzaţiile procurorilor DNA. El a refuzat să dea declaraţii în timpul anchetei, dar a trimis mai multe memorii.

Într-un memoriu din 18 aprilie 2016, depus la DNA, el arăta că miza nu era arenda, cât dezvoltarea satului românesc. „Am adunat personal zeci şi zeci de pagini memorabile din Anuarele Academiei Române, începând cu 1866 şi până în 1947, deci peste 100 de ani, tocmai pentru a demonstra cu argumente indubitabile, faptul că niciodată valoarea arendei nu a fost un scop în sine şi în niciun caz nu era scopul principal, care întotdeauna era dezvoltarea satului românesc, sub multiple forme şi variate acţiuni, inclusiv calendare anuale de agricultură performantă pentru săteni, cu exemple practice concrete din asemenea ferme model din ţară şi din străinătatea vest-europeană dezvoltată rural şi cu maşini şi utilaje agricole şi zootehnice performante!“. Procurorii DNA au conchis că Alexandru Bogdan nu a putut da, însă,  un exemplu concret de dezvoltare a satului românesc, „toate contractele încheiate de acesta urmărind exclusiv obţinerea unor foloase particulare“. ;
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite