Cum îşi atrag politicienii copiii în afaceri ilegale. Cazurile Pendiuc, Hrebenciuc şi Cosma. Sociolog: „Aceşti tineri au fost învăţaţi de mici să fenteze legea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au scos la iveală faptul că politicienii şi baronii locali nu mai intră singuri în afaceri ilegale, ci îşi implică şi cei mai apropiaţi membrii ai familiei, respectiv copiii. Sociologul Mircea Kivu spune că tinerii au vicii în comportament şi că au fost învăţaţi încă de mici să primească tot ce vor şi să fenteze legea.

Cel mai recent caz este acela în care primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc şi fiica sa, realizatoarea TVR Ema Pendiuc, au fost reţinuţi joi în acelaşi dosar. 

Din actele procurorilor reiese că primarul a favorizat firmele unor oameni de afaceri din oraş pentru face bani din transportul public local. În schimb, el ar fi primit mită un apartament. Ca să nu bată la ochi, Pendiuc ar fi pus acest apartament, în valoare de 130.000 de euro, pe numele fiicei sale, Ema Pendiuc.

Practic, el şi-a inclus fiica în activitatea infracţională, cred procurorii, iar Ema Pendiuc ar fi ştiut despre provenienţa apartamentului. Procurorii spun că însăşi Ema Pendiuc ar fi semnat un antecontract pentru acest apartament, iar firma i-a şi tăiat două chitanţe în valoare de peste 450.000 de lei, fără să se plătească, de fapt, vreun leu, mai arată anchetatorii.

Viorel şi Andrei Hrebeciuc, tată şi fiu în arest

Un alt caz este cel al fostului vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, care făcea presiuni şi îşi folosea influenţa, iar fiul său încasa mita. Asta susţin procurorii că s-a întâmplat în cazul retrocedărilor ilegale a zeci de mii de hectare de păduri.

Concret, Viorel Hrebenciuc şi-a evaluat influenţa asupra unor funcţionari ai statului la 12.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău din cele 43.000 ce ar fi urmat să fie retrocedate ilegal către un presupus moştenitor al boierilor Ghika.

Mecanismul era simplu: Andrei Hrebenciuc şi-a făcut din timp o firmă offshore, Majura Limited, care la rândul ei era proprietara unei firme din România, denumită ironic Reşedinţa Vârstnicilor SRL. Aceasta din urma urma să devină proprietara celor 12.000 de hectare de pădure despre care procurorii spun că reprezentau mita pentru Viorel Hrebenciuc, încasată practic cu mâna fiului său, Andrei.

Familia Cosma de Prahova, probleme cu Justiţia 

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. 

Anchetatorii notează că Mircea Cosma a desfăşurat, în perioada 2010 – 2013, o activitate infracţională de natură să prejudicieze statul, în favoarea intereselor personale, implicând în acest circuit ilegal mai multe persoane, printre care şi pe fiul său, Vlad.

Mai exact, contra unor sume de bani, reprezentând iniţial preţul unor contracte de vânzare-cumpărare de terenuri la preţuri supraevaluate şi ulterior un procent din câştigul încasat de societăţile care primeau acele contracte, Mircea Cosma, folosindu-se de funcţia pe care o deţine şi de ajutorul directorui executiv al Direcţiei Patrimoniu, Daniel Alixandrescu, a intervenit pentru ca anumite societăţi să câştige licitaţiile organizate de consiliul judeţean, dar şi decontarea cu prioritate al acelor lucrşări.

Intervenţiile la preşedintele CJ Prahova erau făcute, potrivit DNA, prin intermediul reprezentanţilor societăţilor comerciale, fie prin fiul acestuia, Vlad Cosma. Acesta din urmă şi-ar fi folosit influenţa avută asupra tatălui său contra unui „comision” împărţit între ei, în două părţi egale.

Mircea Kivu: Toţi copiii de politicieni o duc bine!

Sociologul Mircea Kivu spune că politicienii care şi-au implicat proprii copii în afaceri au crezut că aşa se va ajunge mai greu la ei în condiţiile în care se implicau în afaceri ilegale. „Când au pus la cale acele reţele nu s-au gândit că se va ajunge până la copiii lor. E clar că oamenii ăştia au nişte vicii de comportament, pentru că sunt învăţaţi încă de mici să primească tot ce vor”, a explicat pentru adevarul.ro sociologul Mircea Kivu.

Specialistul spune că, statistic vorbind, toţi copiii de politicieni o duc bine şi au afaceri. „E un fel de reproducere a clasei politicienilor. Din păcate, ea se reproduce cu tot cu tarele ei, la noi se transmit valorile negative nu cele pozitive. Problema e că şi politicienii au nişte vicii de mentalitate”, a mai spus Kivu.

Citiţi şi:

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, trimişi în judecată pentru corupţie. Cum se împărţeau comisioanele din licitaţii

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Mircea şi Vlad Cosma, dar şi a altor doi inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie. Procurorii au detaliat în rechizitoriu şi modul în care decurgeau întâlnirile şi, ulterior, licitaţiile prin care bugetul public al judeţului a fost prejudiciat

UPDATE Primarul din Piteşti şi fiica sa au fost reţinuţi alături de oameni de afaceri într-un dosar de corupţie

Procurorii DNA au descins, joi, la Primăria Piteşti, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite în perioada 2007-2014. În acest dosar, edilul piteştean Tudor Pendiuc este suspect că ar fi primit mită un milion de euro. Primarul, dar şi fiica acestuia, Emillia Pendiuc, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de anchetatori, alături de afaceriştii Valentin Vişoiu şi Constantin Scarlat.

Dosarul „Retrocedărilor“. Fostul deputat Viorel Hrebenciuc rămâne în arest

Fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv. Aşa au decis astăzi magistraţii Curţii Supreme care au respins contestaţia acestuia la măsura preventivă. Instanţa Înalta Curţi a luat ieri în discuţie cererea acestuia, însă a hotărât să dea astăzi un verdict

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite